Bagaimana Mencari Alamat MAC di TV Roku Anda

Mencari alamat MAC di TV Roku anda tidak semestinya terlalu banyak masalah. Alamatnya biasanya terletak pada peranti itu sendiri dan anda juga dapat mengakses nombor dari tetapan.

Bagaimana Mencari Alamat MAC di TV Roku Anda

Walau bagaimana pun, kaedah untuk mencari alamatnya cukup mudah dan penulisan ini memberikan panduan langkah demi langkah yang cepat. Kami juga akan melihat dengan lebih dekat apa sebenarnya alamat MAC dan bagaimana memanfaatkannya. Selain itu, artikel itu merangkumi kaedah untuk mencari alamat MAC pada alat streaming popular lain.

Mencari Alamat MAC di Roku TV

Seperti yang ditunjukkan, anda secara fizikal dapat melihat alamat atau menavigasi menu untuk mencapai alamat dalam perisian. Ini adalah tindakan yang perlu anda lakukan.

tv roku

Kaedah Fizikal

Raih TV Roku anda dan perhatikan bahagian bawah dan sisinya. Harus ada label yang menampilkan alamat MAC peranti. Hal yang sama berlaku untuk kotak yang Roku anda masuk dan sekali lagi anda mencari label dengan serangkaian nombor di atasnya.

roku ultra

Petua Bonus: Sekiranya anda memerlukan alamat MAC sekali-sekala, ambil gambar label dengan telefon pintar anda. Dengan cara ini, tidak perlu membalikkan peranti setiap kali atau menyerbu rumah anda untuk mendapatkan kotak.

Kaedah Perisian

Bagi sesetengah orang, cara yang lebih elegan adalah menavigasi menu Roku ke alamat MAC. Pergi ke skrin Utama Roku anda, dan pilih Tetapan. Jelajahi menu Tetapan sehingga anda mencapai tab Rangkaian dan klik untuk mengakses lebih banyak tindakan.

roku tv bagaimana mencari alamat mac

Sekarang, anda perlu memilih sambungan tanpa wayar atau berwayar. Untuk sambungan berwayar, alamat MAC berada di bawah "Alamat MAC Berwayar" atau "Alamat Ethernet."

Tidak ada cara untuk menyalin dan menampal alamat ke destinasi yang diinginkan walaupun anda menyorotnya. Oleh itu, anda perlu meletakkan alamat pada sehelai kertas atau mengambil gambar dengan telefon anda.

Alamat MAC Ringkas

MAC bermaksud Media Access Control dan ini adalah alamat khusus peranti yang diberikan kepada NIC (Network Interface Controller). NIC menggunakan alamat ini untuk berkomunikasi dengan bahagian lain dari rangkaian.

Tanpa membahas semua teknikal, alamat MAC membolehkan Roku anda membuat dan mengekalkan sambungan Wi-Fi, Ethernet, dan / atau Bluetooth yang stabil.

Seperti apa Alamat MAC?

Sebagai peraturan, alamat MAC terdiri daripada 6 kumpulan 2 digit heksadesimal. Diterjemahkan ke bahasa Inggeris, ia seperti sebilangan besar yang mungkin mengandungi beberapa huruf dan pemisah seperti titik dua atau tanda hubung. Walau bagaimanapun, pemisah tidak wajib dan biasanya bergantung kepada pengeluar untuk memutuskan sama ada memasukkan pemisah atau tidak.

Walaupun begitu, anda harus tahu bahawa alamat ini kadang-kadang disebut sebagai perkakasan, terbakar, fizikal, atau alamat perkakasan Ethernet.

Mengapa Anda Memerlukan Alamat MAC?

Salah satu fungsi asas alamat ini adalah penyaringan rangkaian. Dengan kata lain, ia dirancang untuk menjaga pengguna yang tidak diingini dan mencegah penggodam daripada mengakses peranti. Alamat MAC juga dapat digunakan untuk membatasi akses pengguna atau melacak tingkah laku rangkaian mereka.

Inilah sebabnya mengapa beberapa aplikasi kawalan dan keselamatan ibu bapa pihak ketiga memerlukan alamat MAC untuk membuka akses ke ciri premium. Terlebih lagi, kod unik ini dapat digunakan untuk mengenal pasti peranti anda yang dicuri. Baiklah, TV Roku anda tidak mungkin menarik pencuri, tetapi telefon pintar dan alat mudah alih lain juga mempunyai alamat MAC.

Akhirnya, alamat mungkin terbukti tidak ternilai apabila anda perlu memulihkan data dari alat yang rosak. Sekali lagi, ini bukan masalah biasa dengan Roku TV.

Nota PENTING

Beberapa aplikasi pihak ketiga direka untuk mencari dan memaparkan alamat MAC anda dengan cepat. Namun, disarankan untuk menjauhkan diri dari aplikasi ini kerana anda tidak dapat memastikan bahawa alamat tidak akan berakhir dengan tangan yang salah.

Bergantung pada firmware Roku, alamat MAC mungkin dipaparkan di bahagian Tentang. Pergi ke skrin Utama peranti, pilih Tetapan, dan tekan Tentang.

Alamat MAC pada Peranti Lain

Inilah cara mencari alamat MAC pada alat streaming popular lain.

TV Google

Navigasi ke Tetapan, pilih Rangkaian, dan pilih Status. Sebaik sahaja anda mengklik Status, tetingkap berikut memaparkan alamat MAC.

Apple TV

Seperti yang anda duga, carian bermula dari Tetapan. Bergantung pada model Apple TV, anda harus memilih Rangkaian atau Tentang. Alamat tersebut terletak di bawah Alamat Ethernet atau alamat Wi-Fi, berdasarkan jenis sambungan yang anda gunakan.

TiVo

Akses Tetapan, pilih Telefon / Rangkaian, dan alamat MAC muncul di halaman seterusnya.

TV / Tongkat Api Amazon

Turun dari menu utama Fire TV dan klik Tetapan, kemudian bergerak ke kanan dan pilih Sistem. Pergi ke bawah dan pilih Perihal. Selepas itu, turun lagi dan pilih Rangkaian. Alamat dipaparkan di tetingkap di sebelah kanan.

MAC Tanpa Keju

Apabila semua dikatakan dan dilakukan, kaedah untuk mencari alamat MAC mengikuti prinsip yang serupa. Biasanya, alamat dicetak pada peranti dan kotak, dan anda boleh mencarinya di menu Tetapan di bawah Rangkaian atau Tentang.

Mengapa anda memerlukan alamat MAC Roku? Adakah anda ingin menyediakan beberapa kawalan ibu bapa? Beri kami dua sen anda di ruangan komen di bawah.