Cara Membuat Permainan di Roblox

Pembangun Roblox memperkenalkan Roblox Studio hampir lima tahun yang lalu untuk membolehkan pemain membuat permainan mereka sendiri. Perisian ini mempunyai templat yang telah dirancang sebelumnya untuk setiap jenis permainan Roblox yang dapat disesuaikan dengan keinginan anda. Oleh itu, anda tidak boleh membuat permainan yang sama sekali baru dari awal, tetapi perisian Roblox Studio sangat mesra pengguna walaupun untuk pemain yang tidak terlalu mahir teknologi.

Cara Membuat Permainan di Roblox

Sekiranya anda ingin mencuba peranan sebagai pembangun permainan, artikel ini sesuai untuk anda. Dalam panduan ini, kami akan menerangkan cara membuat permainan Roblox menggunakan Roblox Studio. Selain itu, anda akan mengetahui cara menerbitkan ciptaan anda, cara mengurus tetapan privasinya, dan banyak lagi mengenai permainan Roblox tersuai.

Buat Permainan Roblox Menggunakan Roblox Studio

Perkara pertama yang pertama, anda perlu mendapatkan Roblox Studio sebelum mula membuat permainan anda. Untuk melakukannya, ikuti langkah di bawah:

 1. Log masuk ke Roblox dan arahkan ke tab "Buat", kemudian muat turun Roblox Studio.

 2. Lancarkan program dan log masuk sekali lagi dengan akaun Roblox anda.

 3. Pilih "Baru" dari bar sisi kiri.

 4. Pindah ke tab "Semua Templat".

 5. Pilih templat permainan yang diingini.

Sekiranya ini adalah permainan Roblox pertama anda, kami mencadangkan untuk pergi dengan Obby, kerana ini adalah jenis permainan termudah untuk dibuat. Setelah templat dimuat, anda akan melihat antara muka persekitaran permainan dengan semua mekanik sudah ada. Inilah cara membuat permainan Obby tersuai:

 1. Secara lalai, terdapat cahaya siang dalam permainan. Untuk menukarnya ke waktu malam, pilih "Pencahayaan" dari bar sisi kanan. Kemudian, klik "Properties - Lighting," dan tatal ke bawah ke bahagian "Data". Klik "TimeOfDay" dan tetapkan masa yang diinginkan.

 2. Klik pada salah satu elemen, sebagai contoh, salah satu platform. Untuk menukar warnanya, klik "Warna" dari menu di bahagian atas skrin anda dan pilih yang anda suka.

 3. Untuk mengubah ukuran elemen, pilih "Skala" dari menu di bahagian atas skrin anda.

 4. Untuk mengubah posisi elemen, klik "Pindahkan" atau "Putar" di bahagian atas skrin anda. Secara pilihan, anda boleh menyeret elemen sambil menahan butang tetikus kiri.

 5. Untuk menambahkan platform biasa, salin dan tampal yang ada menggunakan tangkapan skrin papan kekunci atau butang "Salin" dan "Tampal" dari menu editor.
 6. Sebagai pilihan, klik "Bahagian" dari menu di bahagian atas untuk menambah platform baru.

 7. Untuk menambahkan platform merah yang harus dihindari pemain, klik "Perlanggaran" di bahagian atas skrin anda dan letakkan platform di mana anda mahu.

 8. Sebagai pilihan, pilih elemen tambahan dari bar sisi kiri, seperti pokok pinus, batu bata, dan lain-lain.

Sekarang semua elemen permainan sudah ada sesuai dengan pilihan anda, inilah masanya untuk menguji permainan anda. Ikuti arahan di bawah untuk melakukannya:

 1. Dari menu di bahagian atas skrin anda, arahkan ke tab "Uji".

 2. Cuba lengkapkan peta Obby anda. Sekiranya ia berfungsi dengan betul, teruskan ke bahagian seterusnya - menerbitkan permainan anda.

Untuk menerbitkan permainan anda di Roblox, anda harus menghantarnya ke pasukan pentadbir Roblox untuk penilaian terlebih dahulu. Begini caranya:

 1. Klik "Fail" yang terletak di sudut kiri atas skrin anda.

 2. Pilih "Terbitkan ke Roblox."

 3. Namakan permainan anda, pilih genrenya, dan tambahkan deskripsi permainan untuk pentadbir dan pengguna Roblox.

 4. Klik "Buat Tempat" dan tunggu balasan dari pasukan Roblox.

Catatan: Membuat jenis permainan lain di Roblox Studio tidak berbeza dengan membuat permainan Obby. Elemen tertentu mungkin berbeza, tetapi alat penyuntingan dan langkah umum tetap sama.

