Ulasan Samsung 700Z Chronos

£ 962 Harga semasa dikaji

Samsung telah mencapai tahap kesesuaian dan kemasan yang tinggi dengan Chronos 700Z, menyaingi MacBook Pro untuk reka bentuk dan kualiti binaan. Ia adalah komputer riba yang menyenangkan secara visual, dan kesan keseluruhannya adalah kualiti yang kurang jelas. Dengan berat 2.29kg, Chronos sama sekali bukan komputer riba yang paling ringan, tetapi dengan ketinggian kurang dari satu inci, ia memberikan keseimbangan antara gaya dan mudah alih.

Ulasan Samsung 700Z Chronos

Dikuasakan oleh pemproses Intel Sandy Bridge i7 kelas quad-core, berkelajuan tinggi, dengan 8GB RAM, Chronos mempunyai kuasa tambahan: ia mendapat skor 0.76 dalam penanda aras PC Pro. Penyertaan grafik AMD khusus juga bermaksud bahawa ia akan mengatasi grafik 3D dan penyuntingan video HD.

Samsung 700Z Chronos

Samsung telah memberikan bezel Chronos yang sangat kecil, menciptakan ilusi visual bahawa skrinnya lebih besar daripada 15.6 inci. Ini, bersamaan dengan tahap kecerahan yang baik dan resolusi 1.600 x 900 yang cukup, menjadikan pengalaman tontonan yang menyenangkan: permukaan matte skrin mengecil pada pantulan dan silau. Papan kekunci, yang diterangi dengan papan kekunci berangka berasingan, luas, dengan aksi yang selesa. Buangkan trackpad bersaiz besar, yang meminjam isyarat klik kanan dan multitouch dua jari pada komputer riba Apple, dan anda mempunyai sistem yang dapat anda gunakan dengan senang hati sepanjang hari.

Chronos merangkumi pelbagai pilihan sambungan: tiga port USB (dua daripadanya menggunakan standard USB 3 baru), DisplayPort dan HDMI. Seperti MacBook Pro, menyambung ke output VGA memerlukan penyesuai, tetapi di sini ia dibekalkan.

Bateri lithium-ion yang tidak dapat diganti menawarkan prestasi yang cukup kuat untuk bertahan sepanjang hari persekolahan jika tidak dicabar oleh main balik video atau audio yang banyak. Pada ujian, kami menggunakan 6 jam 39 minit penggunaan cahaya. Secara keseluruhan, Chronos menawarkan spesifikasi yang akan menjadi bukti masa depan sekurang-kurangnya untuk beberapa tahun ke depan, tetapi ini harganya. Sekolah perlu menimbang seberapa banyak mereka memerlukan prestasi kelas atas yang dapat diberikan oleh komputer riba Samsung yang licin ini.

Spesifikasi fizikal

Dimensi 262 x 238 x 24 mm (WDH)
Berat 2.290kg

Pemproses dan ingatan

Pemproses Intel Core i7-2675QM
Kapasiti RAM 8.00GB
Jenis memori DDR3

Skrin dan video

Saiz skrin 15.6in
Skrin resolusi melintang 1,600
Skrin resolusi menegak 900
Resolusi 1600 x 900
Chipset grafik AMD Radeon HD 6750

Pemacu

Harga bateri ganti termasuk PPN £0