Cara Membuat Kata Laluan yang Kuat & Selamat

Adakah anda risau tentang keselamatan akaun anda di internet? Sekiranya anda menggunakan kata laluan yang kuat, anda tidak seharusnya. Namun, jika anda menggunakan kata laluan yang mudah retak, anda mungkin akan diretas, dan seseorang bahkan dapat mencuri identiti anda.

Cara Membuat Kata Laluan yang Kuat & Selamat

Di dunia sekarang ini, mempunyai akaun di pelbagai aplikasi dan rangkaian sosial telah menjadi keperluan, jadi cara terbaik untuk melindungi diri anda adalah dengan memiliki kata laluan yang kuat yang tidak mudah ditebak. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuat kata laluan yang baik dan selamat.

Cara Membuat Kata Laluan yang Baik dan Selamat

Anda mungkin pernah mendengar sekurang-kurangnya satu orang dalam kalangan terdekat anda yang diretas. Sekiranya anda mencari cara untuk melindungi diri anda dan meningkatkan keselamatan maklumat peribadi anda, terdapat banyak panduan yang boleh anda ikuti untuk membuat kata laluan yang tidak mudah dilanggar.

Mengapa Saya Memerlukan Kata Laluan yang Kuat?

Kata laluan yang kuat dapat melindungi anda dari penggodam atau sesiapa sahaja yang cuba mengakses komputer dan akaun anda. Semakin kuat kata laluan anda, semakin dilindungi anda. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai kata laluan yang selamat untuk semua akaun anda.

Sekiranya anda tidak menggunakan kata laluan yang kuat, akibatnya boleh menjadi sangat serius. Contohnya, akaun anda mungkin diretas, seseorang boleh mencuri maklumat kad kredit, wang, atau juga identiti anda. Dengan mempunyai kata laluan yang baik, anda mengurangkan kemungkinan seseorang mengambil alih akaun anda.

Apa yang Membuat Kata Laluan Kuat?

Kata laluan yang kuat adalah gabungan pelbagai watak, nombor, dan simbol. Hari ini, penggodam menggunakan alat yang berbeza yang dapat memecahkan kata laluan biasa dengan mudah. Itulah sebabnya anda perlu membuat kata laluan yang kuat yang tidak jelas dan, oleh itu, tidak mudah retak.

Petua Membuat Kata Laluan yang Baik dan Selamat

Sekiranya anda ingin memastikan akaun dan maklumat anda selamat, anda perlu membuat kata laluan yang selamat. Ini harus terdiri daripada unsur-unsur yang berbeza yang akan menghalang penggodam mendapatkan akses ke akaun anda.

Kami telah menyediakan beberapa petua dan trik yang boleh anda gunakan untuk mendapatkan kata laluan yang kuat dan selamat untuk semua akaun anda.

Jadikannya Panjang

Semakin lama kata laluan anda, semakin selamat akaun anda. Peraturan umum adalah membuat kata laluan yang panjangnya sekurang-kurangnya 12 aksara. Setiap watak tambahan meningkatkan peluang untuk mengamankan akaun anda dari penggodam atau perisian jahat. Sudah tentu, anda boleh mempunyai kata laluan yang lebih pendek, tetapi keselamatan kata laluan anda akan terganggu.

Jadikan Kata Laluan Anda sebagai Frasa Tidak masuk akal

Kata laluan anda tidak boleh mengandungi unsur jelas yang mudah retak. Cuba jangan menggunakan sesuatu yang umum dalam kata laluan anda, seperti hari lahir anda. Ia harus mengandungi sesuatu yang unik dan tidak masuk akal bagi orang lain melainkan anda. Anda juga harus mengelakkan penggunaan kombinasi keyboard biasa (seperti qwertyuiop atau fghjkl).

Sertakan Nombor, Simbol, Huruf Besar, dan Huruf Kecil

Sertakan kombinasi elemen yang berbeza dalam kata laluan anda. Dengan menambahkan nombor, simbol, huruf besar, dan huruf kecil pada kata laluan anda, anda meningkatkan keselamatan dan kekuatannya dan mencegah siapa pun meneka.

Elakkan Maklumat Peribadi

Walaupun hari lahir anda, nama haiwan peliharaan pertama anda, atau nama panggilan anda sebagai kata laluan mungkin mudah diingat, itu menjadikan kata laluan anda lemah dan mudah retak. Anda tidak boleh memasukkan maklumat peribadi dalam kata laluan anda. Dengan hanya melihat profil dalam talian anda atau mendengar perbualan antara anda dan rakan anda, ada yang dapat mengetahui kata laluan anda dan mendapatkan akses ke akaun anda.

