Cara Memutar Pemilihan di Paint.NET

Paint.NET adalah pakej perisian perisian percuma yang sangat kuat untuk penyuntingan dan manipulasi gambar. Seperti kebanyakan program penyuntingan gambar moden, ini merangkumi fungsi lapisan yang membolehkan anda bekerja dengan lapisan yang berlainan pada gambar anda. Semasa bekerja dengan lapisan, satu alat yang sangat berguna adalah Pindahkan Piksel Terpilih. Alat ini sangat berguna dalam memutar pilihan dalam fail gambar anda. Dalam artikel ini saya akan menunjukkan tutorial ringkas dan asas dalam memutar pilihan di Paint.NET.

Cara Memutar Pemilihan di Paint.NET

Buka perisian Paint.NET dan pilih gambar untuk diedit. Kemudian klik Alat dan Pilih segi empat tepat. Gerakkan kursor ke atas gambar dan tahan butang tetikus kiri untuk menyeret dan mengembangkan segi empat seperti gambar di bawah.

putar gambar

Klik Alat dan pilih Pindahkan Piksel Terpilih dari menu. Sekarang anda boleh memindahkan kawasan yang dipilih dengan segi empat tepat dengan menyeretnya dengan kursor seperti gambar di bawah.

putar gambar2

Untuk memutar kawasan yang dipilih, gerakkan kursor ke luar segi empat tepat. Anak panah melengkung muncul seperti dalam gambar di bawah. Tahan butang kiri tetikus dan gerakkan kursor untuk memutar kawasan yang dipilih.

putar gambar3

Memutar kawasan yang dipilih dalam satu lapisan meninggalkan latar belakang kosong di belakangnya seperti pada gambar di atas. Jadi ini tidak betul-betul sesuai jika anda memutar teks yang ditambahkan pada gambar dalam lapisan yang sama. Walau bagaimanapun, anda boleh memutar teks yang ditambahkan ke lapisan kedua tanpa memberi kesan pada gambar. Klik Lapisan >Tambah Lapisan Baru, dan kemudian masukkan beberapa teks dengan memilih Alat >Teks.

Sekarang pilih teks dengan Pilih segi empat tepat, dan putar dengan Pindahkan Piksel Terpilih pilihan. Kemudian berputar tanpa memberi kesan pada gambar latar. Anda sentiasa boleh menukar antara lapisan dengan menekan F7. Gambar di bawah merangkumi teks yang diputar pada lapisan gambar yang sama dan pada lapisan latar depan yang berasingan.

putar gambar4

Oleh itu, mudah untuk melihat bagaimana anda kini dapat menambah dan memutar teks gambar tanpa merosakkan latar belakang gambar. Anda juga boleh memutar kawasan lain dari gambar latar depan pada lapisan latar yang hampir sama. Walau bagaimanapun, anda mungkin perlu memotong kawasan dari gambar terlebih dahulu dengan membuang latar belakangnya seperti yang diliputi dalam panduan Tech Junkie ini.

Setelah selesai, klik Lapisan > Import Dari Fail; dan buka gambar yang anda padamkan dari latar belakang. Ia kemudian akan dibuka pada lapisan kedua di atas gambar latar seperti gambar di bawah. Perhatikan bahawa Pindahkan Piksel Terpilih dipilih secara automatik semasa dibuka. Sekarang putar gambar atas ke latar belakang dengan alat itu.

putar gambar5

Jadi Pindahkan Piksel Terpilih alat boleh berguna apabila anda menggunakannya dengan lapisan. Dengan itu anda kini dapat memutar dan memindahkan satu lapisan ke atas gambar latar, yang sangat bagus untuk menyesuaikan susun atur teks.