Google dan Firefox menarik sambungan penyemak imbas Bergaya yang mengesan setiap pergerakan anda

Bergaya, pelanjutan penyemak imbas Google Chrome dan Firefox yang kuat yang membolehkan anda mengubah sepenuhnya bagaimana laman web muncul di penyemak imbas Chrome dan Firefox nampaknya telah penuh dengan perisian intip.

Google dan Firefox menarik pelanjutan penyemak imbas Bergaya yang mengesan setiap pergerakan anda

Sambungan, yang mempunyai lebih dari 1.8 juta pengguna, secara diam-diam mengumpulkan sejarah penyemakan imbas dan maklumat semua orang yang menggunakan platformnya. Ditemui oleh Robert Theaton, nampaknya perisian intip masuk ke Bergaya pada masa yang sama ia dibeli oleh pemilik baru SimilarWeb pada Januari 2017.

Bukan hanya individu yang memakai baju. Google dan Firefox telah membuang pelanjutan penyemak imbas dari kedai dalam talian mereka di tengah-tengah kontroversi. Penyemak imbas memutuskan bahawa Stylish melanggar garis panduannya, dan kini telah menghilangkannya dari daftar pelanjutan yang boleh dimuat turun. Sebelum penemuan itu, cukup populer untuk ditampilkan sebagai hasil carian halaman depan untuk "sambungan Chrome", sebagai Daftar dikejutkan, sesuatu yang sejak itu berhenti.

Lihat berkaitan Perubahan privasi Will Slack yang berkaitan membolehkan atasan membaca mesej anda? Mozilla mempunyai cara baru yang licik untuk membuat anda peduli dengan privasi Syarikat teknologi menyampaikan data anda kepada pemerintah

Skrip yang tersembunyi dalam kod Stylish menghantar kembali sejarah penyemakan imbas lengkap pengguna ke pelayan pusat bersama pengecam unik. Bagi mereka yang juga mempunyai akaun Bergaya di userstyles.org untuk memuat turun kulit penyemak imbas baru, pengecam unik SimilarWeb yang anda tetapkan kemudian anda boleh dihubungkan dengan kuki log masuk anda. Seperti yang ditunjukkan Theaton, ini bermaksud SimilarWeb bukan sahaja mempunyai sejarah penyemakan imbas yang lengkap, tetapi juga mempunyai kemampuan untuk menghubungkannya dengan alamat e-mel dan identiti dunia nyata.

BACA SETERUSNYA: Cara menghentikan lebih daripada 400 laman web mencatat semua yang anda taipkan

Tidak dapat difahami, ini terdengar sangat teduh - lebih-lebih lagi apabila anda menyedari bahawa bahagian strategi pemasaran SimilarWeb adalah untuk "memasarkan penyelesaian untuk melihat lalu lintas semua pesaing anda". Tidak mungkin SimilarWeb bermaksud menggunakan sejarah penyemakan imbas peribadi anda secara berniat jahat, tetapi pengumpulan datanya nampaknya lebih jauh daripada yang sebenarnya diperlukan.

Menurut pernyataan dari Stylish pada tahun 2017 setelah SimilarWeb memperoleh syarikat itu dan mengemas kini dasar privasinya, penjejakan hanya untuk meningkatkan pelanjutan penyemak imbas.

"Sejauh pelacakan, maklumat tanpa nama seperti gaya mana yang dipasang atau laman web yang dikunjungi dikumpulkan," ghacks.net dilaporkan pada masa itu. "Maklumat ini memberi kekuatan kepada beberapa fungsi peluasan seperti kemampuan untuk mengungkapkan gaya kepada pengguna ketika mereka mengunjungi laman web dalam penyemak imbas."

bergaya-google[Imej: Robert Theaton]

Namun, lebih banyak penggalian oleh Theaton menunjukkan bahawa spyware Stylish menjejaki lebih banyak daripada maklumat mengenai gaya apa yang digunakan di laman web tertentu dalam usaha untuk memberikan cadangan. Nampaknya SimilarWeb juga melacak URL halaman penuh dan bukannya penjejakan domain yang sederhana dan ia mengikis dan mengirimkan hasil carian Google yang sedang anda tampilkan di tetingkap penyemak imbas anda.

BACA SETERUSNYA: Enjin carian yang mementingkan privasi tidak menjejaki anda

Menjaga keselamatan dalam talian menjadi semakin sukar, terutamanya apabila lebih daripada 400 laman web mencatat semua yang anda taip. Syukurlah, Stylish memberi anda pilihan untuk mematikan penjejakan dan menggunakannya seperti sebelumnya. Tidak membantu, ini adalah pilihan yang dicentang secara lalai. Sekiranya anda tidak perlu risau tentang perisian intip dengan pelanjutan penyemak imbas anda, anda boleh memadam Bergaya dan beralih ke pelanjutan yang serupa - bebas perisian intip seperti Stylus.