Ulasan Samsung Galaxy J5: Telefon bimbit yang hebat pada zamannya, tetapi bertahan untuk penyegaran 2017

Ulasan Samsung Galaxy J5: Telefon bimbit yang hebat pada zamannya, tetapi bertahan untuk penyegaran 2017

Gambar 1 dari 8

Samsung Galaxy J5 dengan anugerah

Separuh masa depan Samsung Galaxy J5
Kamera Samsung Galaxy J5
Samsung Galaxy J5 pada sudut
Samsung Galaxy J5 belakang dan kamera
samsung_galaxy_j5_review_front
Bahagian bawah depan Samsung Galaxy J5
Samsung Galaxy J5 depan pada sudut
£ 160 Harga semasa dikaji

Semasa saya mengkaji semula Samsung Galaxy J5, saya mengatakan bahawa ia adalah pencabar Moto G yang tulen, dan memang begitu. Masalahnya ialah kita mempunyai generasi baru Moto Gs, dan seperti yang anda harapkan, gambar itu agak kabur - walaupun jika anda menyusuri laluan Moto G, pastikan untuk tidak membeli G5, yang ada di banyak cara selangkah ke belakang.

Kini terdapat sesuatu yang lebih menggoda dalam kurungan harga yang sama: Huawei P9 Lite. Dengan harga £ 190, ini memang telefon bimbit yang sangat menarik, dengan skrin yang lebih baik dan prestasi serba lebih kuat daripada Samsung Galaxy J5 - walaupun bateri dan kameranya lebih lemah. Itu adalah salah satu alternatif terkuat yang telah kita lihat, dan semestinya patut dipertimbangkan. Sekiranya bateri penting, maka Lenovo P2 juga perlu dipertimbangkan: ia tahan hampir 29 jam, dengan SIM £ 200 percuma.

Namun, Moto Gs baru dan entri belanjawan yang mengagumkan dari Huawei dan Lenovo tidak menjadikan Samsung Galaxy J5 secara automatik telefon bimbit yang lebih buruk daripada tahun lalu, dan masih telefon bimbit pintar yang boleh dipercayai - terutamanya jika anda mendapat banyak tawaran ia. J5 boleh didapati dengan harga murah melalui Amazon (dan Amazon US).

Sekarang bukan masanya. Penyegaran Samsung Galaxy J5 2017 akan bersama kami akhir bulan ini (Julai 2017) dan berjanji untuk memperbaiki versi sebelumnya dengan cara yang mungkin. Walaupun tidak sehebat yang seharusnya (Moto G5 mengambil langkah mundur, bagaimanapun), ia harus memastikan bahawa versi tahun lalu menjadi lebih kompetitif. Tunggu sebentar, dan kami akan segera kembali dengan tinjauan penuh untuk membantu anda membuat keputusan.

Ulasan semula diteruskan di bawah

Dua produk, yang dipisahkan hanya dengan satu huruf: satu adalah perdana Samsung 2014, yang masih bertahan dengan baik hari ini, dan yang lain adalah Samsung Galaxy J5 yang merupakan telefon pintar belanjawan terbaru Samsung. Benar, anda akan sukar untuk memilih dan menaip yang salah secara tidak sengaja, tetapi mungkin tidak terlalu besar untuk membayangkan seseorang membelinya secara tidak sengaja, kerana menganggap S5 Neo telah dijual dengan potongan harga yang mengejutkan.

Lihat ulasan berkaitan Motorola Moto G 3: Moto G masih menjadi raja telefon pintar kos rendah Telefon pintar terbaik tahun 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Yang mengagumkan ialah sesiapa yang melakukan kesalahan itu tidak akan terkejut dengan pembelian mereka secara tidak sengaja, kerana Samsung Galaxy J5 adalah telefon pintar yang luar biasa. Itu tidak selalu berlaku untuk usaha Samsung sebelumnya di bahagian pasar ini, tetapi dalam kes ini, Samsung telah melakukannya dengan betul.

Samsung Galaxy J5: Reka bentuk

Sekilas pandang, Galaxy J5 mirip Galaxy S5, hingga ke penempatan butang dan butang rumah ovoid. Dari bahagian depan, satu-satunya perbezaan yang nyata adalah kehadiran denyar hadapan.Bahagian bawah depan Samsung Galaxy J5

Membalikkan perkara menjadikan perbezaan lebih jelas. Tidak ada monitor denyut jantung, dan tekstur pelik di plastik hilang, diganti dengan punggung licin dan berkilat yang benar-benar berjaya kelihatan sangat bagus, walaupun pada bingkai logam semua hari ini. Ini juga bermaksud bahawa anda boleh mengeluarkan bateri dengan mudah dan memperluas memori, jika anda mahu.

Secara keseluruhan, ia adalah telefon yang sangat bagus yang boleh berdiri dengan bangganya di samping telefon bimbit dua kali harganya. Perkara yang pelik, biasa bagi banyak peranti Samsung, menukar butang 'belakang' dan 'menu' berbanding dengan hampir semua telefon Android lain, tetapi walaupun itu masuk akal bagi orang kanan seperti saya, memandangkan anda menggunakan 'belakang butang 'jauh lebih kerap daripada yang anda perlukan untuk mengakses menu.

Samsung Galaxy J5: Skrin

Perbezaannya menjadi lebih jelas apabila anda menghidupkan telefon bimbit, kerana skrin 5in J5 beresolusi 1,280 × 720 dengan kepadatan piksel 294 piksel per inci. Cukup rendah untuk skrin 5in, tetapi kualiti keseluruhan paparannya cukup mengagumkan agar tidak menjadi masalah yang terlalu besar. Skrin Galaxy J5 AMOLED, dan dalam ujian kami terbukti menjadi pesaing yang luar biasa untuk harganya.Samsung Galaxy J5 pada sudut

Pertama sekali, dari segi kecerahan, ia mencapai 357.72cd / m2 yang sangat terhormat dengan kontras 1: 1, berkat AMOLED. Ini merangkumi 100% gamut sRGB, yang meletakkannya jauh di depan saingan bajetnya - termasuk juara murah kita yang berkuasa, Moto G generasi ketiga, yang hanya menguasai 85.4%.

Sebenarnya, letakkan J5 di samping telefon lain dalam julat harga itu, dan skrin menghancurkan semuanya. Berikut adalah carta berguna pesaingnya dengan harga yang sama:

Samsung Galaxy J5HTC Desire 530Penghormatan 4XMoto GWileyfox Swift
Kecerahan357.72cd / m2319cd / m2581cd / m2339cd / m2552cd / m2
gamut sRGB100%87.6%79.6%85.4%79.2%
Kontras1:11,029:11,240:11,061:1961:1

Kecerahan itu mungkin kelihatan tidak baik, tetapi ini adalah kebiasaan teknologi AMOLED yang tidak semestinya terang. Paparan ini cukup luar biasa untuk harganya, walaupun terdapat resolusi.

Spesifikasi Samsung Galaxy J5

PemprosesQuad-core 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 410
Ram1.5GB
Saiz skrin5in
Resolusi skrin1,280 x 720
Jenis skrinSuper AMOLED
Kamera depan5MP
Kamera belakang13MP
KilatLED Tunggal
Storan (percuma)8GB (4.6GB)
Slot kad memorimicroSD
Wi-Fi802.11n
BluetoothBluetooth 4.1
NFCYa
Data tanpa wayar3G, 4G
Saiz 72 x 7.9 x 142mm
Berat146g
Sistem operasiAndroid 5.1.1
Saiz bateri2,600mAh