Cara Mematikan Pembantu Suara di TV Samsung Anda

Untuk Pembantu Suara, Bixby masih belum dapat dibandingkan dengan Alexa dan Google Assistant. Sebilangan orang menyukai pembantu Bixby dan mendapati ia berfungsi dengan baik untuk mereka.

Cara Mematikan Pembantu Suara di TV Samsung Anda

Tetapi yang lain tidak terlalu senang dengan responsif keseluruhan dan lebih suka mematikan ciri itu sama sekali. Walau bagaimanapun, proses ini tidak sepenuhnya jelas atau mudah. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menonaktifkan Bixby di TV Samsung anda.

Melumpuhkan Bixby di Samsung TV

Bixby membolehkan anda mengakses semua jenis ciri di TV Samsung anda. Yang anda perlukan hanyalah suara anda. Panggil Bixby dengan namanya dan minta untuk menurunkan kelantangannya atau memberitahu anda bagaimana cuaca di Tokyo.

Tetapi apabila Bixby tidak mendengar arahan anda dengan betul, atau kesalahan komunikasi yang lain berlaku, ia boleh menjadi agak mengecewakan. Untuk mematikan Bixby di TV anda, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Pada alat kawalan jauh Samsung anda, tekan butang Utama.
  2. Gunakan kekunci kiri anda untuk mencari pilihan "Tetapan".
  3. Tatal ke bawah dan pilih "Umum".
  4. Sekarang pilih "Tetapan Suara Bixby".
  5. Kemudian pilih pilihan "Bangun suara".
  6. Bixby akan diatur ke "Hidup". Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menyorot "Mati" dan tekan OK pada alat kawalan jauh anda.

Setelah keluar dari tetapan, pastikan untuk mengesahkan bahawa ciri Bixby benar-benar dilumpuhkan. Cukup ucapkan "Hey Bixby", dan jika TV tidak bangun dan menunggu perintah tambahan, itu bermakna anda berjaya mematikannya.

Anda harus mencuba beberapa kali, dengan nada suara yang semakin kuat. Salah satu masalah yang dihadapi oleh beberapa pengguna dengan Bixby adalah ketidakkonsistenan dengan mana ia bertindak balas terhadap kelantangan suara mereka.

Cara Menghidupkan TV Samsung

Sensitiviti Bixby Wake-Up

Adakah anda berhenti dari Bixby kerana ia bertindak balas terhadap suara anda walaupun anda tidak bercakap dengannya? Jangan bimbang, ada sesuatu yang boleh anda lakukan.

Anda boleh mengubah kepekaan Bixby's Wake-up. Ikuti langkah yang sama seperti di atas untuk masuk ke tetapan "Bangun Suara". Setelah anda berada di sana, tinggalkan ciri Bixby ke "Hidup" dan beralih ke bahagian kepekaan suara.

Anda boleh memilih untuk mempunyai kepekaan Bangun ke Rendah, Sederhana, atau Tinggi. Pastikan bahawa anda memilih Rendah atau Sederhana jika anda tidak mahu Bixby bangun dan mula bercakap dengan anda entah dari mana.

Dan jika anda tidak menyukai suara yang bercakap dengan anda, anda boleh memilih yang lain. Bixby secara automatik ditetapkan untuk "John" suara lelaki. Tetapi terdapat empat suara yang berbeza secara keseluruhan. Ada juga "Julia", "Lisa", dan "Stephanie".

Hidupkan Samsung TV dengan Alexa

Mematikan Panduan Suara

Walaupun ciri Pembantu Suara dimatikan, masih ada cara TV Samsung anda mula bercakap dengan anda. Anda mungkin telah mengaktifkan ciri Panduan Suara yang dirancang untuk membantu pengguna yang cacat penglihatan.

Panduan Suara menawarkan narasi yang membantu mereka menavigasi TV Samsung mereka. Tetapi jika anda tidak memerlukan ciri kebolehaksesan ini, anda boleh mematikannya dengan mudah. Inilah cara anda melakukannya:

  1. Pada alat kawalan jauh Samsung anda, tekan butang Utama.
  2. Tatal ke sebelah kiri dan pilih "Tetapan".
  3. Pilih "Umum" dan kemudian pilih "Kebolehcapaian".
  4. Di atas menu, anda akan melihat "Tetapan Panduan Suara". Matikan butang di sebelahnya. Ia akan berubah dari hijau ke kelabu.

Itu sahaja - anda berjaya mematikan Panduan Suara. Anda boleh mengikuti langkah yang sama jika anda perlu menghidupkannya semula.

Tetapi jika anda tidak pasti sama ada anda mahu melumpuhkan ciri ini, tetapi anda sedikit kesal dengannya pada masa yang sama, anda boleh menyesuaikannya. Dalam tetapan yang sama, anda boleh membiarkan Panduan Suara ke Hidup dan kemudian mengubah kelantangan, kelajuan, dan nada Panduan.

Bercakap dengan TV Samsung Anda Bila Anda Mahu

Dan apabila anda tidak mahu bercakap dengannya, anda sebenarnya tidak perlu. Pembantu Suara Bixby boleh menjadi ciri yang menyeronokkan dan berguna untuk dimiliki.

Tetapi jika anda membuang terlalu banyak tenaga untuk membangunkannya, ia mungkin tidak sepadan. Juga, jika bangun dan bercakap dengan anda ketika anda tidak mengharapkannya, itu akan menjadi menyeramkan dengan cepat. Oleh itu, jika anda berfikir untuk mematikannya sebentar, sekarang anda sudah tahu bagaimana melakukannya.

Adakah anda menggunakan Pembantu Suara Bixby di TV Samsung anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found