Terus Dibungkus

Selain tidak menggunakan maklumat peribadi dalam kata laluan anda, juga penting untuk tidak memberitahu orang lain tentang kata laluan anda. Walaupun anda mempercayai seseorang sepenuhnya, anda tidak akan tahu siapa yang mendengar perbualan anda. Juga, pastikan anda tidak pernah menghantar kata laluan anda kepada sesiapa pun. Sekiranya anda takut anda akan lupa kata laluan anda, tuliskannya dan simpan di dalam fail yang dienkripsi atau di tempat yang tidak ada orang yang dapat mencarinya.

Tukar Secara Berkala

Walaupun terdapat sikap yang berbeza mengenai menukar kata laluan anda secara berkala, kebanyakan orang setuju bahawa mereka harus diganti setiap dua hingga tiga bulan sekali. Namun, jika anda yakin kata laluan anda kuat dan selamat, anda tidak perlu mengubahnya. Dalam kes ini, cukup memperhatikan potensi bendera merah yang memerlukan anda menukar kata laluan anda. Sebahagian daripadanya adalah:

 • Pelanggaran keselamatan - Sebagai contoh, jika Facebook mengumumkan bahawa mereka melakukan pelanggaran keselamatan dan anda mempunyai akaun dengannya, anda harus menukar kata laluan anda agar berada di pihak yang selamat. Sekiranya akaun anda terganggu, anda akan dihubungi oleh syarikat, tetapi sekiranya berlaku, pastikan untuk menukar kata laluan anda.

 • Mengesyaki akses tanpa kebenaran - Sekiranya anda rasa seseorang telah mencuba mengakses salah satu akaun anda, ubah kata laluan anda secepat mungkin. Lebih baik mengubahnya daripada menunggu sehingga keselamatan dan akaun anda terganggu.

 • Akses bersama - Berkongsi akaun adalah perkara biasa pada masa ini. Anda dan rakan anda mungkin berkongsi akaun Netflix atau Spotify. Sekiranya anda telah berkongsi akses ke akaun anda dengan seseorang yang tidak lagi Anda hubungi atau tidak percaya lagi, pastikan anda menukar kata laluan anda.
 • Log masuk di tempat awam - Sekiranya anda log masuk ke komputer di tempat awam, seperti perpustakaan, kedai buku, dll., Dan anda lupa log keluar, keselamatan anda mungkin terganggu. Dalam kes ini, ubah kata laluan anda dengan segera.

 • Virus dikesan - Jika anda mengesan virus atau perisian berbahaya di komputer, anda harus menukar kata laluan anda sebagai langkah berjaga-jaga setelah virus dikeluarkan dari peranti anda.

Kesalahan Kata Laluan Biasa

Berikut adalah beberapa kesalahan kata laluan biasa yang harus selalu anda elakkan:

 • Menggunakan kata laluan yang jelas - Kata laluan seperti "123456789" atau "qwertyuiop" jelas dan mudah diteka. Walaupun kata laluan ini mudah diingat dan ditaip, kata laluan ini meluas dan tidak selamat.
 • Menggunakan kata laluan peribadi - Jangan sekali-kali menggunakan maklumat peribadi anda untuk membuat kata laluan kerana mereka mudah difahami.
 • Menggunakan kombinasi kata kamus - Menggunakan kombinasi seperti "red house" atau "blue jeans" untuk kata laluan anda tidak cukup selamat. Oleh kerana kombinasi ini biasa, mereka tidak cukup baik untuk kata laluan yang kuat, dan anda harus menjauhinya.
 • Menggunakan kata laluan yang sama untuk setiap laman web - Anda harus mempunyai kata laluan yang berbeza untuk setiap laman web. Ini akan meningkatkan keselamatan anda dalam talian. Sekiranya anda menggunakan kata laluan yang sama dan seseorang memecahkannya, setiap akaun yang anda miliki akan terganggu. Sekiranya membuat kata laluan baru untuk setiap akaun nampaknya rumit, cuba buat variasi kata laluan yang sama atau gunakan pengurus kata laluan.
 • Tetap log masuk - Pastikan anda keluar dari akaun anda setiap masa dan tidak membenarkan penyemak imbas anda menyimpan kata laluan anda. Sekiranya anda tetap log masuk, semua orang yang mempunyai akses ke peranti anda boleh menggunakan akaun dan maklumat anda.
 • Memberi maklumat peribadi anda kepada seseorang - Peretas kadang-kadang akan menampilkan diri mereka sebagai bank anda, misalnya, dan meminta anda menghantar kad kredit atau maklumat peribadi melalui e-mel. Anda harus memperhatikan e-mel ini dan jangan sekali-kali menghantar maklumat anda dengan cara ini.

Contoh Kata Laluan yang Kuat

Terdapat panduan untuk membuat kata laluan yang kuat: Harus panjang, rawak, dan mengandungi elemen yang berbeza.

