Cara Memperbaiki Ralat ‘RPC Server Tidak tersedia’ pada Windows

Sekiranya anda sering menggunakan Windows, anda mungkin biasa dengan salah satu mesej ralat yang paling sering dilihat dan nampaknya tidak dapat dijelaskan yang pernah muncul: "Pelayan RPC Tidak Tersedia." Walaupun ralat ini dapat menimbulkan kekeliruan kepada pengguna Windows yang tidak berpengalaman, itu bukan kesalahan serius atau berbahaya, yang bermaksud biasanya tidak akan menyebabkan anda kehilangan data atau program. Syukurlah, cukup mudah untuk diperbaiki jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Cara Memperbaiki Ralat 'Pelayan RPC Tidak Tersedia' di Windows

Walaupun kita akan membicarakan RPC dalam sistem Windows dalam artikel ini, anda harus mengetahui bahawa metodologi RPC digunakan pada hampir semua jenis sistem komputer yang digunakan saat ini. Ini adalah metodologi, bukan proses khusus Windows. Sebilangan besar kesalahan pelayan RPC berlaku dalam satu komputer, tetapi penyebab masalahnya boleh menjadi sesuatu di komputer itu atau sesuatu di rangkaian secara keseluruhan. Saya akan menunjukkan kepada anda bagaimana mengetahui kedua-dua jenis masalah dalam artikel ini.

Apa itu RPC?

Pertama, mari kita bincangkan tentang apa RPC yang pertama untuk menghilangkan beberapa kekeliruan dan misteri. RPC bermaksud "panggilan prosedur jarak jauh", dan ini adalah kaedah yang telah digunakan komputer selama bertahun-tahun untuk berkomunikasi antara satu sama lain. Yang membuat sesuatu menjadi sedikit membingungkan adalah bahawa dengan multitasking PC moden dan menjalankan banyak program sekaligus, RPC telah menjadi metode yang digunakan oleh beberapa aplikasi untuk berkomunikasi dengan aplikasi lain yang berjalan di komputer yang sama.

RPC pada dasarnya hanyalah sistem yang membolehkan proses yang berbeza untuk berkomunikasi antara satu sama lain untuk melaksanakan tugas. Ia berfungsi sedikit seperti rangkaian di mana pelayan RPS akan membuka port, berkomunikasi dengan perkhidmatan atau pelayan tujuan, menunggu respons, mengirim paket ketika mempunyai respons, dan kemudian memindahkan data tugas ke pelayan atau perkhidmatan tujuan. Seluruh proses beroperasi secara terbalik apabila perkhidmatan destinasi atau pelayan telah melakukan tugasnya dan mempunyai data untuk dihantar kembali ke program permulaan.

Kesalahan RPC ‘Server tidak tersedia’

Jadi apa yang menyebabkan ralat "pelayan RPC tidak tersedia"? Baiklah, katakan bahawa satu perkhidmatan di komputer anda perlu berkomunikasi dengan yang lain, jadi ia menghubungi pelayan RPC di komputer untuk memulakan pertukaran. Pelayan RPC menggunakan port di komputer anda untuk "mendengarkan" dan "bercakap", dan pelayan inilah yang melakukan komunikasi sebenar yang memungkinkan antara perkhidmatan, sama ada rangkaian atau tempatan. Sekiranya panggilan ke pelayan RPC gagal kerana pelayan tidak tersedia, tidak bertindak balas, tidak dapat menulis ke memori, atau tidak dapat membuka port, maka kesalahan "Pelayan RPC tidak tersedia" dipicu.

Cara Memperbaiki Kesalahan ‘RPC pelayan tidak tersedia’

Pada mesin Windows 10, terdapat tiga penyebab asas yang berpotensi untuk mesej ralat ini. Sama ada perkhidmatan RPC tidak berjalan, ada masalah dengan jaringan, atau beberapa entri pendaftaran penting yang mengendalikan perkhidmatan RPC telah rusak. Di Windows 10, penyebab ralat yang paling biasa adalah bahawa perkhidmatan RPC tidak berjalan.

Perkara pertama yang harus dicuba dengan sebarang ralat Windows adalah but semula. Sekiranya perkhidmatan RPC berhenti berfungsi kerana masalah sementara, maka but semula akan dimulakan semula bersama dengan komputer yang lain, jadi ini adalah perkara pertama yang harus dicuba. Sekiranya but semula tidak menyelesaikan ralat, cuba perbaiki berikut. Perhatikan bahawa pembaikan ini ditulis khusus untuk komputer Windows 10, tetapi proses umum yang sama dapat digunakan pada versi Windows sebelumnya.

Perkhidmatan RPC

Sekiranya but semula tidak menyelesaikan masalah, maka perkara pertama yang perlu diperiksa adalah untuk melihat sama ada perkhidmatan RPC benar-benar berjalan.

 1. Klik kanan pada Windows Task Bar dan pilih Pengurus Tugas, anda juga boleh menggunakan Ctrl + Shift + Esc hotkey.
 2. Pilih Perkhidmatan tab. Pengurus Tugas
 3. Kemudian, klik pada Perkhidmatan Terbuka pautan berhampiran kiri bawah tetingkap. Tab Perkhidmatan Pengurus Tugas
 4. Navigasi ke perkhidmatan Panggilan Prosedur Jauh. Pastikan ia berjalan dan tetapkan ke Automatik.
 5. Navigasi ke Pelancar Proses Pelayan DCOM. Pastikan ia juga berjalan dan tetapkan ke Automatik. Tab 2 Perkhidmatan Pengurus Tugas

Sekiranya kedua-dua perkhidmatan tersebut ditetapkan kepada yang lain daripada Automatik dan Berjalan, ubahlah. Bergantung pada kebenaran sistem anda, anda juga boleh memulakan semula perkhidmatan ini. Sekiranya anda telah menghidupkan semula komputer anda, ini tidak akan dapat mencapai apa-apa kerana komputer telah dimulakan semula.

