SDDM vs. GDM - Pengurus Desktop yang manakah untuk anda?

Display manager atau "login manager" adalah alat yang memulakan pelayan paparan sistem anda. Anda tidak boleh mencampurkan desktop itu sendiri dan pengurus paparan, kerana yang terakhir hanya bertanggungjawab untuk menerima nama pengguna dan kata laluan anda dan memaparkan nama pengguna.

SDDM vs. GDM - Pengurus Desktop yang manakah untuk anda?

Sebilangan besar kerja yang dilakukan oleh pengurus paparan tidak disedari, dan anda sering hanya akan melihat bahagian "penyambut" (tetingkap masuk) pada alat. Inilah sebabnya mengapa tidak selalu mudah untuk memilih yang terbaik.

Dalam artikel ini, kami akan melihat dua pengurus desktop yang sangat popular, SDDM dan GDM, untuk membantu anda menentukan mana yang lebih sesuai dengan anda.

Apa itu GDM?

GDM adalah pengurus paparan lalai Gnome dan sesuai dengan X dan Wayland. Dengan GDM, anda boleh menggunakan Sistem X Window tanpa perlu mengedit fail konfigurasi atau melakukan tindakan di baris perintah. Bagi sesetengah orang, ini adalah pilihan yang lebih baik daripada pengurus paparan XDM lalai X, yang memerlukan anda mengedit konfigurasi.

Pengurus paparan ini mempunyai beberapa ciri hebat. Ia menyokong pembalakan automatik, sesi khusus, log masuk tanpa kata laluan, dan menyembunyikan senarai pengguna. Sehingga versi 2.38.0, GDM menyokong pelbagai tema reka bentuk. Walau bagaimanapun, semua contoh kemudian tidak menyokong ciri tersebut.

Program ini juga mempunyai sekumpulan komponen menarik. Sebagai contoh, pemilih adalah alat yang memilih host jauh untuk menguruskan paparan dari jarak jauh pada paparan yang dilampirkan. Ia juga mempunyai modul pengesahan pluggable (PAM) dan X Display Manager Control Protocol (XDMCP)

Penting untuk diperhatikan bahawa Ubuntu baru-baru ini beralih sepenuhnya ke Gnome, dan menggunakan pengurus desktop GDM3 secara lalai. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan Ubuntu, mungkin lebih baik menggunakan GDM kerana mungkin ada lebih banyak usaha pengembangan untuk menjadikannya serasi mungkin.

gnome

Apa itu SDDM?

SDDM adalah pengurus paparan baru-baru ini yang juga serasi dengan Wayland dan X. KDE, komuniti perisian bebas antarabangsa, memilih SDDM daripada semua pengurus paparan lain sebagai pengurus paparan lalai di KDE Plasma 5.

Kenyataan bahawa KDM memilihnya sebagai pengurus paparan mereka sendiri membuktikan kebolehpercayaan SDDM. Selain KDE, Fedora, dan LXQt, pembangun juga memilih SDDM sebagai pengurus paparan lalai.

Perisian ini sesuai dengan tema QML. Walaupun ini biasanya adalah kenaikan, mereka yang tidak cukup mahir dengan QML mungkin sukar untuk menyesuaikan antara muka. Walau bagaimanapun, pilihan konfigurasi lain adalah lurus ke hadapan.

Untuk mengkonfigurasi SDDM, anda hanya perlu mengedit fail (dll / sddm.conf). Mengedit fail ini membolehkan anda mengaktifkan atau mematikan log masuk automatik, memutuskan pengguna mana yang akan muncul di tetingkap masuk (penyambut), memilih tema, dan menghidupkan kunci Num. Sekiranya anda pengguna KDE, anda dapat mencari penyunting-konfigurasi SDDM dalam tetapan sistem yang dapat membuat pengubahsuaian ini lebih mudah.

sddm

GDM lwn SSDM: Head to Head

Kedua-dua GDM dan SSDM mempunyai sokongan X dan Wayland dan merupakan pengurus paparan yang boleh dipercayai. Yang satu dipercayai oleh Ubuntu sementara yang lain mendapat anggukan dari KDE, Fedora, dan LXQt.

Dalam aspek ciri, SSDM mungkin mempunyai antara muka pengguna yang sedikit lebih baik. Ini memberikan sokongan untuk video, file GIF, audio, dan animasi QML. Antara muka pengguna GDM jauh lebih sederhana dan berintegrasi dengan baik dengan distro Gnome yang lain, tetapi tidak mempunyai estetika.

Di sisi positifnya, GDM lebih mudah disesuaikan. Anda hanya perlu tahu fail mana yang boleh disesuaikan, dan anda boleh banyak melakukannya. Sangat mudah untuk menukar antara persekitaran, tetapi anda mesti selalu menggunakan Gnome jika anda mahu ia berfungsi dengan baik.

Juga, GDM akan berfungsi dengan baik dengan desktop mana pun, yang tidak berlaku dengan SDDM. Ini kerana SDDM tidak melancarkan keyring Gnome semasa anda log masuk, sementara GDM melakukannya secara lalai.

Keputusan

Secara keseluruhan, SDDM pada masa ini dinilai lebih baik daripada GDM, tetapi tidak ada perbezaan besar antara keduanya. Ini bergantung pada seberapa mahir anda dalam bahasa markup tertentu (QML dalam kes SDDM) dan sama ada anda lebih suka memilih pengurus yang mudah disesuaikan (dalam kes GDM). Kedua-duanya berfungsi dengan baik dan merupakan pengurus paparan grafik lalai dari sebilangan distribusi Linux yang paling popular.

Jadi, mana yang mendapat anggukan dari anda dan mengapa? Adakah SDDM atau GDM? Kongsi pilihan anda dalam komen di bawah.