Bagaimana Melihat Sejarah Melihat Roku Anda

Terdapat beberapa cara untuk mengakses sejarah tontonan yang sangat berguna. Anda boleh menyambung semula dengan mudah apa sahaja yang anda tonton sebelum diganggu oleh seseorang secara kasar. Anda juga boleh memeriksa untuk melihat apa yang ditonton oleh anak-anak anda dan jika mereka bermain-main di kolam rancangan TV dan filem bertaraf R.

Bagaimana Melihat Sejarah Melihat Roku Anda

Tetapi, memeriksa sejarah tontonan anda pada perangkat Roku semudah memeriksa sejarah penyemak imbas anda di telefon atau komputer riba anda. Oleh kerana cara OS Roku berfungsi dan bagaimana peranti telah dirancang, anda akan dapati bahawa sejarah tontonan adalah kisah yang berbeza di Roku.

Memahami Roku OS Cache Data

Untuk memahami mengapa terdapat pilihan sejarah tontonan terhad pada peranti Roku, anda mesti terlebih dahulu memahami bagaimana cache data Roku OS berbeza dengan kebanyakan peranti berasaskan Android.

OS Roku, tidak seperti sistem lain, menyimpan sedikit data tempatan. Anda akan melihat bahawa tidak ada pilihan untuk menghapus data dan cache aplikasi di mana-mana peranti Roku, TV atau pemain streaming. Ini kerana satu-satunya maklumat yang disimpan oleh peranti Roku adalah maklumat log masuk peribadi.

Agar pemain Roku anda membiarkan anda menyambung semula pertunjukan setelah log masuk, Roku hanya akan menyimpan satu titik data secara tempatan sehingga peranti itu tahu di mana hendak mencari dalam talian setelah anda log masuk. Ini bermaksud bahawa peranti Roku tidak berisiko menjadi terharu dengan data yang tidak perlu.

pic generik skrin utama rasmi roku

Ada Apa dengan Sejarah Penayangan Roku?

Terdapat dua sebab mengapa anda tidak dapat mengalami sejarah tontonan tradisional pada peranti Roku anda. Pertama sekali, seperti yang dibincangkan sebelumnya, peranti Roku tidak menyimpan sejumlah besar maklumat di dalam negara. Di kebanyakan aplikasi, sejarah tontonan disimpan sebagai data cache, sesuatu yang jelas tidak dimiliki oleh Roku.

Kedua, anda harus ingat bahawa Roku adalah perantara. TV pintar Roku dan pemain streaming Roku, tongkat USB yang boleh anda sambungkan ke TV, bertindak sebagai orang tengah antara TV anda dan pelbagai perkhidmatan dan saluran streaming dalam talian.

Ini bermaksud bahawa anda tidak dapat melihat rancangan apa yang telah anda tonton dan di saluran apa dari skrin utama OS Roku anda. Data tersebut tidak disimpan oleh peranti tetapi oleh beberapa saluran dan platform streaming.

Inilah sebabnya mengapa anda masih dapat melihat sejarah tontonan YouTube anda jika anda telah menggunakan YouTube melalui peranti Roku anda. Perkara yang sama berlaku untuk Hulu, Netflix, HBO Go, dan platform streaming lain. Tetapi sejauh mana atau terperinci sejarah tontonan anda, tidak akan ada kaitan dengan jenis peranti Roku yang anda gunakan.

Saluran dengan Pilihan Sejarah Melihat Built-In

Hulu adalah salah satu platform streaming yang sangat mesra pengguna. Ia juga mempunyai antara muka sejarah terkini yang dirancang dengan baik yang juga membolehkan anda membuang rancangan yang baru ditonton dari senarai.

sejarah menonton hulu pihak ketiga

Tidak perlu dikatakan betapa bergunanya ini jika anda tidak mahu orang lain mengintai kecenderungan menonton anda. Inilah cara anda boleh menggunakan sejarah tontonan Hulu.

  1. Log masuk ke akaun Hulu anda dari komputer riba atau komputer.
  2. Arahkan kursor ke atas nama anda untuk membawa menu lungsur turun.
  3. Pilih pilihan Sejarah.
  4. Pilih semua tajuk yang ingin anda alih keluar.
  5. Klik pilihan Buang semua video untuk membuang beberapa tajuk secara serentak.

Perhatikan bahawa ini adalah ciri seluruh akaun. Ini bermaksud bahawa walaupun anda tidak dapat menghapus sejarah anda secara langsung melalui peranti Roku anda, anda dapat menghapusnya dari laman web desktop Hulu dan perubahan akan dikemas kini untuk ditunjukkan di saluran Hulu anda pada peranti Roku anda.

Netflix juga akan menunjukkan senarai episod dan filem yang baru ditonton. Namun, selain daripada meneruskan dari titik yang sama anda berhenti menonton kali terakhir, tidak banyak yang boleh anda lakukan dengan sejarah ini. Anda tidak dapat menghapusnya kerana diselaraskan secara automatik antara semua peranti.

Adakah Kurangnya Sejarah Melihat yang Tertentu Mengganggu Anda?

Sungguh mengecewakan bahawa anda tidak dapat memeriksa sejarah tontonan anda di semua saluran dari peranti Roku anda? Tentu, banyak saluran memberi anda pilihan untuk menyambung semula tajuk terakhir dari titik yang dijeda, dan ya, Roku memang menunjukkan senarai saluran yang ditonton sebelumnya.

Tetapi pada akhirnya, anda masih perlu melalui setiap saluran untuk mendapatkan maklumat, jika ada. Adakah anda fikir bahawa ini adalah ciri yang mesti dimiliki dan sesuatu yang harus diperbaiki oleh pembangun dalam masa terdekat, atau adakah sesuatu yang anda boleh hidup tanpa? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen di bawah.