Cara Memperbaiki Kod Ralat 012 di TV Samsung

Sekiranya anda menggunakan TV pintar Samsung, anda mungkin terbiasa dengan semua yang berjalan lancar. Namun, dalam keadaan yang jarang berlaku, anda mungkin menghadapi masalah. Satu masalah yang berulang adalah kod ralat 012.

Cara Memperbaiki Kod Ralat 012 di TV Samsung

Ini adalah ralat gangguan rangkaian, memberitahu anda apabila sambungan internet Samsung TV anda terputus. Selalunya, anda menerima arahan ini semasa menggunakan aplikasi di TV Samsung anda yang memerlukan sambungan internet.

Kemungkinan besar, ini adalah aplikasi penstriman seperti Netflix, Hulu, YouTube, dll. Ikutilah kami jika anda ingin mengetahui cara menyelesaikan masalah ini.

Masalah Rangkaian

Mungkin ada banyak penyebab gangguan rangkaian. Kadang-kadang masalahnya adalah dengan penyelenggaraan berterusan ke ISP anda. Pada masa lain, isyarat Wi-Fi anda mungkin lemah, terutamanya jika penghala dan modem anda berada di ruangan yang berbeza dengan TV Samsung anda.

Uji isyarat Wi-Fi anda dengan peranti lain, seperti telefon pintar. Sekiranya internet anda berfungsi dengan baik, anda tidak perlu menghubungi ISP anda. Masalahnya ialah TV Samsung anda. Jika tidak, anda boleh menghubungi mereka dan mengadu tentang hubungan anda.

Akhirnya, kabel Ethernet anda mungkin rosak dan menyebabkan masalah. Anda boleh menyambungkan TV Samsung ke internet secara manual jika anda menggunakan sambungan berwayar:

 1. Buka menu Tetapan TV Samsung anda.
 2. Kemudian, pilih Buka Rangkaian Tetapan.
 3. Pilih Berwayar, dan sambungan anda akan terjalin semula.

Anda boleh menggunakan Wi-Fi sebagai gantinya:

 1. Lancarkan menu Tetapan di TV Samsung anda.
 2. Pilih Tetapan Rangkaian Terbuka sekali lagi.
 3. Kali ini, pilih Tanpa Wayar dan bukannya Berwayar.
 4. Pilih rangkaian tanpa wayar anda, ketik kelayakan anda, dan sambungkan ke Wi-Fi anda.

tv samsung

Periksa Versi Firmware Anda Secara Automatik

Penyebab umum kesalahan rangkaian pada TV Samsung boleh menjadi firmware yang usang. Anda boleh mengemas kini firmware anda secara automatik atau manual. Mari kita bahas kemas kini firmware automatik terlebih dahulu:

 1. Dengan TV Samsung anda disambungkan ke internet, tekan pilihan Menu di RC.
 2. Pilih pilihan Sokongan.
 3. Kemudian, pilih Kemas kini Perisian.
 4. Akhirnya, tekan Dalam Talian.

Kemas kini firmware anda akan dimuat turun dan dipasang secara automatik di TV Samsung anda. TV harus dimulakan semula apabila kemas kini selesai. Sekiranya anda tidak menghadapi masalah di sini, anda sudah siap. Cuba gunakan aplikasi dalam talian di TV pintar anda dan lihat apakah ia berfungsi.

Periksa Versi Firmware Anda Secara Manual

Sekiranya aplikasi tidak berfungsi, kemas kini mungkin tidak berjaya. Sekiranya ada, kemas kini firmware anda secara manual:

 1. Periksa nombor model Samsung TV anda dan tuliskan. Anda akan memerlukannya.
 2. Lawati laman web sokongan Samsung dan pergi ke muat turun.
 3. Masukkan model TV anda di medan carian dan cari kemas kini firmware. Cari kemas kini terkini, dan muat turun.
 4. Buka zip fail firmware, dan pindahkan ke pemacu denyar USB.
 5. Mulakan TV Samsung anda dan pasangkan USB.
 6. Ketik Menu di RC.
 7. Kemudian, pilih Sokongan, diikuti dengan Peningkatan Perisian.
 8. Daripada Dalam Talian, pilih kaedah USB.
 9. TV anda akan mengimbas USB, dan memasang fail kemas kini firmware. Ia akan dimulakan semula sebentar selepas kemas kini.

Tunggu sebentar, dan cuba gunakan aplikasi TV dalam talian anda sekali lagi.

Reset Yang Mahakuasa

Sekiranya tidak ada yang berfungsi di atas, jangan risau. Anda masih mempunyai beberapa pilihan yang boleh anda gunakan. Menetapkan semula ralat Smart Hub yang diselesaikan 012 untuk banyak pengguna:

 1. Hidupkan TV Samsung anda.
 2. Akses Tetapan.
 3. Kemudian, pilih Sokongan, diikuti dengan Diagnosis Diri.
 4. Akhirnya, pilih pilihan Reset Smart Hub.

Perhatikan bahawa anda perlu log masuk ke akaun dalam talian sekali lagi selepas menetapkan semula (mis., Netflix). Lakukan itu untuk semua aplikasi dalam talian anda, dan anda seharusnya dapat menggunakannya lagi. Anda juga mesti memasang semua aplikasi yang belum dipasang sebelumnya di TV Samsung anda.

Sekiranya tetapan semula Smart Hub tidak membantu, anda boleh melakukan tetapan semula total. Gunakan langkah-langkah di atas, tetapi pilih Tetapkan semula di menu Diagnosis Diri. Tetapan semula akan menjadikan semua TV Samsung anda kembali ke tetapan kilang, kecuali tetapan rangkaian.

tv

Riddance yang baik

Kesalahan 012 tidak boleh mengganggu anda lagi. Sekiranya tiada penyelesaian yang dapat dilakukan, dan sambungan internet anda sangat baik, inilah masanya untuk menghubungi sokongan Samsung. Jangan teragak-agak untuk menghubungi dan meminta bantuan. Anda juga dapat mengetahui sama ada anda mempunyai masalah yang berkaitan.

Adakah anda berjaya menyelesaikan ralat? Kaedah mana yang membantu anda? Beritahu kami bahawa, dan banyak lagi, di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found