Cara Menggunakan Pelabuhan HDMI TV Samsung Anda Tanpa Alat Jauh

Sekiranya anda dilahirkan pada tahun 90-an atau sebelumnya, anda tahu semua tentang TV lama dan alat kawalan jauhnya. Sekiranya anda kehilangan alat kawalan jauh, anda harus menggunakan butang pada set TV.

Cara Menggunakan Port HDMI TV Samsung Anda Tanpa Alat Jauh

TV moden masih mempunyai ciri kawalan asas di atasnya. Namun, anda mungkin sukar menukar input tanpa alat kawalan jauh. Inilah cara menukar ke HDMI di TV Samsung anda apabila alat kawalan jauh anda hilang.

Cari Butang Kawalan TV

Pada masa ini, input HDMI mempunyai pelbagai fungsi. Ingin menggunakan konsol PlayStation anda? Teka bagaimana ia disambungkan ke TV? Input HDMI, tentu saja. Perlu menyambungkan komputer riba ke TV? Melalui HDMI.

Nampaknya tidak ada cara untuk menukar input pada TV Samsung anda tanpa alat kawalan jauh. Nasib baik, setiap TV Samsung mempunyai butang kawalan TV. Butang ini kadang-kadang dipanggil Control Stick, TV Controller, dan Jog Controller.

Menemukannya sering menjadi masalah terbesar, kerana kedudukannya bergantung pada model. Apabila TV anda dimatikan dan dipasang, anda akan melihat lampu merah kecil di suatu tempat di bingkai TV. Sebagai peraturan, di sinilah anda akan mendapat butang.

samsung tv menggunakan HDMI tanpa alat kawalan jauh

Menggunakan Tongkat Kawalan

Terdapat tiga lokasi utama untuk Control Stick di TV Samsung. Lokasi pertama berada di bahagian belakang TV, di sudut kiri bawah. Anda dapat menggunakan butang tengah untuk menampilkan pilihan menu di layar seperti yang Anda lakukan dengan alat kawalan jauh. Gunakan kawalan lain untuk menavigasi skrin pilihan menu. Cari pilihan pertukaran input dan ubah input ke HDMI.

Sebagai pilihan, butang ini boleh berada di bahagian bawah skrin. Ia sama seperti contoh yang disebutkan di atas, atau seperti satu butang dengan pelbagai perintah. Gunakan perintah ini untuk menavigasi ke pilihan input untuk menukar ke HDMI.

Akhirnya, Control Stick mungkin terletak di bahagian bawah TV, di sebelah kanan ketika anda menghadap TV seperti biasa. Jenis kayu ini berfungsi sedikit berbeza, kerana terdiri daripada satu butang. Anda memunculkan menu dengan satu tekan butang dan tekan untuk beralih antara entri menu. Anda harus menekan lama butang untuk membuat pilihan yang diserlahkan. Gunakan butang ini untuk beralih ke HDMI.

Menggunakan Telefon Pintar atau Tablet

Tidak ada banyak perkara yang tidak dapat anda lakukan pada peranti pintar. Mereka telah menjadi alat paling kritikal dalam kehidupan moden. Sudah tentu, seseorang datang dengan aplikasi yang menambahkan fungsi jarak jauh ke telefon pintar atau tablet. Terdapat banyak aplikasi di App Store dan Play Store yang dapat mengubah telefon pintar / tablet anda menjadi alat kawalan jauh Samsung TV.

cara menggunakan HDMI tanpa alat kawalan jauh

Dengan cara itu, anda boleh menukar input ke HDMI dengan mudah. Namun, memandangkan sebilangan besarnya adalah aplikasi pihak ketiga, perubahan input dapat berbeza. Jangan bimbang, kerana tetapannya mungkin mudah dicari.

Perlu diingat bahawa telefon dan TV Samsung anda perlu disambungkan ke rangkaian yang sama.

Beralih ke HDMI Tanpa Jauh

Walaupun alat kawalan jauh anda rosak atau salah meletakkannya, anda boleh mengakses kebanyakan fungsi TV Samsung. Penyelesaian jangka pendek adalah menggunakan Control Stick. Anda juga boleh memuat turun aplikasi alat kawalan jauh TV Samsung ke telefon pintar atau tablet anda.

Walau apa pun, beralih ke HDMI pada TV Samsung anda tanpa alat kawalan jauh adalah berjalan kaki di taman.

Pernahkah anda mencuba Control Stick, di mana letaknya? Adakah anda pernah mencuba aplikasi jarak jauh telefon? Sertailah perbincangan di bahagian komen di bawah dan beritahu kami mengenai pengalaman anda.