Cara Membuat Tungku di Terraria

Tungku adalah salah satu barang keperluan yang diperlukan sekiranya anda ingin ke mana sahaja di Terraria. Anda memerlukannya untuk membuat senjata dan alat yang lebih baik serta meningkatkan daya tahan perisai, tetapi permainan ini tidak memberi anda petunjuk tentang cara membuatnya.

Cara Membuat Tungku di Terraria

Oleh itu, jika anda memerlukan tungku untuk mula mencairkan bijih, jangan cari lagi. Ketahui cara membuat tungku asas serta petua menaik taraf dan peleburan tungku.

Bagaimana Membina Tungku di Terraria

Sebelum membuat perapian, anda memerlukan meja kerja. Bangku kerja senang dibina, dan hanya memerlukan 10 keping kayu. Pastikan anda meletakkannya sehingga anda dapat menggunakannya.

Setelah anda mempunyai meja kerja, sudah tiba masanya untuk mengumpulkan bahan untuk tungku. Anda memerlukan:

 • 3 Obor
 • 20 Blok Batu
 • 4 keping Kayu

Anda boleh membuat obor dengan menyikat satu gel dan satu kayu. Gel berasal dari banyak lendir yang berkeliaran di dunia. Bunuh sahaja untuk mengumpulkan gel.

Kayu juga banyak terdapat di dunia, bergantung pada bagian peta yang anda gunakan. Gunakan kapak untuk menebang pokok dan mengumpulkan bahan-bahannya.

Anda juga memerlukan beberapa bongkah batu untuk resipi ini. Nasib baik, ramuan ini juga banyak terdapat di dunia. Sebagai peraturan umum, anda hanya perlu mula menggali dengan beliung anda dan akhirnya anda akan terkena batu. Batu mudah dikenali kerana tekstur abu-abu "seperti batu". Pukul dengan beliung anda untuk mengumpulkannya.

Setelah anda mengumpulkan bahan-bahan yang diperlukan, sudah tiba masanya untuk membuat tungku.

 1. Dekati meja kerja anda dengan bahan tungku dalam inventori anda.
 2. Tatal ke ikon relau dan pilih.
 3. Membuat tungku.

buat tungku di terraria

Cara Membuat Tungku Titanium di Terraria

Sebaik sahaja anda sampai di Hardmode di Terraria, anda memerlukan penempaan tingkat atas untuk mencium bahan permainan akhir itu. Itu bermakna anda akan memerlukan titanium forge. Untuk membuat satu, anda memerlukan:

1 Mythril atau Orichalcum Anvil

Walaupun anda tidak bercadang untuk membuat titanium forge, adalah idea yang baik untuk mempunyai Mythril atau Orichalcum Anvil yang berguna apabila anda memasuki Hardmode. Mereka adalah pengganti langsung untuk Lead and Iron Anvils yang digunakan pra-Hardmode dan anda tidak akan dapat membuat apa-apa tanpa mereka.

Sekiranya anda belum membuat landasan khas ini, anda hanya memerlukan Iron Iron or Lead lama dan 10 Mythril Bars untuk Mythril Anvil, atau 12 Bar Orichalcum untuk varieti Orichalcum. Mana-mana satu berfungsi sebagai ramuan untuk menaik taraf ke Titanium Forge.

Hellforge

Hellforge berfungsi seperti tungku biasa kecuali ia juga dapat mencium Hellstone dan berubah menjadi Hellstone Bars. Malangnya, anda tidak dapat membuatnya. Anda perlu menerokai Rumah-rumah yang Hancur di Dunia Bawah untuk mencari Hellforge. Apabila anda menjumpainya, gunakan Nightmare atau Deathbringer Pickaxe untuk mengumpulkannya.

Bijih Titanium

Bijih titanium adalah salah satu item yang hanya terdapat di Hardmode. Seperti bijih lain di Hardmode, anda hanya dapat mengumpulkannya dengan menggunakan Pwnhammer atau lebih tinggi untuk memusnahkan Altar. Anda juga boleh mengumpulkan bijih dan bar dengan membuka peti dalam permainan. Namun, ingat bahawa anda memerlukan 30 keping bijih titanium untuk menyelesaikan proses Titanium Forge.

Setelah anda memasukkan bijih Hellforge dan Titanium dalam inventori anda, gabungkannya di landasan untuk membuat Titanium Forge.

cara membuat tungku di terraria

Cara Membuat Kiln Kaca di Terraria

Sekiranya anda ingin menyediakan tempat tinggal anda dengan pencahayaan mewah dan perabot yang kompleks, anda memerlukan Glass Kiln. Walaupun disebut tanur, ia juga dapat mencium bijih dan kaca seperti tungku dalam permainan. Untuk membuat tanur khas ini, anda memerlukan:

 • 18 Batang Plumbum / Besi
 • 8 Obor

Anda juga boleh menyemak resipi di bahagian Kerajinan pada menu Inventori anda.

