Samsung Galaxy J2 - Cara Tangkapan Skrin

Ciri tangkapan skrin tanpa ragu adalah salah satu yang paling banyak digunakan. Sama ada anda ingin menyimpan sekumpulan teks, tangkapan skrin siaran Instagram kegemaran anda, atau menangkap apa sahaja yang berlaku di skrin telefon anda, ini adalah kaedah yang paling mudah untuk melakukannya.

Samsung Galaxy J2 - Cara Tangkapan Skrin

Samsung mahu semua penggunanya mengetahui bagaimana fungsi tertentu berfungsi. Atas sebab ini, kebanyakan telefon bimbit mereka berfungsi sama ketika mengambil tangkapan skrin. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini, jadi anda boleh mencuba masing-masing untuk mencari kaedah yang paling sesuai untuk anda.

Di sini kita akan melihat tiga kaedah yang paling popular.

Menggunakan Butang Fizikal

Inilah cara kebanyakan kita mengambil tangkapan skrin. Ia juga boleh dikatakan paling mudah dan tidak memerlukan lebih dari satu atau dua saat. Inilah yang harus anda lakukan:

  1. Pergi ke skrin yang anda mahu tangkapan skrin.
  2. Tekan butang Utama dan butang Daya secara serentak dan tunggu satu atau dua saat sehingga anda menerima maklum balas bahawa proses tangkapan skrin selesai. Bergantung pada tetapan semasa anda, ini boleh menjadi bunyi, getaran, atau kelipan skrin.

Membuat tangkapan skrin beberapa kali pertama boleh menjadi agak sukar kerana anda perlu mendapatkan waktunya dengan tepat. Namun, semakin banyak anda melakukan ini, semakin mudah ia akan dibuat dan anda akan cepat mengetahuinya.

Untuk melihat tangkapan skrin anda, seret bar pemberitahuan ke bawah dan ketuk gambar kecil tangkapan skrin. Setelah membukanya, anda boleh mengedit, menghantar, atau menghapusnya. Anda boleh mendapatkan semua tangkapan skrin dalam aplikasi Galeri. Mereka mempunyai folder khusus bernama 'Screenshot' yang boleh anda kunjungi untuk melihat dan menyesuaikannya.

Menggunakan Aplikasi

Terdapat banyak aplikasi pihak ketiga yang tersedia di Play Store yang boleh anda gunakan untuk mengambil tangkapan skrin. Semuanya sangat mudah digunakan dan kebanyakannya percuma. Cara mereka biasanya bekerja adalah mereka membiarkan anda menavigasi ke layar yang anda mahu tangkapan skrin dan kemudian memberikan butang yang boleh anda gunakan untuk melakukan ini.

Ini sangat berguna sekiranya butang Rumah atau butang Daya anda rosak. Muat turun salah satu daripada banyak aplikasi yang ada dan anda akan dapat mengambil tangkapan skrin tanpa perlu mengendalikan butang fizikal. Sebilangan orang menganggap ini sebagai cara yang lebih mudah, jadi jika anda berada di antara mereka, jangan ragu untuk mencubanya.

Mengambil Tangkapan Skrin dengan Gerak Leret

Samsung Galaxy J2 juga membolehkan anda mengambil tangkapan skrin hanya dengan menggesekkan tangan anda ke atas skrin. Anda terlebih dahulu perlu mengaktifkan isyarat dengan pergi ke aplikasi Tetapan dan kemudian memilih menu Gerak. Dari sana, ketuk Hand Handions dan kemudian ketuk kotak di sebelah Palm Swipe untuk memeriksanya.

  1. Pergi ke skrin yang ingin anda tangkap.
  2. Buka telapak tangan anda dan sapu dari satu sisi skrin ke sisi yang lain.
  3. Sekiranya anda betul, anda akan melihat animasi leret dan tangkapan skrin anda akan disimpan.

Kata Akhir

Apapun cara anda memutuskan untuk menggunakannya, adalah selamat untuk mengatakan bahawa mengambil tangkapan skrin Galaxy J2 adalah tugas yang sangat mudah. Anda boleh mencuba semua pilihan ini dan kemudian memilih yang paling sesuai untuk anda.