Masalah Rangkaian Menyebabkan Kesalahan Pelayan RPC

Walaupun panggilan RPC tertentu mungkin beroperasi sepenuhnya secara dalaman di komputer anda, ia tetap menggunakan susunan rangkaian untuk berkomunikasi. Ini bermaksud bahawa masalah dengan TCP atau firewall anda dapat menghentikan RPC berfungsi.

 1. Ketik 'control' ke dalam kotak Carian Windows dan pilih Panel kawalan. Bar Carian Windows
 2. Seterusnya, pilih Rangkaian dan InternetMenu Panel Kawalan.
 3. Kemudian, klik pada Pusat rangkaian dan Perkongsian. Halaman Rangkaian dan Internet
 4. Pilih Pautan Ethernet di pusat dan kemudian Hartanah dalam kotak pop timbul.
 5. Untuk kebanyakan rangkaian rumah, anda ingin memastikan IPv4 dan Perkongsian Fail dan Pencetak untuk Rangkaian Microsoft diaktifkan.

Sekiranya kedua-dua IPv4 dan Perkongsian Fail dan Pencetak untuk Rangkaian Microsoft sudah diperiksa, anda perlu memeriksa firewall.

 1. Sekiranya anda menggunakan Windows Defender Firewall, pilih di Pusat rangkaian dan Perkongsian halaman tetapan, terdapat di sudut kiri bawah. Pusat rangkaian dan Perkongsian
 2. Cari Bantuan Jauh dan pastikan ia diaktifkan untuk rangkaian Domain, Swasta dan Awam.
 3. Simpan sebarang perubahan jika anda membuatnya.

Sekiranya anda menggunakan firewall pihak ketiga, anda mungkin perlu bereksperimen untuk mengaktifkan tetapan ini. Anda tidak perlu mengubah apa-apa jika sudah lama menggunakan firewall tetapi periksa sekiranya berlaku.

Lepaskan Pelayan DNS Anda

Seperti yang disebutkan oleh Jeff dalam komen, jika perkhidmatan anda berjalan dan anda masih menghadapi masalah dengan ralat ini, maka lakukan pembersihan DNS.

 1. Buka menu Mula, ketik “arahan prompt”Dan klik Arahan prompt, anda juga boleh menggunakan Windows PowerShell. Perhatikan, anda mungkin perlu memilih Menjalankan sebagai pentadbir. Menu Mula Windows
 2. Sekarang, taip "ipconfig / flushdns", Tanpa tanda kutip, dan tekan Masukkan. Arahan prompt

Pelayan DNS anda kini telah membuang failnya, mudah-mudahan dapat menyelesaikan masalah anda.

Kesalahan Pendaftaran Menyebabkan Kesalahan Pelayan RPC

OK, jadi but semula tidak membantu, perkhidmatan RPC dan DCOM anda berjalan dengan baik, dan timbunan rangkaian sedang bergerak. (Anda mungkin tidak akan membaca artikel ini jika tidak, bagaimanapun.) Perkara terakhir yang boleh anda lakukan ialah memeriksa entri pendaftaran yang mengawal perkhidmatan RPC dan DCOM untuk memastikannya tidak rosak. Berpusing-pusing dengan pendaftaran bukan untuk lemah hati tetapi jika anda membuat sandaran terlebih dahulu, anda selalu boleh membuat asal apa sahaja yang anda ubah. Oleh itu mari kita kembali pendaftaran terlebih dahulu.

 1. Taip “regedit"Ke dalam kotak carian dan tekan Masukkan.
 2. Pilih Komputer dari sebelah kiri.
 3. Pergi ke Fail> Eksport.
 4. Dekat Eksport Fail Pendaftaran dialog, taipkan nama untuk fail sandaran dan tekan Jimat.

Sekarang setelah salinan pendaftaran anda disimpan dengan selamat, anda boleh menyemak entri untuk perkhidmatan RPC dan DCOM.

 1. Navigasi ke HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetservicesRpcSs.
 2. Pilih kekunci Mula di panel kanan dan pastikan nilainya ditetapkan ke (2).
 3. Navigasi ke HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetservicesDcomLaunch.
 4. Pilih kekunci Mula di panel kanan dan pastikan nilainya ditetapkan ke (2).
 5. Navigasi ke HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetservicesRpcEptMapper.
 6. Pilih kekunci Mula di panel kanan dan pastikan nilainya ditetapkan ke (2).

Sekiranya anda telah mencuba semua pembaikan ini dan ralat pelayan RPC masih muncul, sudah tiba masanya untuk memulihkan dari titik pemulihan atau menyegarkan Windows. Cukup pastikan untuk memilih pilihan yang tidak menimpa fail dan tetapan anda jika anda memerlukan penyegaran!

***

Perlu membersihkan pendaftaran anda? Lihat artikel kami mengenai pembersih pendaftaran terbaik untuk Windows 10. Perlu menghentikan anak-anak atau rakan sekerja anda daripada memasuki tetapan pendaftaran anda? Kami telah memberi anda tutorial dengan mengunci akses ke editor pendaftaran. Dan jika anda perlu mempercepat mesin anda, lihat artikel kami mengenai penggunaan pendaftaran untuk menjadikan PC Windows 10 anda lebih cepat.