Bagaimana Membina Tungku dan Bijih Bau di Terraria

Untuk membina tungku di Terraria, anda memerlukan bahan berikut:

 • 4 keping kayu
 • 3 Obor
 • 20 Blok Batu
 • Meja Kerja

Buat tungku di meja kerja dan letakkan mengikut keperluan. Apabila anda sudah siap mencium bijih, berdiri di sebelah tungku untuk mengemas kini dan berinteraksi dengan menu Kerajinan anda untuk menjadikan bijih menjadi bar.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Membina Rumah di Terraria?

Sebelum anda membina rumah di Terraria, ada beberapa panduan yang perlu anda ketahui. Anda tidak boleh meletakkan beberapa blok dan memanggilnya rumah. Peraturan pembinaan rumah Terraria khas merangkumi: u003cbru003e • Ukuran bangunan mestilah antara 60-750 jubin, termasuk dinding.u003cbru003e • Dinding mesti terdiri daripada gerbang tinggi, platform, blok, atau pintu.u003cbru003e • Siling dan lantai hanya boleh terdiri platform, trapdoor, atau bloks.u003cbru003e • Setiap rumah mesti mempunyai satu sumber cahaya, satu barang rata, dan satu barang keselesaan.u003cbru003eRumah paling asas memerlukan: u003cbru003e • 19 Potongan kayu, jika menggunakan dooru003cbru003e • 33 Dirt Blocksu003cbru003e • 1 Gel , untuk sumber cahayau003cbru003eRumah jenis ini boleh digunakan, tetapi masih terdedah kepada tanaman merambat. Sekiranya anda mahukan rumah yang lebih kukuh, gunakan Kayu, Batu, atau Blok Lumpur dan bukannya Kotoran.

Apa Yang Anda Perlu Membuat Kraf di Terraria?

Anda perlu mempunyai barang-barang berikut untuk membuat Relau di Terraria: u003cbru003e • Workbenchu003cbru003e • 20 Stone Blocku003cbru003e • 3 Torchesu003cbru003e • 4 Wood

Apa yang Dilakukan Tungku di Terraria?

Tungku digunakan untuk membuat bar dari bijih yang dilombong di sekitar Terraria. Bar tersebut kemudian digunakan untuk membuat alat, senjata, dan perisai berkualiti tinggi.

Bolehkah Anda Membuat Hellforge?

Tidak, anda tidak boleh membuat Hellforge di stesen kerajinan mana pun. Anda perlu menceburkan diri di Dunia Bawah dan meneroka Rumah-rumah yang Hancur untuk mencarinya, dan anda memerlukan beliung Mimpi Buruk atau Deathbringer atau lebih tinggi atau lebih tinggi untuk mengumpulkannya.

Bagaimana Anda Bau di Terraria?

Tungku dan tempa mencium bijih di Terraria. Anda memulakan permainan membuat tungku asas untuk mencium bijih ke dalam bar. Tetapi semasa anda menjelajah permainan, anda akan dapat memperbaiki tungku dan akhirnya membuat penempaan.

Bagaimana Anda Membuat Stesen Kerajinan?

Terdapat 20 jenis stesen kerajinan yang mungkin terdapat di pra-Hardmode dan lapan stesen yang ditingkatkan di Hardmode. Setiap jenis stesen pembuatan membuat item tertentu.u003cbru003eSebagai contoh, bar kerajinan relau dari bijih yang dilombong di sekitar Terraria sementara Anvils bertanggungjawab untuk membuat perisai, alat dan senjata.u003cbru003eAnda memerlukan koleksi pelbagai jenis stesen kerajinan semasa anda meneroka dunia, tetapi terdapat terlalu banyak untuk disenaraikan di sini. Sekiranya anda ingin tahu mengenai resipi stesen kerajinan tertentu, anda selalu boleh melihat di bahagian Membuat menu Inventori anda atau pergi ke stesen yang ada. Resipi baru dikemas kini ke menu Kerajinan anda apabila ia tersedia untuk anda.

Apa yang Anda Perlu Ada di Terraria?

Terraria tidak mempunyai matlamat atau pencarian yang boleh diikuti pemain. Ini adalah permainan terbuka, jadi anda boleh meneroka atau mengumpulkan apa sahaja yang anda mahukan. Mengumpulkan sumber untuk membuat sesuatu seperti meja kerja dapat membantu anda semasa anda menjelajahi permainan, tetapi semuanya bergantung kepada anda.

Bersedia untuk Membuat Kraf!

Kerajinan adalah bahagian penting dalam mekanisme permainan Terraria. Walaupun tumpuan anda lebih kepada penjelajahan daripada pembaikan rumah, akhirnya anda perlu meningkatkan peralatan untuk menuju ke tempat yang lebih berbahaya. Oleh itu, adalah idea yang baik untuk membuat stesen kerajinan anda seperti meja kerja dan tungku dihapus secepat mungkin. Anda tidak akan tahu bila anda memerlukannya.

Tungku atau penempaan yang manakah yang paling berguna untuk anda? Yang mana anda memotongnya sama sekali? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found