Soalan Lazim

Di bahagian ini, kami akan menjawab soalan paling umum mengenai membuat permainan di Roblox Studio.

Bolehkah Saya Membuat Permainan Roblox oleh Saya sendiri?

Anda memang boleh membuat permainan Roblox tersuai. Sebenarnya, pembangun Roblox mendorong pemain membuat permainan mereka sendiri - Roblox Studio dibangunkan untuk alasan ini. Itu boleh didapati di tab "Buat" di laman web rasmi Roblox dan tersedia untuk semua pengguna. Anda tidak boleh membuat permainan dari awal.

Adakah Membuat Roblox Games sukar dilakukan?

Anda tidak perlu pandai berteknologi untuk membuat permainan Roblox. Roblox Studio mempunyai templat yang dimuat naik dengan semua mekanik dan elemen teras yang sudah ada untuk setiap jenis permainan. Yang harus anda lakukan ialah memasang perisian, log masuk dengan akaun Roblox anda, pilih jenis permainan, dan edit templat mengikut keinginan anda. Antaramuka sangat mesra pengguna dan intuitif. Anda boleh menyeret elemen dan mengubah ukurannya, menambah item baru dan memadam yang ada. Tidak memerlukan pengetahuan pengekodan.

Bagaimana Anda Menerbitkan Permainan di Roblox?

Sebelum permainan anda diterbitkan di Roblox, pasukan pentadbir Roblox perlu menilai kualitinya dan memeriksanya untuk pelanggaran peraturan. Setelah anda puas dengan permainan yang Anda buat di Roblox Studio, pilih opsi "Publikasikan ke Roblox", klik "Buat Tempat" dan tunggu balasan. Anda harus mendapat e-mel setelah keputusan permainan anda dibuat.

Bagaimana Saya Menjadikan Permainan Roblox Saya Peribadi?

Setelah permainan anda diterbitkan, anda boleh memilih sama ada ia akan menjadi awam atau peribadi. Inilah cara menguruskan tetapan privasi permainan anda:

1. Log masuk ke Roblox dan arahkan ke tab "Buat".

2. Klik "Ciptaan Saya", lalu "Permainan".

3. Cari permainan. Sekiranya ikon mata di sebelahnya berwarna hijau, permainan ini akan umum. Sekiranya berwarna kelabu, permainan ini adalah peribadi.

4. Klik ikon gear di sebelah maklumat permainan.

5. Pilih "Konfigurasikan Permainan ini."

6. Pindah ke tab "Pengaturan Asas" yang terletak di bar sisi kiri, kemudian tatal ke bawah ke bahagian "Privasi".

7. Pilih "Peribadi" atau "Awam" dan sahkan.

Apakah Keperluan Teknikal untuk Roblox Studio?

Roblox Studio tidak akan berfungsi pada peranti mudah alih atau tablet. Untuk memasangnya, anda memerlukan PC atau komputer riba pada Windows 7 atau lebih baru, atau macOS 10.11 atau lebih baru. Kad grafik yang agak baru sangat penting - laman web Roblox tidak menyatakan model khusus, tetapi ia menyebut bahawa kad tersebut harus berumur kurang dari tiga tahun. Anda juga memerlukan sekurang-kurangnya 1GB memori sistem, pemproses dengan kelajuan sekurang-kurangnya 1.6GHz, dan sambungan internet yang stabil.

Dapatkan Kreatif!

Seperti yang anda lihat, membuat permainan khusus di Roblox Studio cukup mudah - yang anda perlukan hanyalah sedikit khayalan dan peranti yang memenuhi syarat teknikal untuk Roblox Studio. Pembangun Roblox tidak diragukan lagi telah melakukan pekerjaan yang hebat dengan membiarkan pemain menyumbang kepada masyarakat, dan pada masa yang sama tidak memberikan kebebasan terlalu banyak dan terus memantau kualiti permainan. Sekiranya anda memutuskan untuk terus membuat permainan Roblox, kami berharap anda berjaya dengan menerbitkannya dan bersenang-senang memainkannya.

Apakah jenis permainan Roblox kegemaran anda? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found