Samsung Health vs Google Fit

Pernahkah anda mencari aplikasi kecergasan di gedung aplikasi peranti anda? Kedai Main Google dan App Store Apple dipenuhi dengan aplikasi kecergasan. Memutuskan mana yang terbaik benar-benar sukar. Sekiranya anda bertanya kepada kami, pilihannya merangkumi Samsung Health dan Google Fit.

Samsung Health vs Google Fit

Pasti, Apple Health bukanlah pilihan yang buruk sama ada anda pengguna iOS, tetapi artikel ini akan memberi lebih banyak perhatian kepada pengguna Android. Anda juga boleh menemui Samsung Health dan Google Fit di App Store.

Berikut adalah perbandingan menyeluruh keduanya dan keputusan akhir.

Menyatakan Yang Jelas Mengenai Kesihatan Samsung

Jelas sekali, jika anda mempunyai ekosistem Samsung (telefon dan alat pakai), anda pasti ingin menggunakan aplikasi Samsung Health. Aplikasi ini oleh Samsung untuk pengguna Samsung.

Senarai peranti yang serasi untuk Samsung Health jauh lebih pendek daripada Google Fit. Ya, anda boleh memuat turun aplikasi Samsung Health pada peranti Android dan iOS (iOS 9.0 atau telefon pintar yang lebih baru). Malangnya, aplikasi ini pada masa ini (Januari 2020) tidak serasi dengan alat pemakai (jam tangan pintar) lain daripada yang dikeluarkan oleh Samsung.

Senarai peranti yang disokong merangkumi Gear Sports, Galaxy Fit, Galaxy Watch Active 2, Gear Fit 2, Gear Fit 2 Pro, Samsung Gear S2, S3, dan S4. Anda perlu membuat akaun Samsung untuk digunakan dengan aplikasi ini sehingga dapat melacak aktiviti anda di beberapa peranti.

kesihatan samsung

Bagaimana dengan Google Fit?

Jangan mengharapkan pilih kasih di sini. Kami hanya menunjukkan gajah di bilik itu iaitu Google Fit. Cukup jelas bahawa aplikasi ini jauh lebih mudah diakses kerana tersedia untuk hampir semua alat pakai Android, yang merupakan kelebihan besar.

Anda boleh memuat turun Google Fit untuk peranti Android atau iOS. Lebih penting lagi, Google Fit serasi dengan lebih banyak peranti daripada Samsung Health. Ia berfungsi pada semua versi Wear OS oleh Google dan juga Xiaomi Mi Bands, Polar devices, dll.

Google Fit juga serasi dengan banyak aplikasi hebat, seperti Strava, Calm, Headspace, Calorie Counter, dan lain-lain. Secara keseluruhan, Google Fit nampaknya lebih serba boleh dan mesra pengguna, tetapi kita masih belum mengetahui persamaan dan perbezaan utama antara kedua-dua aplikasi tersebut.

google sesuai

Perbandingan UI

Samsung Health dan Google Fit keduanya anggun dan intuitif. Mereka juga berkongsi falsafah yang serupa di antara muka pengguna. Kedua-duanya menggunakan latar belakang putih dan menyimpan statistik penting ke bahagian bawah skrin.

Google Fit mudah kerana ia menggunakan gambar profil anda di akaun Google anda. Ia juga menunjukkan data terkini anda seperti langkah-langkah yang diambil, kalori yang dibakar, jarak berjalan kaki, dll.

Sekiranya anda mempunyai Wear OS atau peranti lain yang memantau degupan jantung anda, ia juga akan dipaparkan. Terdapat paparan Berat juga, dan anda boleh menambahkan aktiviti anda menggunakan ikon tambah.

Samsung Health mempunyai beberapa artikel berita dan petikan motivasi di bahagian atas dan bukannya gambar profil anda. Kemudian ada statistik pengesanan kecergasan yang penting, termasuk berat badan, degupan jantung, jumlah langkah, jarak berjalan kaki, tetapi juga kebiasaan tidur anda, pengambilan air, dll.

Samsung Health memberikan data yang lebih penting di halaman depan, yang memberikan lebih banyak pandangan daripada Google Fit.

Perbandingan Penjejakan

Google mengawasi pergerakan anda secara lalai. Selain data seperti yang disebutkan di bagian sebelumnya, Anda juga dapat memperoleh lebih banyak detail. Cukup ketuk kilometer, misalnya, dan anda akan melihat sejauh mana dan seberapa pantas anda bergerak, berapa banyak kalori yang dibakar, dll.

Google juga dapat mengesan berat badan, tekanan darah, dan pelbagai aktiviti seperti menunggang basikal, berjalan kaki, dan sebagainya. Akhirnya, anda dapat mengesan latihan anda dengan Google Fit, dan statistiknya benar dan bermaklumat.

Samsung Health juga menjejaki latihan anda secara lalai, aktiviti, dan tidur anda. Anda boleh menggunakannya untuk memeriksa tahap tekanan dan degupan jantung anda bila-bila masa, yang sangat berguna. Menjaga pengambilan dan berat air anda juga penting, yang boleh ditangani oleh Samsung Health.

Perbezaan antara aplikasi ini adalah ciri pengesanan tidur di Samsung Health, yang sangat mengagumkan. Ciri ini bertujuan meningkatkan tabiat tidur anda. Untuk membuat anda tetap termotivasi, Samsung Health penuh dengan cabaran di bawah tab Bersama. Google Fit menggunakan mata Hati untuk tujuan yang sama.

Akhirnya, mari kita lihat ketepatan penjejakan. Kedua-dua aplikasi bergantung pada sensor, oleh itu ia tidak sempurna. Mereka berdua mungkin mengalami cegukan dan gagal memberikan data yang tepat. Google mempunyai peta yang sangat tepat, tetapi penjejakan aktivitinya tidak sempurna. Perkara yang sama berlaku untuk penjejakan data Samsung Health.

Keputusan Akhir

Kedua-dua aplikasi ini hebat, terutamanya kerana ia percuma. Google Fit lebih serba boleh dan tersedia di lebih daripada sekadar peranti Samsung. Sekiranya anda pengguna Samsung, Samsung Health sepertinya pilihan yang jelas.

Ia mempunyai lebih banyak pilihan penjejakan, seperti penjejakan tidur, dan ini memberi anda perincian yang lebih berguna. Kedua-dua aplikasi boleh menggunakan sedikit peningkatan, tetapi secara keseluruhan Samsung Health kelihatan seperti aplikasi yang lebih baik seperti sekarang. Itu mungkin berubah pada masa akan datang.

Yang mana satu pilihan anda? Adakah anda mempunyai cadangan untuk aplikasi lain yang dapat mendahului kedua-duanya? Beritahu kami dalam komen di bawah.