Cara Membuat Nombor Telefon Anda Peribadi

Mungkin ada banyak sebab mengapa anda ingin menyembunyikan nombor telefon anda semasa membuat panggilan. Anda mungkin memperolok-olokkan rakan anda, membuat panggilan kejutan kepada seseorang yang belum lama anda bercakap dengan orang lain, atau hanya tidak mahu orang yang anda panggil mengetahui nombor anda.

Cara Membuat Nombor Telefon Anda Peribadi

Sekiranya anda belum tahu, anda boleh menjadikan nombor telefon anda peribadi pada peranti Android dan Apple dengan mudah. Artikel ini akan menunjukkan kepada anda pelbagai cara bagaimana melakukannya dengan langkah terperinci. Tanpa basa-basi lagi, berikut adalah petunjuknya.

Pilihan 1: Jadikan Nombor Telefon Anda Peribadi di Mana-mana Telefon

Kaedah pertama yang akan anda lihat di sini berfungsi pada semua jenis telefon, termasuk Android, iOS / iPhone, dan bahkan di talian tetap di Amerika Syarikat. Untuk menjadikan nombor telefon anda peribadi dan tidak kelihatan pada paparan penerima, anda perlu menggunakan kod.

Berikut adalah langkah-langkah yang anda perlukan untuk menjadikan nombor anda peribadi dengan menggunakan kod:

 1. Dail “*67” diikuti dengan nombor telefon destinasi. Adalah idea yang baik untuk menguji ini dengan rakan. Sekiranya nombor mereka 333-4444, anda perlu mendail * 673334444.
 2. Lihat pada skrin peranti mereka dan lihat apakah nombor ID pemanggil anda muncul. Ini harus dipaparkan sebagai "Tidak Dikenal", "Tidak /", atau "Pribadi" di layar mereka.
 3. Untuk panggilan jarak jauh, anda mesti menambah "1" dan kod kawasan yang sesuai selepas "67". Sebagai contoh, jika nombor mereka adalah 333-4444, anda perlu mendail * 671332333444 (332 adalah kod kawasan New York City).

  Cara Membuat Nombor Telefon Anda Peribadi di Mana-mana Telefon

Pilihan 2: Minta Pembawa Telefon Bimbit Anda Menjadikan Nombor Anda Peribadi

Anda boleh meminta penyedia perkhidmatan telefon anda untuk menjadikan nombor anda peribadi. Semua penyedia perkhidmatan utama menawarkan pilihan ini, termasuk Verizon, Sprint, T-Mobile, dan AT&T. Anda boleh menghubungi mereka dan meminta mereka untuk membantu anda atau memeriksa laman web rasmi mereka untuk mendapatkan maklumat.

Biasanya, penyedia perkhidmatan tidak akan mengenakan bayaran kepada anda kerana menjadikan nombor anda peribadi. Anda bahkan boleh mengaktifkan ciri ini secara kekal. Sebagai alternatif, anda boleh mengaktifkan pilihan jika anda mendail "611." Selepas itu, anda tidak perlu menggunakan kod * 67 sebelum memasukkan nombor.

Setelah berjaya mengaktifkan ciri ini, anda boleh mematikannya sebentar, misalnya ketika memanggil keluarga anda. Cukup masukkan "* 82" sebelum nombor yang anda panggil untuk menunjukkan nombor anda.

Pilihan 3: Jadikan Nombor Telefon Anda Peribadi menggunakan Telefon Anda

Setiap telefon pintar mempunyai proses untuk menjadikan nombor telefon anda peribadi, yang berbeza-beza berdasarkan model atau versi OS. Satu-satunya pengecualian ialah telefon Verizon yang mengharuskan anda menggunakan pilihan akaun anda dan bukannya tetapan telefon.

Jadikan Nombor Telefon Peribadi di iPhone

IPhone mempunyai pilihan terpasang untuk menyembunyikan nombor telefon anda. Memasukkan kod setiap kali boleh mengganggu, jadi mengapa tidak mengaktifkannya secara kekal? Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke "Tetapan" pada iPhone anda.
 2. Tatal ke bawah dan pilih "Telefon."
 3. Pilih "Tunjukkan ID Pemanggil Saya."
 4. Gerakkan slaid ke kiri untuk menyembunyikan ID Panggilan anda.

Setelah menyelesaikan langkah-langkah di atas, nombor telefon anda akan menjadi peribadi secara lalai. Walau bagaimanapun, Pengguna Verizon tidak mempunyai pilihan ini, jadi ingatlah itu. Anda boleh memasukkan kod * 82 untuk menunjukkan ID pemanggil anda buat sementara waktu. Juga, anda boleh mengikuti langkah yang sama untuk mengaktifkan semula ciri "Tunjukkan ID Pemanggil Saya" dan tutup nombor anda.

Beberapa penyedia membuat anda menunggu nada dail cepat setelah anda memasukkan * 82 sebelum anda memasukkan kod kawasan (jika perlu) dan nombor telefon yang ingin anda hubungi. Perhatikan bahawa ini mungkin meletihkan setelah beberapa ketika kerana anda perlu terus memasukkan * 82 sebelum setiap panggilan untuk memastikannya tetap peribadi. Oleh itu, anda mungkin mahu membiarkan ID pemanggil anda kelihatan jika sebahagian besar perbualan anda dengan rakan dan keluarga dan masukkan kod * 67 apabila anda memerlukannya disembunyikan.

Cara Membuat Nombor Telefon Anda Peribadi di iPhone

Jadikan Nombor Telefon Anda Peribadi di Android

Peranti Android juga memberikan pilihan untuk merahsiakan nombor telefon anda, sekurang-kurangnya model terbaru dari kebanyakan jenama. Telefon Samsung (berdasarkan model)mempunyai pilihan menu yang berbeza daripada telefon Android standard, tidak termasuk dalam proses ini. Ikuti langkah-langkah ini untuk menjadikan nombor anda peribadi di Android setiap masa:

 1. Pergi ke "Tetapan" pada telefon Android anda.
 2. Pilih "Tetapan Lebih Banyak" atau "Tetapan Tambahan," bergantung pada model telefon anda.
 3. Pilih "ID Pemanggil."
 4. Belok "Sembunyikan Nombor" dihidupkan dengan menggunakan gelangsar.

Sekiranya anda ingin menjadikan nombor telefon anda umum kembali, ikuti langkah yang sama yang disenaraikan, kemudian matikan pilihan "Sembunyikan Nombor". Anda juga boleh memasukkan kod "* 82" untuk menunjukkan ID pemanggil anda dengan cepat jika orang yang anda panggil tidak mengambil.

Perlu dinyatakan bahawa anda tidak dapat merahsiakan ID pemanggil anda untuk 900 nombor, 911, dan nombor telefon bebas tol. Beberapa aplikasi boleh mendedahkan ID pemanggil anda sekiranya penerima panggilan memasangnya di telefon mereka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found