Cara Memindahkan Data dari iPhone ke Telefon Samsung

Anda telah memutuskan: hubungan anda dengan Apple sudah berakhir. Anda mahu memberi Android putaran, dan pilihan paling selamat adalah telefon Samsung. Bagaimanapun, mereka adalah pengeluar terbesar, dan mereka mempunyai rangkaian jam tangan sendiri sehingga anda dapat mengganti Apple Watch anda dengan cepat dan sederhana.

Cara Memindahkan Data dari iPhone ke Telefon Samsung

Tetapi bagaimana anda memindahkan data dari iPhone ke Samsung? Anda tidak perlu melakukan apa-apa. Anda boleh memulakan sesuatu lagi - tetapi secara realistik, anda akan mempunyai banyak perkara yang ingin anda pindahkan untuk membuat sahabat baru anda merasa biasa. Inilah cara untuk menjadikan peralihan itu sehalus mungkin.

Perkara Yang Perlu Diketahui Pertama

Sebelum kita memulakan proses perpindahan, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui. Pertama, sistem iOS dan Android tidak serasi. Ini bermaksud bahawa kita perlu kreatif dan menggunakan beberapa alat lain untuk memindahkan semua data iPhone anda ke peranti Samsung anda. Nasib baik, pada tahun 2021, tidak ada kekurangan alat bantu untuk memindahkan maklumat antara dua sistem operasi.

Berikut adalah senarai perkara yang anda perlukan untuk memindahkan kandungan antara peranti:

 • Kata Laluan Anda - Kata Laluan Google, kod buka kunci skrin anda, dan juga kata laluan iCloud anda mungkin diperlukan.
 • Kedua-dua peranti - Mereka perlu dihidupkan dengan skrin sentuh yang berfungsi untuk memaksimumkan kandungan yang dapat anda pindahkan.
 • Sambungan internet yang stabil - Semakin baik WiFi, semakin cepat pemindahan anda.
 • Akses ke Google Play Store dan App store - Untuk beberapa kaedah kami, anda perlu memuat turun beberapa aplikasi di kedua-dua peranti tersebut.

Terdapat peranti, alat, dan bahkan perkhidmatan awan yang boleh anda gunakan untuk memindahkan semuanya dari satu telefon ke telefon yang lain. Matlamat kami dalam artikel ini adalah untuk menunjukkan kepada anda cara memindahkan seberapa banyak maklumat iPhone anda ke telefon pintar Samsung baru anda dengan cara termudah.

Cara Memindahkan Data dari iPhone ke Samsung

Dengan andaian anda mempunyai semua alat yang telah kita bincangkan di atas, mari kita mulakan.

Pemindahan USB

Salah satu peralatan terbaik yang disertakan dengan telefon pintar Samsung baru anda ialah penyesuai pemindahan Type-C ke USB. Penyesuai kecil ini membolehkan anda menghubungkan kedua-dua telefon menggunakan sambungan berwayar untuk memindahkan semua fail dan data yang serasi dengan cepat.

Walaupun peranti iOS dan Samsung mempunyai port yang berbeza, anda boleh melakukan pemindahan USB. Anda memerlukan kabel pemindahan / pengecas iPhone dan penyesuai pemindahan USB yang disertakan dengan telefon Samsung anda. Walaupun anda tidak memilikinya, anda boleh memesan penyesuai di Amazon di sini.

 1. Pasangkan kabel iPhone ke iPhone anda.
 2. Pasangkan hujung USB kabel iPhone ke penyesuai.
 3. Pasangkan penyesuai ke port pengecasan Samsung anda.
 4. Ketik Amanah pada iPhone anda.

 5. Masukkan kod buka kunci skrin iPhone anda.

 6. Ketik Benarkan pada Samsung anda.

 7. Pemindahan anda akan bermula secara automatik.

Perlu diingat bahawa Samsung anda perlu dicas sekurang-kurangnya 60% agar ia berfungsi. Kami menyukai kaedah ini kerana cepat, sederhana, dan memindahkan begitu banyak data anda.

