Samsung Galaxy J5 / J5 Prime - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Malangnya, Samsung Galaxy J5 dan J5 Prime tidak dilengkapi dengan ciri pencerminan skrin. Pencerminan dan pemutaran tidak secara semula jadi disokong oleh OS, yang bermaksud bahawa anda harus kreatif jika anda ingin menonton sesuatu di TV skrin besar anda.

Samsung Galaxy J5 / J5 Prime - Cara Mencerminkan Skrin Saya ke TV atau PC Saya

Samsung SideSync

Sekiranya anda ingin menyambungkan telefon pintar ke PC anda, anda boleh menggunakan aplikasi SideSync. Aplikasi perlu dipasang pada kedua-dua peranti agar pencerminan skrin berfungsi.

Samsung SideSync

Anda boleh memasang aplikasi di telefon pintar anda melalui Google Play Store. Untuk memasangnya di PC anda, anda hanya boleh melayari laman web rasmi Samsung dan mendapatkannya dari sana.

Terdapat dua cara untuk membuat sambungan. Anda boleh menggunakan kabel USB atau menghubungkan kedua-dua peranti melalui Bluetooth.

Chromecast Google

Google Chromecast adalah alat yang sangat berguna tidak kira seberapa baru atau lama peranti anda. Untuk menggunakannya sebagai orang tengah antara TV dan Galaxy J5 anda, anda mesti memasang aplikasi di telefon anda terlebih dahulu.

  1. Buka Google Play
  2. Cari dan pasang Aplikasi Chromecast

Chromecast Google

Selepas itu, anda harus memastikan bahawa peranti penstriman anda disambungkan dengan betul. Sekiranya anda menggunakan Aplikasi Chromecast untuk pertama kalinya, Anda mungkin juga ingin menghidupkan semula peranti Chromecast untuk menyegarkan semula sambungan.

Mulailah menyesuaikan Chromecast anda dengan mengikuti wizard penyediaan yang dipaparkan di layar anda. Pastikan anda juga menyambungkan Chromecast ke rangkaian wayarles rumah anda.

Cara memulakan pencerminan skrin:

  1. Pergi ke Aplikasi
  2. Ketik Chromecast
  3. Pergi ke Menu
  4. Ketik Hantar skrin / audio
  5. Pilih Chromecast dari senarai peranti

Pandangan Pintar Samsung

Pandangan Pintar Samsung

Samsung Smart View tidak mencerminkan layar anda, yang bermaksud itu bukan pilihan yang tepat jika anda ingin menggunakan layar besar anda untuk bermain permainan atau menikmati aplikasi lain. Namun, ia membolehkan anda menghantar fail media ke TV pintar anda.

Dengan cara ini, ia menjadikan TV pintar anda menjadi lanjutan dari Galaxy J5 atau J5 Prime anda. Aplikasi ini berfungsi dengan semua telefon pintar yang menggunakan Android 4.1 atau OS yang lebih baru.

Walaupun Pandangan Pintar diiklankan sebagai ciri alat kawalan jauh TV, ia boleh melakukan lebih banyak daripada itu. Anda boleh menggunakannya untuk menghantar fail audio atau video apa pun. Anda boleh membuat senarai main, menjadualkan aliran, dan banyak lagi.

Untuk menggunakan aplikasi ini, anda mesti memasangnya di TV dan telefon pintar. Anda boleh menemuinya di Google Play Store, laman web rasmi Samsung, dan di Samsung Galaxy Apps.

Untuk membuatnya berfungsi, cukup sambungkan peranti anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama, mulakan aplikasi di telefon anda, dan kemudian ikuti arahannya.

Perkataan Akhir

Walaupun telefon pintar Galaxy J5 dan J5 Prime tidak mempunyai ciri pencerminan layar asli, ia tetap dapat digunakan dengan baik jika anda menggunakan aplikasi pihak ketiga. Pastikan aplikasi yang anda pilih serasi dengan peranti anda dan OS telefon dikemas kini ke versi terkini.