Cara Menjual Item di Runescape

Di RuneScape, setiap pemain harus mengetahui cara membeli dan menjual barang dari pemain lain. Kedai dalam permainan boleh menjadi mahal dan menjual kepada mereka tidak begitu menguntungkan. Kedai-kedai juga membawa barang-barang terhad setiap hari selepas kemas kini, yang bermaksud bahawa mereka kini menjadi yang pertama, dilayan dahulu.

Cara Menjual Item di Runescape

Namun, melalui Grand Exchange, pemain boleh berdagang dengan pemain lain untuk mendapatkan harta atau sumber daya yang berharga. Dalam artikel ini, anda akan belajar tentang selok-belok menjual barang di RuneScape. Kami juga akan menjawab beberapa soalan anda.

Pemain percuma terhad kepada tiga slot untuk membeli dan menjual. Anggota akan diberi lapan slot. Slot ini hanya untuk item yang boleh diperdagangkan, kerana barang yang tidak boleh diperdagangkan tidak dapat dipindahkan ke orang lain.

Sama ada anda pemain atau ahli percuma, anda tidak perlu menunggu secara aktif sehingga orang lain membeli dari anda. Ini juga berlaku untuk membeli; tidak bertemu sama sekali dengan penjual. Setelah seseorang membeli barang-barang anda, anda akan menerima duit syiling atau barang anda di mana-mana bank dan peti Dana tertentu.

Anda juga akan menerima mesej di kotak sembang anda yang memberitahu anda tentang penjualan yang berjaya. Ketika itulah anda akan berhasrat untuk pergi ke bank.

Grand Exchange juga merujuk di mana sistem perdagangan berada. Ini adalah sejenis pasaran rasmi untuk perdagangan antara pemain. Selepas beberapa kemas kini, Grand Exchange menerima borang terkini.

Hari ini, terdapat empat cawangan, terletak di lokasi berikut:

 • Varrock Barat Laut
 • Menara Suara di Prifdinnas
 • Max Guild di Prifdinnas
 • Daerah Pedagang Menaphos

Pergi ke Kawasan Pertukaran Besar

Sebelum anda dibenarkan membeli dan menjual melalui Grand Exchange, anda perlu sampai ke Grand Exchange Area terlebih dahulu. Terdapat banyak cara untuk mencapainya, dan pemain percuma tidak mempunyai pilihan tambahan yang dimiliki ahli. Oleh itu, ahli cenderung melakukan perjalanan ke Grand Exchange Area lebih cepat daripada pemain percuma.

Berikut adalah kaedah yang tersedia untuk semua pemain:

 • Teleport ke Varrock melalui ejaan atau Lodestone Network dan berjalan ke Kawasan.
 • Teleport ke Altar Udara dan kemudian berjalan ke timur laut.
 • Pergi ke arah berhampiran Kawasan dari Stesen Desa Barbarian dan kemudian pergi ke timur laut.
 • Gunakan Skull Scepter untuk melakukan teleport di luar kubu keselamatan, menyeberangi jambatan ke timur dan kemudian berjalan ke arah timur laut.

Sekiranya anda ahli, kaedah ini terbuka untuk anda:

 • Teleport terus ke Grand Exchange Area menggunakan cincin kekayaan, keberuntungan orang kerdil, cincin tanda Hazelmere, atau cincin keberuntungan.
 • Teleport ke Edgeville dengan kaedah pilihan anda dan merangkak di bawah tembok barat laut Grand Exchange Area, memerlukan Tingkat 21 Ketangkasan.
 • Perjalanan ke pintu perangkap barat laut Grand Exchange Area melalui minecart dari Keldagrim.
 • Gunakan sistem pohon semangat untuk mencapai Spirit Tree di pokok Grand Exchange Area di sudut timur laut.
 • Kerani Grand Exchange di Menara Suara dan Max Guild menghantar anda ke Kawasan di Varrock secara percuma.

Sebaik sahaja anda sampai di Grand Exchange Area, masuklah ke dalam. Ada orang yang mesti anda temui sebelum anda dapat berniaga.

Cari Sama ada Grand Exchange Tutor atau Brugsen Bursen

Sebaik sahaja anda sampai di Grand Exchange Area, anda boleh mencari Grand Exchange Tutor atau Brugsen Bursen. Kedua-dua lelaki itu boleh ditemui di hadapan bangunan Grand Exchange. Mereka saling bertentangan, dan kedua-duanya menawarkan tutorial untuk berdagang dengan Grand Exchange.

Sebagai perbandingan, tutorial Brugsen lebih menghiburkan, tetapi juga mempunyai lebih banyak maklumat. Sekiranya anda tidak tergesa-gesa untuk mengetahui selok-belok Grand Exchange, maklumat asas yang anda dapat dari Grand Exchange Tutor akan mencukupi.

Setelah mengikuti tutorial, anda diberi kebenaran untuk menggunakan Grand Exchange dan berdagang dengan orang lain mengikut keperluan anda dan menjana keuntungan.

Sekiranya anda ingin berdagang dengan aplikasi RuneScape Companion, anda perlu bercakap dengan Grand Exchange Tutor terlebih dahulu. Selepas ini, anda akan dibenarkan berdagang dengan orang lain semasa dalam perjalanan dan jauh dari PC anda.

Rujuk Harga Pasaran Item Anda Dengan Pakar

Di Kawasan Pertukaran Besar, terdapat lebih banyak watak bukan pemain (NPC) selain Brugsen dan Tutor. Terdapat juga pegawai bank dan Kerani Pertukaran Besar. Namun, mereka bukan pakar yang anda cari.

