Cara Membuat Gimp Nampak Seperti Photoshop

Anda akan terkejut apabila mengetahui apa yang boleh anda lakukan dengan GIMP, program penyuntingan foto percuma. Perisian yang boleh dimuat turun ini dapat membantu anda membuat foto yang luar biasa dengan membolehkan anda mengedit butiran kecil, warna yang betul, atau hanya mengubah latar belakang gambar anda.

Cara Membuat Gimp Nampak Seperti Photoshop

Tetapi bagaimana jika anda mempunyai Adobe Photoshop, pemimpin penyuntingan foto, dan GIMP? Adakah anda memerlukan Photoshop sekiranya anda mempunyai GIMP? Sekiranya anda sudah terbiasa membuat sesuatu dengan perisian GIMP, mungkin tidak. Tetapi berita baiknya ialah anda dapat menjadikan antara muka pengguna GIMP anda kelihatan seperti Photoshop.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara membuat beberapa perubahan pada program dan memasang antara muka baru yang memberi GIMP rasa Photoshop yang sebenar.

Cara Membuat GIMP Nampak Seperti Photoshop di Windows

Walaupun GIMP sebelumnya hanya tersedia untuk pengguna Linux, Anda sekarang dapat menikmatinya di komputer Windows juga. Sekiranya anda terbiasa dengan Photoshop, anda mungkin memerlukan sedikit masa untuk menyesuaikan diri dengan antara muka GIMP. Nasib baik, anda dapat membuatnya kelihatan dan berfungsi seperti program penyuntingan foto yang paling popular, Photoshop.

Inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Muat turun GIMP untuk komputer anda jika anda belum memilikinya. Sekiranya anda melakukannya, anda masih boleh menggantinya dengan versi terbaru, iaitu 2.10. Anda mungkin mempunyai lebih banyak pilihan dengannya daripada dengan versi yang lebih lama.
 2. Sekiranya anda ingin meneruskan edisi lama program ini, tekan kekunci "Windows" di komputer anda dan kemudian kekunci "R". Apabila kotak dialog "Jalankan" terbuka, masukkan "% UserProfile%" dan tekan kekunci "Enter".

 3. Di tetingkap baru, cari folder bernama ".gimp-2.8." dan beri nama baru - ". gimp-2.8.old." Itu akan membolehkan anda menjalankan tweak Photoshop untuk program ini yang akan anda muat turun kemudian.

 4. Anda boleh mengunjungi pautan ini untuk memuat turun fail yang diperlukan dan mengekstrak folder ".gimp-2.8" untuk memindahkannya ke folder "Profil Pengguna" di mana anda menamakan semula fail GIMP lama.
 5. Lancarkan semula GIMP. Kali ini, ia akan memuatkan fail dari folder yang baru dimuat turun. Sekarang akan kelihatan lebih seperti Photoshop.

Sekiranya pada bila-bila masa anda ingin menggunakan GIMP versi sebelumnya, terbalikkan langkahnya. Hapus tweak dari komputer anda dan kembalikan tajuk lama ke fail GIMP yang dinamakan semula dalam "Profil Pengguna."

Cara Membuat GIMP Nampak Seperti Photoshop di Linux

Sekiranya anda pengguna Linux, inilah yang harus anda lakukan untuk menjadikan GIMP lebih menyerupai Photoshop dalam versi GIMP yang lebih lama. Ini sebenarnya satu set beberapa langkah mudah untuk menjadikan GIMP lebih mudah diakses untuk pengguna kali pertama.

 1. Sediakan antara muka satu tetingkap. Anda boleh melakukannya dengan mengklik tab "Windows" di bar alat di bahagian atas dan kemudian memeriksa pilihan "Tingkap Tunggal".

 2. Pilih tema gelap. Sekiranya anda ingin menjadikan GIMP lebih menyerupai Photoshop, memilih tema gelap dan bukannya cahaya (yang merupakan lalai) boleh menjadikan keadaan menjadi lebih baik.

 3. Sediakan pintasan papan kekunci yang sudah anda ketahui. Sekiranya anda terbiasa dengan pintasan papan kekunci, anda boleh memuat turun pek tersebut dan mengganti pek GIMP yang ada dengan yang baru anda muat turun. Ketahuilah bahawa anda perlu menghidupkan semula GIMP untuk menerapkan perubahan.

Catatan: Sekiranya anda mempunyai edisi 2.10 GIMP, lihat bahagian di bawah untuk mengetahui bagaimana membuatnya kelihatan seperti Photoshop di Linux.

Cara Membuat GIMP Nampak Seperti Photoshop di Mac

Sekiranya anda mempunyai Mac dan anda menggunakan versi GIMP yang lebih lama, ingat bahawa fail konfigurasi perisian ini disimpan di lokasi ini: “~ / Library / Application Support / GIMP / 2.8”. Ini bermaksud anda boleh memuat turun pintasan Photoshop dan menggantikan GIMP yang asli dalam folder konfigurasi, sama seperti di Linux.

