Ulasan Samsung Gear VR: Apa yang perlu anda ketahui

£ 80 Harga semasa dikaji

Samsung telah benar-benar mendorong alat dengar realiti maya mudah alih Gear VR sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Setelah pelancaran Samsung Galaxy S7 dan S7 Edge, pengeluar telefon pintar Korea Selatan memberikan semua orang yang melakukan pra-pesanan Gear VR percuma. Ini bukan sahaja memastikan Gear VR meresap ke pasaran arus perdana dengan cepat, tetapi juga membuka pintu kepada VR mudah alih canggih - perlahan-lahan mengubah persepsi orang dari pengalaman Google Cardboard-esque menjadi sesuatu yang jauh lebih mendalam.

Ulasan Samsung Gear VR: Apa yang perlu anda ketahui

Anda mungkin telah melihat pelbagai rangkaian mudah alih atau seperti Carphone Warehouse yang mengiklankan Gear VR di samping telefon pintar Samsung. Jangan bimbang jika anda tertanya-tanya "apakah Samsung Gear VR?", Atau "bagaimana ia berfungsi dengan telefon saya?", Dunia VR mudah alih kelihatan agak membingungkan bagi yang belum tahu. Itulah sebabnya saya di sini untuk membimbing anda melalui semua perkara yang perlu anda ketahui mengenai Samsung Gear VR sebelum menyelami dan mematikannya.

Samsung Gear VR dengan Samsung Galaxy S6

Samsung Gear VR: Semua yang perlu anda ketahui

1. Apakah Samsung Gear VR?

Dalam istilah yang paling mudah, Samsung Gear VR adalah unit perumahan yang dipasang di kepala untuk telefon Samsung Galaxy untuk membolehkan pengalaman realiti maya. Anda boleh menganggapnya sebagai peranti VR yang terletak di antara kadbod Google yang belum sempurna dan alat dengar yang lebih maju dari segi teknikal seperti Oculus Rift, dan PlayStation VR.

Semua pengalaman VR dikuasakan oleh telefon pintar Samsung yang terdapat di dalam unit dan anda boleh berinteraksi dengannya melalui pad sentuh di sisi unit atau melalui alat kawalan Bluetooth jika anda mempunyai satu tangan.

2. Telefon apa yang berfungsi dengan Samsung Gear VR?

Kerana Samsung suka menyimpan barang-barang dalam keluarga, Samsung Gear VR hanya berfungsi dengan telefon bimbit Samsung Galaxy, dan bahkan hanya menjadi perdana dari beberapa tahun terakhir. Versi terbaru Gear VR dapat menempatkan semua telefon bimbit terbaru Samsung - termasuk Galaxy S8 dan S8 Plus. Sejujurnya, anda lebih baik menggunakan S8 atau S7 kerana Galaxy S6 boleh menjadi sedikit panas setelah beberapa minit permainan berterusan.

3. Berapa harga Samsung Gear VR?

Anda perlu membayar sekitar £ 80 untuk mengambil model Gear VR terbaru.

4. Bagaimana Samsung Gear VR berfungsi?

Samsung Gear VR berfungsi dengan menggunakan telefon pintar Samsung Galaxy anda sebagai otaknya. Kerana telefon pintar anda berurusan dengan semua pemprosesan, serta bertindak sebagai paparan dan akselerometer Gear VR, unit sebenarnya sendiri agak ringan dan sederhana.

Sebenarnya, satu-satunya teknologi yang terdapat di alat dengar itu sendiri adalah sepasang lensa buatan Oculus dan pad sentuh navigasi di sisi unit supaya anda dapat berinteraksi dengan menu VR. Terdapat juga roda fokus kecil di bahagian atas peranti, jika anda dapat memanggil teknologi itu ...

Tembakan wira Samsung Gear VR

5. Apa yang boleh saya lakukan dengan Samsung Gear VR?

Lihat ulasan Samsung Galaxy S7 yang berkaitan: Telefon hebat pada zamannya tetapi jangan membelinya pada tahun 2018 Ulasan Samsung Galaxy S7 Edge: Cari di tempat lain pada tahun 2018 Telefon pintar terbaik 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Walaupun penggunaan Gear VR agak terhad berbanding dengan alat dengar PC VR khusus, peranti Samsung sangat sesuai untuk menyelidiki video 360 atau untuk pengalaman pendidikan. Samsung juga telah mengumpulkan sebuah kedai aplikasi berkemampuan VR yang bermaksud terdapat banyak permainan untuk dimainkan juga jika anda suka melibatkan diri dalam sesuatu ketika dalam perjalanan.

6. Samsung Gear VR kini membolehkan anda berkongsi pengalaman VR anda dengan rakan

Oculus baru saja menjadikan Samsung Gear VR sedikit lebih inklusif secara sosial, menambahkan sokongan Chromecast untuk pengguna melakukan streaming realiti maya ke TV mereka.

Walaupun headset yang ditambatkan seperti PSVR, Oculus Rift dan HTC Vive telah lama memberi pengguna peluang untuk memproyeksikan antik VR mereka, hal ini kurang terdapat pada headset mudah alih. Kini, aplikasi mudah alih Oculus, yang berjalan pada versi Android terbaru, akan menampilkan sokongan untuk paparan yang disambungkan dengan Chromecast.

Orang lain kini dapat melihat apa yang berlaku di dalam alat dengar Gear VR, yang menjadikan keseluruhan pengalaman lebih komunal. Ini juga merupakan cara yang berguna untuk membimbing mereka yang kurang berpengalaman dalam VR, menentukurkan apa yang ada di skrin tanpa perlu terus menerus meneruskan headset berulang-ulang. Fikirkannya sedikit seperti Labirin Kristal, dengan anda dan kakak anda menjerit kepada ibu anda ketika dia bermain dengan penutup kepala.

Google akan membawa ciri yang serupa dengan Daydream dalam kemas kini besar akhir tahun ini. Namun, buat masa ini, ini menjadikan Gear VR satu-satunya alat dengar untuk menyokong rasmi Chromecast - yang merupakan langkah selamat datang dari Oculus.

7. Di mana saya boleh mendapatkan Samsung Gear VR?

Anda boleh memilih Samsung Gear VR di Amazon, tetapi anda juga boleh mendapatkannya di Carphone Warehouse atau mana-mana kedai Samsung di jalan raya.

8. Bagaimana perbandingan Samsung Gear VR dengan Oculus Go?

Oculus Go adalah alat dengar VR terbaru Oculus, peranti mandiri yang membolehkan anda bermain permainan dan menonton video dengan cara yang serupa dengan Samsung Gear VR. Melihat ia berjalan pada Oculus UI yang sama dengan Gear VR, sebenarnya tidak banyak perbezaan dalam fungsi semata-mata. Namun, seperti yang dinyatakan dalam tinjauan Oculus Go kami, alat dengar mandiri mempunyai banyak kelebihan berbanding Gear VR yang mungkin anda ingin pertimbangkan sebelum menyelami pembelian alat dengar Samsung. Peningkatan terbesar adalah dalam optik, dengan penyediaan lensa yang lebih tajam yang bermaksud kurang ada hantu gambar semasa bermain. Bonus lain adalah tidak perlu menggunakan telefon pintar anda - dan dengan itu baterinya - semasa bermain. Headset keseluruhan terasa lebih baik dipakai untuk jangka masa yang panjang, dan juga mempunyai kemampuan audio yang lebih baik. Ia mungkin lebih mahal daripada Gear VR, tetapi kerana anda tidak perlu mengeluarkan telefon Samsung yang serasi untuk menggunakannya, sebenarnya nilai wangnya sangat bagus.