Ulasan Samsung Omnia i900

£ 408 Harga semasa dikaji

Tidak dapat dielakkan setelah iPhone muncul klac iPhone "killer" yang akan muncul. Tetapi di mana HTC berjaya menawarkan alternatif yang layak dalam bentuk Touch HD, Samsung kekurangan.

Ulasan Samsung Omnia i900

Di atas kertas, Omnia i900 nampak baik. Ramping dan ringan, dan ia mempunyai semua spesifikasi yang diperlukan: Opera Mobile 9.5 dan HSDPA, ditambah Wi-Fi, radio FM, GPS yang dibantu (dengan Peta Google yang dimuat sebelumnya), akselerometer yang memutar skrin apabila anda menelefon telefon sisi, dan maklum balas haptik (telefon berbunyi apabila anda mengklik skrin).

Ia malah mengalahkan iPhone dalam beberapa aspek. Di dalam kotak terdapat sepasang fon kepala yang baik, atau anda boleh menggunakan sendiri melalui penyesuai 3.5mm yang disediakan. Selain itu, terdapat pelbagai tambahan perisian yang hebat. Dengan Omnia, anda boleh merakam video (iPhone tidak dapat) dan mengeditnya juga. Butang sensitif sentuhan di bawah skrin boleh berfungsi sebagai pad jejak atau pengawal kursor tetikus. Kamera 5 megapiksel sangat baik, dan bahkan menawarkan penstabilan imej elektronik.

Hayat bateri sangat mengagumkan, dengan jangka masa 93 jam 20 minit dalam Omnia dalam ujian dunia nyata kami, dan terdapat juga memori yang baik. Terdapat 256MB ROM untuk program dan memori flash 8GB untuk muzik, video dan fail lain, ditambah slot microSD untuk menambahkan 8GB lagi.

Semuanya kelihatan sangat menggoda - sehingga anda menggunakan telefon. Sama seperti telefon bimbit HTC, Omnia i900 menjalankan Windows Mobile 6.1 Professional dengan kulit yang mesra jari di bahagian atas. Dalam varian tanpa SIM yang kami kirimkan, Anda menyesuaikan layar utama dengan menyeret widget dari bar sisi keluar ke desktop kosong. Alat tambahan lain termasuk jam penggera yang dapat diatur tanpa memasukkan jari anda ke titik. Samsung juga menyediakan papan kekunci Qwerty bersaiz penuh dan padat Qwerty padat.

Tetapi kami tidak menikmati penggunaan Omnia. Resolusi skrin sentuh 240 x 400 sedikit rendah di syarikat ini, tidak begitu responsif seperti iPhone, dan papan kekunci tidak hebat. Kami mendapati diri kami menekan kekunci lembut Hantar semasa menghantar mesej dan e-mel.

Tetapi kegusaran yang fatal adalah stylus, yang anda pasangkan ke telefon dengan sedikit tali. Tidak kemas, seperti telefon yang lain. Kami tidak dapat mengesyorkannya.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak
Caj bulanan kontrak
Tempoh kontrak 18 bulan
Pembekal kontrak Vodafone

Hayat Bateri

Masa bercakap, dipetik 10jam
Bersedia, dipetik 18 hari

Fizikal

Dimensi 57 x 13 x 112mm (WDH)
Berat 122g
Skrin sentuh iya
Papan kekunci utama Pada skrin

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM 128MB
Saiz ROM 8,000MB
Peringkat megapiksel kamera 5.0MP
Kamera menghadap ke hadapan? iya
Rakaman video? iya

Paparan

Saiz skrin 3.2in
Resolusi 240 x 400
Mod lanskap? iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetooth iya
GPS bersepadu iya

Perisian

Keluarga OS Windows Mudah Alih