Anda juga boleh mencuba peretasan lain, seperti membuat alat "Pindahkan" beroperasi seperti yang ada di Photoshop. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Arahkan ke panel di sebelah kiri dan klik pada "Move Tool".
 2. Periksa pilihan "Pindahkan Lapisan Aktif" di tetingkap dialog "Pilihan Alat".
 3. Pergi ke menu utama dan klik "Edit".
 4. Pilih "Keutamaan" dan kemudian "Pilihan Alat."
 5. Dari sana, pilih "Simpan Pilihan Alat Sekarang."
 6. Tutup GIMP dan mulakan semula untuk menerapkan tetapan baru.
Gimp Nampak Seperti Photoshop

Cara Membuat GIMP 2.10 Nampak Seperti Photoshop

Dengan versi terbaru GIMP, anda hanya boleh menggunakan perisian yang disebut PhotoGIMP. Ya, ini adalah gabungan Photoshop dan GIMP - perisian merentas platform yang dapat mempermudah ciri GIMP untuk pemula. Ini memberi GIMP lebih mirip Photoshop untuk membantu anda membiasakan diri dengan program baru.

Ikuti arahan di bawah untuk menyediakan perisian ini di macOS dan Windows.

 1. Kunjungi laman web ini dan muat turun fail .zip dengan mengklik "Lihat kod."

 2. Pergi ke folder "Muat turun" anda dan buat fail tersembunyi yang kelihatan (yang anda perlukan akan disembunyikan). Juga, perhatikan bahawa "membuka kunci" folder hanya merujuk kepada komputer macOS.

 3. Buka folder yang tidak dizip dan cari fail ".var / app / org.gimp.GIMP / config / GIMP /". Pada masa yang sama, buka tetingkap Finder dan cari fail "~ Library / Application Support / Gimp".

 4. Cari folder 2.10 dan salin ke folder lain, agar anda dapat sandaran jika anda memerlukannya lagi.

 5. Ganti folder 2.10 yang asal dengan folder yang baru anda muat turun dan zip.
 6. Semasa melancarkan GIMP, anda akan melihat antara muka baru yang menyerupai Photoshop.

Langkahnya hampir sama untuk komputer macOS dan Windows. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa pada Windows, anda akan meletakkan folder 2.10 baru di lokasi ini: "C: UsersYourUsernameAppDataRoamingGIMP".

Sekiranya anda pengguna Linux, ikuti langkah di bawah.

 1. Lawati halaman yang sama yang telah kami sebutkan dalam set arahan sebelumnya dan muat turun fail .zip. Buka zip dan alihkan togol untuk melihat fail yang tersembunyi.
 2. Pilih fail berikut: ".icon", ".var", dan ".local" dan pindahkan ke "/ home / $ USER". Apabila anda ditanya sama ada anda ingin menggabungkan dan mengganti fail, klik "Ya."
 3. Kini tiba masanya untuk melancarkan semula GIMP. Anda mungkin perlu keluar dari akaun anda terlebih dahulu, dan apabila anda memasuki program sekali lagi, anda akan melihat antara muka PhotoGIMP yang baru.

Soalan Lazim Tambahan

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai GIMP dan Photoshop dan anda tidak dapat menemui semua jawapan di atas, lihat bahagian Soalan Lazim di bawah.

Mengapa Menggunakan Tema Photoshop GIMP?

GIMP mungkin merupakan penyelesaian yang lebih baik bagi mereka yang menggunakan komputer riba. Ia juga percuma, berbanding dengan program Adobe Photoshop berbayar. GIMP juga membolehkan anda mengubahsuai perisian dan menghilangkan alat yang tidak diperlukan yang mungkin tidak pernah anda gunakan.

Bagaimana Saya Mengubah Rupa GIMP?

Untuk mengubah rupa GIMP dan menambah lebih banyak ciri Photoshop, ikuti arahan dari bahagian di atas. Pilih langkah-langkah yang harus diambil berdasarkan OS yang dijalankan komputer anda. Anda boleh mengubah elemen individu atau memasang tema PhotoGIMP.

Bagaimana Memindahkan Alat di GIMP?

Alat "Pindahkan" diaktifkan secara automatik dalam beberapa keadaan, seperti ketika Anda membuat panduan. Anda juga dapat mengklik ikonnya atau menekan "M" pada papan kekunci anda untuk memilihnya.

Adakah GIMP Berfungsi Seperti Photoshop?

Pada mulanya, tidak, tetapi anda boleh membuatnya kelihatan dan berfungsi seperti Photoshop dengan menukar fail konfigurasinya.

Jadikan Gimp Nampak Seperti Photoshop

Nikmati Photoshop dan GIMP Mix anda

GIMP adalah alternatif yang sangat baik untuk Photoshop. Anda mungkin ingin mencuba sesuatu yang baru, tetapi jika anda tidak mempunyai banyak masa untuk mempelajari antara muka yang sama sekali baru, anda boleh menambahkan ciri Photoshop ke GIMP dengan mudah dan menikmati alat lama yang baik yang biasa anda gunakan yang disertakan dengan GIMP.

Adakah anda sudah mencuba GIMP? Program manakah yang menjadi kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found