Menggunakan Smart Switch

Sekiranya anda tidak mempunyai penyesuai pemindahan USB atau Samsung anda tidak dicas melebihi 60%, jangan risau; anda masih boleh menggunakan Smart Switch melalui WiFi. Pilihan ini akan muncul di wizard persediaan pada Samsung anda, atau anda dapat mengakses aplikasi Samsung Smart Switch pada Samsung anda. Anda perlu menyambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian WiFi yang sama agar ini berfungsi. Inilah caranya:

 1. Buka Smart Switch pada peranti Samsung anda dan ketik Sebagai gantinya, dapatkan data dari iCloud.

 2. Masuk ke akaun iCloud anda dan masukkan kod pengesahan untuk mengakses kandungan anda.

 3. Data iPhone anda akan mula dipindahkan secara automatik.

Setelah selesai, data anda akan muncul di telefon Samsung anda dan tetap utuh di iPhone anda.

Salin Data Saya

Aplikasi berguna lain yang boleh anda gunakan adalah aplikasi Salin Data Saya yang terdapat di App Store dan Google Play Store.

Muat turun aplikasi pada kedua peranti dan sambungkannya ke rangkaian WiFi yang sama. Kemudian, buka aplikasi Salin Data Saya pada kedua-dua telefon. Biarkan aplikasi di kedua peranti mempunyai akses ke storan telefon anda.

Ikuti arahan untuk menyambungkan peranti anda, dan prosesnya akan bermula. Salin Data Saya adalah aplikasi yang popular kerana tersedia di kedua-dua gedung aplikasi dan memindahkan pelbagai jenis fail.

Menggunakan Perkhidmatan Awan Google

Pilihan lain yang anda ada ialah Google. Di antara aplikasi Foto Google, Google Drive, dan Gmail anda, ada banyak pilihan untuk memindahkan pelbagai jenis data.

Sekiranya skrin iPhone anda tidak berfungsi, anda masih boleh memindahkan kenalan anda sepanjang masa. Akaun Gmail anda secara amnya menyimpan kenalan anda secara automatik. Apabila anda log masuk ke akaun Gmail anda di telefon Samsung baru anda, kenalan anda akan terbawa-bawa.

Seterusnya, aplikasi Foto Google menyimpan foto dan video anda, dan aplikasi ini sesuai dengan kedua-dua sistem operasi. Anda perlu memuat turun aplikasi Foto Google pada iPhone anda, log masuk menggunakan bukti kelayakan akaun Google anda, dan biarkannya menyandarkan semua foto anda agar ini berfungsi. Buka aplikasi Foto Google di Samsung anda, log masuk, dan semua foto anda akan muncul.

Terakhir, Google Drive menyimpan sedikit dari segala-galanya. Dari kenalan, hingga foto, dan dokumen, anda dapat membuat sandaran banyak kandungan ke Google Drive dan memulihkannya di Samsung anda.

Soalan Lazim

Mendapatkan telefon baru adalah tekanan, tetapi memindahkan data anda jauh lebih mudah jika anda tahu bagaimana melakukannya. Kami telah memasukkan lebih banyak maklumat di bahagian ini.

Bolehkah saya memindahkan mesej SMS dari iPhone ke Samsung?

Tentunya! Bertentangan dengan kepercayaan popular, anda boleh memindahkan pesanan teks SMS dari iPhone ke Samsung anda. Kaedah Samsung Smart Switch yang ditunjukkan di atas mungkin merupakan kaedah termudah untuk menghantar pesanan teks anda dari satu telefon ke telefon yang lain. Perlu diingat bahawa hanya mesej di iPhone anda yang akan masuk, bukan mesej di iCloud.

Sekiranya aplikasi Smart Switch tidak berfungsi untuk anda, hubungi pembawa telefon bimbit anda. AT&T dan Verizon mempunyai aplikasi pemindahan dan perkhidmatan sandaran Pemesejan yang membolehkan anda memindahkan pesanan teks anda.

IPhone saya tidak berfungsi. Bagaimana cara memindahkan data saya?

Sekiranya iPhone anda tidak berfungsi, atau layar sentuh tidak bertindak balas, satu-satunya kaedah untuk memindahkan data anda adalah salah satu perkhidmatan Google yang kami senaraikan di atas. Malangnya, tidak kira kaedah mana yang anda gunakan untuk membawa semua data anda memerlukan beberapa jenis interaksi dengan skrin iPhone.

Sekiranya iPhone anda akan dihidupkan, tetapi layar tidak berfungsi, mungkin perlu diganti skrin sehingga anda dapat memulihkan teks, foto, dan kandungan berharga lain.

Samsung dan iPhone Selamat Bersama

Seperti yang anda lihat, adalah mungkin untuk memindahkan kandungan iPhone anda ke Samsung anda! Beritahu kami dalam komen bagaimana anda memindahkan data anda!