Ulasan Sanyo Xacti VPC-CA8EX

Ulasan Sanyo Xacti VPC-CA8EX

Gambar 1 dari 2

it_photo_5962

it_photo_5961
£ 245 Harga semasa dikaji

Pistol-grip terbaru Xacti adalah kemas kini kepada model kalis air syarikat sebelumnya, VPC-CA65EW. Daripada berusaha mengalahkan persaingan berdasarkan kapasiti penyimpanan, harga atau bahkan kualiti gambar, Sanyo di sini malah mengejar pasaran khusus perenang, peselancar dan pelancong percutian ceroboh yang menginginkan kebaruan atau ketenangan fikiran camcorder tenggelam.

Klik di sini untuk melihat video ujian bawah air kami - di tangki ikan.

Ini tentunya merupakan ciri yang tidak biasa untuk sekeping kit yang begitu rumit, memerlukan perlindungan dan meterai tambahan yang lebih besar daripada model lain dalam rangkaian Xacti. Ini bermaksud, walaupun kamera berukuran VPC-HD700, ia hanya mampu menempatkan ciri-ciri yang jauh lebih kecil VPC-CG9.

Kamera dapat digunakan pada kedalaman hingga 1.5m, walaupun ada beberapa peringatan. Mengetuk kamera ketika berada di bawah air adalah tidak-tidak, memberi amaran kepada Sanyo, kerana salah satu penutup kedap air mungkin terbuka dan membiarkan air membunuh alat di dalamnya. Kamera juga perlu dibilas dengan air tawar setelah berendam di lautan, dan Sanyo mengesyorkan penggelap getah diganti setiap tahun. Walaupun terdapat sekatan ini, kualiti gambar tetap sama di atas dan di bawah air, malah audio ditangkap.

Sayangnya, kualiti gambar tidak dapat dipertikaikan, mana pun media yang anda syuting. Sensor 1 / 2.5in hanya akan menangkap rakaman kualiti kamera web pada 640 x 480 piksel, walaupun gambar pegun dapat diambil hingga 2 megapiksel semasa membuat gambar atau 12-megapiksel menggunakan interpolasi apabila tidak. Keluaran video berkualiti rendah, serta resolusi rendah. Prestasi dalam cahaya rendah sangat diinginkan, kehilangan banyak perincian dalam pemandangan yang lebih gelap, dan cahaya terang juga membingungkan sensor.

Pada waktu siang standard, hasilnya tidak jauh lebih baik. Fokus automatik berusaha untuk menjaga imej tetap tajam ketika memotong antara objek dekat dan jauh, dan penstabilan gambar jauh dari tahap yang telah kita lihat dalam peranti yang lebih baik, seperti yang disenaraikan A Panasonic HDC-HS9.

it_photo_5961Sekiranya kualiti gambar yang buruk tidak cukup buruk, harganya lebih buruk. Dengan harga £ 213, kamera harganya sama dengan kamera yang lebih baik, seperti HD700, yang juga akan memberikan kualiti gambar yang unggul, walaupun tidak ada kalis air.

Namun, daya tarikan untuk merakam rakaman bawah air sudah cukup untuk memaafkan banyak masalah yang dihadapi oleh Xacti baru, dan mempertimbangkan cabaran teknikal kalis air seperti alat elektronik yang rapuh dan rapuh, Sanyo telah melakukannya dengan baik.

Spesifikasi

Piawai HD camcorder Tiada
Resolusi video maksimum camcorder 640 x 480
Kasut aksesori? tidak
Julat zoom optik kamera 5.0x
Penstabilan imej optik kamera tidak
Penstabilan imej elektronik? iya
Pencari pandangan? tidak
Denyar terbina dalam? iya
Bilangan sensor 1

Dimensi

Lebar dimensi 40
Kedalaman dimensi 70
Ketinggian dimensi 111
Dimensi 40 x 70 x 111mm (WDH)
Berat 252g

Penyimpanan

Memori bersepadu 0GB
Jenis storan dalaman kamkorder Memori kilat
Sokongan kad memori Kad SD / SDHC