Dinosaur 'jelek' ini mempunyai gigi seperti gunting raksasa

Spesies dinosaur baru telah ditemui di sebuah perkampungan Perancis selatan. Matherondon Provinicialis sepanjang 16 kaki mempunyai gigi besar yang mengejutkan untuk pemakan tumbuhan, dengan nashers berukuran hingga 2.5 inci dan lebar dua inci.

Dinosaur 'jelek' ini mempunyai gigi seperti gunting raksasa

Sisa tulang rahang dinosaurus dan beberapa giginya dijumpai di sebuah lokasi di kampung Velaux-La Bastide Neuve. Dr Pascal Godefroit dari Royal Belgian Institute of Natural Sciences di Belgium dan Koen Stein dari Universiti Bebas Brussels menulis sebuah makalah, yang diterbitkan hari ini, yang menggambarkan penemuan itu.

Lihat yang berkaitan Asteroid yang menghapuskan dinosaurus dapat mendorong Bumi ke dalam kegelapan selama dua tahun Meet Chilesauraus: Seorang dinosaur Kepala Potato Mr yang berpindah dari daging ke sayuran Titanosaur: Teknologi di sebalik paleontologi

Gigi besar yang mengejutkan itu bermaksud dinosaurus mempunyai wajah pahat yang aneh. Ini dibuat semula menggunakan imbasan CT, menunjukkan di mana gigi akan diletakkan di mulut dinosaurus.

"Mungkin itu agak jelek - baiklah, mari kita berharap Puan Matheronodon menganggapnya lelaki seksi," kata Godefroit. "Panjangnya sekitar lima meter, saya rasa. Beratnya sedikit lebih sukar untuk dianggarkan dari segelintir tulang yang kami dapati. "

Dinosaur sebagai ahli rhabdodontid - sekumpulan dinosaurus bipedal herbivor - dari zaman Campanian akhir sekitar 84 hingga 72 juta tahun yang lalu. Ia akan tinggal di dekat sistem sungai yang dikelilingi dataran banjir. Iklim kering dengan musim hujan, dan ada banyak pokok untuk dinosaur untuk dimakan.

dinosaur_teeth_

Giginya berfungsi seperti gunting, kata Stein. "Giginya mempunyai permukaan yang melengkung tetapi hanya ditutup dengan lapisan enamel tebal di satu sisi," katanya. "Mengunyah sebenarnya gigi tetap tajam."

Tindakan ini digunakan untuk mengatasi makanan yang sukar, seperti bahagian tanaman yang paling sukar yang kaya dengan serat, kata penulis.

Dinosaur tidak bersendirian ketika mereka berkeliaran di kawasan ini. Fosil lain yang ditemui di kawasan yang sama termasuk penyu air tawar, buaya, reptilia terbang dan dinosaurus karnivor kecil yang lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found