Contohnya, anda boleh menulis ayat rawak dan menggunakan huruf pertama setiap perkataan untuk kata laluan anda. Lihat kalimat ini: "Jack telah jatuh cinta dengan Jill sejak 2015!" Berdasarkan ayat ini, kata laluan anda boleh menjadi: "JhbilwJs2015!". Di sini anda mempunyai kata laluan panjang yang menggabungkan huruf besar, huruf kecil, angka, dan simbol.

Sekiranya anda tidak cukup kreatif untuk menghasilkan kata laluan yang kuat, anda boleh menggunakan penjana kata laluan untuk mencari kata laluan yang selamat. Penjana kata laluan adalah alat dalam talian yang dapat membantu anda menjaga keselamatan akaun anda. Setelah penjana menawarkan kata laluan yang selamat, disarankan agar anda menambahkan sentuhan peribadi untuk meningkatkan keselamatan.

Setelah membuat kata laluan, anda boleh menggunakan alat seperti HowSecureIsMyPassword untuk memeriksa kekuatannya. Program ini akan mengira berapa lama komputer memerlukan kata laluan anda.

Soalan Lazim Tambahan

Adakah pengurus kata laluan layak digunakan?

Sebilangan besar orang mempunyai akaun untuk pelbagai laman web, aplikasi, dan program. Oleh kerana disyorkan untuk menggunakan kata laluan yang berbeza untuk setiap akaun anda, hampir mustahil untuk mengingat setiap kata kunci tersebut. Itulah ketika pengurus kata laluan berguna.

Pengurus kata laluan yang baik akan menyimpan dan mengurus semua kata laluan anda dengan selamat. Anda hanya perlu membuat dan mengingat satu kata laluan utama. Bagaimanakah ia berfungsi? Anda memasukkan semua kata laluan anda ke pengurus kata laluan dan melindunginya dengan kata laluan utama anda. Kemudian, setiap kali anda mahu melayari laman web yang memerlukan anda log masuk, masukkan kata laluan utama, dan pengurus kata laluan akan mengisi selebihnya secara automatik.

Sekiranya saya menggunakan penjana kata laluan rawak?

Sekiranya anda menghadapi masalah membuat kata laluan yang kuat, anda boleh menggunakan penjana kata laluan untuk membantu anda. Alat ini akan dilengkapi dengan gabungan elemen yang berbeza, sehingga meningkatkan kekuatan kata laluan anda.

Walaupun dapat membantu, anda harus selalu menambahkan sesuatu yang lain pada kata laluan anda untuk meningkatkan keselamatan dan kekuatannya.

Sekiranya Saya Menggunakan semula Kata Laluan Saya?

Tidak. Menggunakan kembali kata laluan anda untuk akaun yang berbeza membuat anda rentan terhadap penggodam atau orang lain yang berusaha mengakses akaun anda. Sekiranya seseorang mengetahui bahawa anda menggunakan semula kata laluan, mereka dapat mengakses semua akaun anda, maklumat kad kredit, dll., Yang boleh menyebabkan pencurian identiti.

Bagaimana Kata Laluan Diretas?

Penggodam menggunakan beberapa program dan pangkalan data yang membantu mereka mendapatkan akses ke sistem. Lebih kerap daripada tidak, penggodam tidak akan cuba menggodam akaun seseorang. Sebaliknya, mereka biasanya bertujuan untuk memasuki perkhidmatan popular di mana mereka dapat memperoleh akses ke ribuan akaun. Kemudian, mereka membuat rujukan silang setiap kombinasi nama pengguna dan kata laluan untuk melihat apakah mereka dapat masuk ke akaun bank atau mendapatkan akses ke maklumat kad kredit.

Selain itu, jika penggodam mengetahui alamat e-mel akaun seseorang, mereka dapat menguji kombinasi kata laluan yang paling biasa dalam usaha mendapatkan akses.

Juga, penggodam sering memasuki pangkalan data yang berbeza dan menghantar berjuta-juta e-mel yang menunjukkan diri mereka sebagai bank atau pekerja perkhidmatan lain. Kemudian, mereka meminta maklumat kad peribadi atau kad kredit atau menghantar pautan tempat anda harus log masuk. Pastikan tidak pernah membuka pautan ini dan menghantar maklumat peribadi anda.

Jangan Risiko, Lindungi Diri Anda!

Sekarang anda telah belajar bagaimana membuat kata laluan yang baik dan selamat. Pada zaman dan zaman sekarang, mempunyai banyak akaun tidak dapat dielakkan. Malangnya, ini dapat menjadikan anda sasaran mudah bagi penggodam atau sesiapa sahaja yang berusaha mendapatkan akses ke maklumat anda. Sekiranya anda ingin memastikan data anda selamat dan akaun anda dilindungi, buat kata laluan yang kuat, untuk ketenangan fikiran tambahan.

Apakah petua anda untuk membuat kata laluan yang kuat? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found