Cara Mengetahui jika TV Samsung Anda Mempunyai Bluetooth

TV pintar Samsung adalah antara yang paling popular di pasaran. Selama beberapa dekad sekarang, Samsung telah membuat set TV yang cemerlang dan berjaya mengikuti trend ‘pintar’ baru-baru ini. Sebilangan besar TV Samsung dan TV pintar, secara amnya, serasi dengan Bluetooth kerana banyak peranti TV periferal menggunakan kaedah penyambungan ini.

Cara Mengetahui jika TV Samsung Anda Mempunyai Bluetooth

Mengetahui cara menyambungkan peranti persisian ke TV pintar anda selalunya penting untuk menggunakan peranti tersebut terlebih dahulu. Inilah cara memasangkan TV Samsung anda dengan peranti menggunakan Bluetooth.

Cara Mengetahui jika TV Anda Mempunyai Bluetooth

Jelas, sebelum beralih ke memasangkan peranti Bluetooth ke TV Samsung anda, anda harus memeriksa sama ada ia mempunyai sambungan Bluetooth. Cara termudah untuk diperiksa adalah dengan menggunakan google nombor model TV anda dan memeriksa spesifikasi.

Petunjuk lain yang baik bahawa TV anda berkemampuan Bluetooth ialah Smart Remote. Sekiranya TV Samsung anda dilengkapi Smart Remote, ia pasti menyokong Bluetooth, kerana begitulah jarak jauh pasangan ke TV.

Kaedah lain untuk memeriksa sama ada Samsung TV anda mempunyai Bluetooth adalah pergi ke menu Tetapan, arahkan ke Suara, dan kemudian Keluaran Bunyi. Sekiranya anda dapat melihat pilihan yang dipanggil Senarai Pembesar suara Bluetooth, TV anda berkemampuan Bluetooth.

Akhirnya, anda selalu dapat melihat manual pengguna yang disertakan dengan set TV anda atau google manual dalam talian.

Bluetooth

Menambah Sokongan Bluetooth ke TV Samsung yang Tidak Disokong

Walaupun TV pintar yang menyokong Bluetooth lebih daripada biasa, masih ada jalan keluar untuk TV Samsung yang tidak disokong. Mendapatkan penyesuai Bluetooth yang menyambung ke bicu audio 3.5 mm atau port audio AUX merah / putih standard berjaya. Penyesuai membantu menghubungkan TV anda ke peranti Bluetooth, walaupun TV tidak dilengkapi dengan ciri Bluetooth.

Cara Memasangkan Peranti Bluetooth ke TV Samsung Anda

Walaupun kebanyakan peranti periferal mempunyai pilihan sambungan kabel, Bluetooth adalah alternatif yang lebih mudah yang membantu mengurangkan kekacauan yang dihasilkan oleh kabel. Walaupun keseluruhan prosesnya agak mudah dan serupa dengan memasangkan fon kepala tanpa wayar ke telefon pintar anda, anda masih perlu menangani menu TV. Proses ini kadang-kadang mengecewakan.

Keseluruhan proses pemasangan Bluetooth Samsung TV termasuk mengakses Panduan Sambungan, mengaktifkan pemasangan Bluetooth, memilih peranti, dan mengakses peranti. Gambar dan langkah mungkin berbeza berdasarkan model. Inilah cara untuk melakukannya.

  1. Navigasi ke "Sumber ” kemudian "Panduan Sambungan"Menggunakan alat kawalan jauh anda.

  2. Pilih kategori yang dikehendaki untuk peranti Bluetooth anda, seperti "Peranti Audio."

  3. Pilih "Bluetooth.”

  4. Muat semula senarai di TV anda sekiranya peranti tidak muncul di dalamnya.
  5. Sorot peranti Bluetooth yang dimaksud dalam senarai, pilih, dan tekan "Pasangkan dan Sambungkan" butang pada skrin anda.

Panduan Sambungan adalah ciri yang perlahan-lahan membawa anda melalui proses penyediaan Bluetooth. Walaupun Samsung TV anda tidak mengesan peranti yang dimaksudkan secara automatik, langkah di atas membantu anda mencapai sambungan berpasangan.

Seperti yang anda lihat, keseluruhan proses menyambungkan peranti Bluetooth ke TV Samsung anda agak mudah dan tidak akan memakan masa terlalu lama. Sebelum beralih membeli peranti Bluetooth, periksa untuk melihat apakah TV Samsung anda berkemampuan Bluetooth. Sekiranya tidak demikian, belilah penyesuai Bluetooth. Tidak semua peranti Bluetooth berfungsi di banyak TV Samsung (atau banyak jenama lain), seperti papan kekunci atau tetikus. Walau bagaimanapun, beberapa TV Samsung yang lebih baru mempunyai sokongan tetikus dan papan kekunci. Sebilangan besar peranti praktikal seperti fon kepala Bluetooth, earbud, telefon pintar dan pembesar suara berfungsi dengan baik.