Pakar-pakar ini tersebar di Grand Exchange Area, dan mereka dapat memberitahu anda harga pasar untuk barang-barang tertentu. Berikut adalah senarai nama mereka dan apa yang boleh mereka lakukan untuk anda:

 • Harga bijih ditunjukkan oleh Farid Morrisane.
 • Harga log ditunjukkan oleh Relobo Blinyo.
 • Harga ramuan ditunjukkan oleh Bob Barter, dan dia juga dapat membuang ramuan ke dalam botol penuh atau kosong, walaupun ramuannya diperhatikan.
 • Harga rune ditunjukkan oleh Murky Matt, dan dia dapat "menguraikan" barang yang dikenakan ke dalam caj penuh atau kosong.
 • Beberapa harga senjata dan perisai ditunjukkan oleh Hofuthand.

Lima NPC ini boleh didapati di Varrock, tetapi dua di bawah ini terletak di Menara Suara:

 • Di Tower of Voices, harga ramuan ditunjukkan oleh Rhobert Dail, dan dia juga dapat menumis ramuan.
 • Kerani Grand Exchange di sini tidak dapat memberitahu anda harga, tetapi mereka dapat menghantar anda ke Varrock dengan pilihan berbual.

NPC khas ini tidak dapat dijumpai di Max Guild, bagaimanapun. Hanya pegawai dan pegawai bank biasa yang terdapat di kawasan ini.

Setelah anda berunding dengan Kerani, sudah tiba masanya untuk memulakan perdagangan.

Klik kanan pada Exchange Clerk dan Klik "Exchange"

Di mana-mana Kawasan Grand Exchange, anda boleh menghubungi Kerani Grand Exchange. Klik kanan pada mereka dan anda akan diberi pilihan untuk Pertukaran. Pilihnya dan pilih apa yang hendak dijual.

Salah satu pilihan lain adalah mengumpulkan barang yang anda beli dari perdagangan. Setiap kali anda membeli sesuatu dari pemain lain, anda perlu mengambilnya dari Kerani. Banker adalah pilihan lain jika anda ingin mengumpulkan barang perdagangan anda.

Pilihan lain ialah membongkar set item. Ini adalah set item yang berkelakuan seperti satu item tetapi mesti dibongkar sebelum anda boleh memakainya atau menggunakannya. Kerani boleh melakukannya secara percuma dan tidak terhad.

Sekiranya anda ingin membuat set barang, Kerani juga mampu melakukannya, secara percuma dan tanpa had setiap hari. Seperti yang telah disebutkan, anda tidak dapat melakukan apa-apa dengan set kecuali menjualnya dengan pemain lain sebelum dibongkar.

Jual Barang

Setelah anda memutuskan untuk menjual apa, pilih juga harga. NPC khas di kawasan ini berfungsi sebagai panduan hebat untuk membantu anda membuat harga barang. Anda tidak mahu membebankan terlalu banyak pembeli atau anda akan mengalami kesukaran untuk menjual. Ingatlah harga pasaran dan harga jalan barang anda.

Anda boleh menjual seberapa banyak barang yang anda mahukan, dengan syarat anda mempunyai slot yang cukup untuk diperdagangkan. Seperti disebutkan, anggota mempunyai lapan slot, yang memungkinkan mereka untuk meletakkan lebih banyak item di Grand Exchange sekaligus. Pemain percuma hanya mempunyai tiga, sebab itulah mereka mendapati perdagangan lebih perlahan dan kurang cekap daripada ahli.

Tunggu Mesej untuk Memberitahu Anda bahawa Perdagangan Telah Selesai

Setelah meletakkan barang anda di pasaran, anda boleh pergi dan melakukan apa sahaja yang anda mahukan. Bunuh beberapa bos, bercakap dengan rakan, atau meninggalkan meja untuk sementara waktu. Anda akan mendapat mesej di kotak sembang untuk memberitahu bahawa anda berjaya menjual item.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa banyak tawaran yang boleh saya buat?

Ahli boleh membuat lapan tawaran jualan sekaligus, sementara pemain percuma terjebak dengan tiga. Namun, tidak ada batasan berapa banyak tawaran yang dapat anda buat dalam sehari. Selagi anda menjual dan mempunyai slot untuk menjual lebih banyak barang, anda boleh menjual sehingga kehabisan barang.

Sekiranya saya menjual di kedai am atau pertukaran besar?

Tidak selalu, kerana menggunakan Grand Exchange untuk menjual hampir selalu lebih baik daripada menjual ke Kedai Umum. Kedai Umum sering menawarkan jumlah emas yang sedikit berbanding ekonomi yang dikendalikan oleh pemain. Sekiranya anda belum membuka kunci Grand Exchange, anda akan terus terjual untuk menjual ke Kedai Umum untuk sementara waktu.

Itu Set Mahal

Sekarang setelah anda mengetahui cara menjual item di RuneScape, anda boleh menjana keuntungan dari harta rampasan anda. Terdapat banyak item dalam permintaan, yang memberi anda cara yang stabil untuk menerima beberapa pendapatan dalam permainan. Jangan menjual ke Kedai Umum - mereka tidak akan memberi anda nilai wang anda.

Apa Jualan terbesar anda di RuneScape? Pernahkah anda melihat percubaan penipuan di Grand Exchange? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.