Cara Menghantar Mesej di Amazon

Sebilangan orang masih tidak mengetahui bahawa Amazon melancarkan ciri yang membolehkan komunikasi langsung antara penjual dan pembelian. Ciri ini sangat membantu kedua-dua pihak kerana dapat merapatkan jurang antara mereka.

Cara Menghantar Mesej di Amazon

Pembeli boleh mengemukakan soalan berkaitan produk, meminta bantuan atau menyelesaikan masalah dengan produk tersebut. Penjual dapat, pada gilirannya, mendapatkan maklum balas berharga dari pembeli mereka dan mengucapkan terima kasih atas perniagaan ini.

Anda boleh memanfaatkan sistem ini tidak kira di mana anda berada. Ketahui cara menghantar mesej di Amazon sebagai penjual atau pembeli.

Pemesejan Amazon untuk Penjual

Sebelum anda mula menghantar mesej di Amazon, ada beberapa persiapan yang diperlukan. Pertama sekali, anda perlu mengaktifkan sistem pesanan Amazon. Inilah cara anda melakukannya sebagai penjual:

 1. Akses Penjual Pusat di Amazon. Klik pada butang Tetapan dan pilih Pemenuhan oleh Amazon dari menu lungsur.
 2. Cari Sokongan Produk dan pilih Edit.
 3. Pilih Aktifkan di mana-mana pasaran di mana anda menyenaraikan produk anda untuk menghidupkan pesanan untuknya (contohnya com).
 4. Ketuk Kemas kini untuk mengesahkan perubahan.

Perlu diingat bahawa Amazon akan mengikuti Metrik Respons Kontrak anda, yang menjejaki masa respons anda kepada pelanggan. Adalah lebih baik untuk meneliti metrik tersebut untuk mengekalkan skor yang sangat baik.

Mungkin yang terbaik adalah melumpuhkan sistem pesanan semasa anda bercuti. Anda tidak akan mendapat mesej daripada pembeli baru, tetapi pembeli terdahulu masih dapat menghantar pesanan kepada anda.

amazon

Cara Menghubungi Pembeli di Amazon

Sangat mudah untuk menghubungi pembeli di Amazon dengan langkah-langkah berikut:

 1. Buka menu dropdown Pesanan dan klik pada Urus Pesanan.
 2. Lihat Butiran Pesanan dan pilih nama pembeli.
 3. Anda akan diarahkan ke tetingkap untuk menghantar pesanan kepada pembeli. Taipkan mesej dan hantarkan dengan Hantar.

Anda boleh menghantar e-mel dengan lampiran menggunakan perkhidmatan pemesejan Amazon. Saiz mereka mesti kurang dari 7MB. Format fail yang tersedia adalah PDF, Word, gambar, dan teks. Lampiran mesti mengikut garis panduan Amazon atau mereka akan dikeluarkan.

Sekatan Pemesejan Amazon untuk Penjual

Sekiranya anda fikir anda boleh memintas Amazon, fikirkan semula. Akaun anda dapat ditangguhkan dengan tergesa-gesa. Penjual tidak boleh menghantar kandungan berikut dalam mesej mereka kepada pembeli:

 1. Promosi pemasaran atau sebarang pesanan seperti itu.
 2. Memasarkan silang produk atau produk mereka yang lain dari pihak ketiga, sebarang rujukan dilarang sama sekali.
 3. Logo penjual yang mengandungi pautan ke laman web mereka.
 4. Sebarang pautan luaran ke laman web mereka atau yang lain.

Pemesejan Amazon untuk Pembeli

Sebagai pembeli, yang perlu anda lakukan untuk menghubungi penjual adalah dengan menghantar e-mel kepada mereka. Penjual kemudian dapat melihat mesej yang diterima di pusat pesanan, atau melalui alamat e-mel perniagaan yang berkaitan.

Amazon menandakan alamat e-mel pengirim dengan marketplace.amazon.com selepas nama mereka. Penjual boleh membalas pembeli menggunakan pelanggan e-mel mereka, dan Amazon secara automatik akan menandakannya.

Seperti yang anda lihat, Amazon menjejaki semua mesej dan mereka mendapat salinan setiap mesej. Penjelasan rasmi adalah bahawa Amazon menggunakan tokenisasi untuk melindungi privasi pembeli dan penjual, dan mereka menyimpan mesej untuk menyelesaikan masalah jika perlu.

pemesejan amazon

Opsyen Keluar untuk Pembeli

Amazon melancarkan ciri pada tahun 2017 yang membolehkan pembeli memilih untuk tidak memilih pesanan yang tidak diminta di platform mereka. Pembeli akan tetap menerima pesanan, tetapi hanya pesanan yang penting bagi pesanan mereka.

Itu termasuk mesej mengenai masalah dengan pengiriman, penyesuaian produk, dan penjadwalan pengiriman.

Ini adalah beberapa keadaan apabila pembeli tidak dapat memilih untuk tidak memilih mesej daripada penjual. Mereka tidak dapat melakukannya ketika mereka memulakan hubungan dengan penjual, yang masuk akal. Selain itu, mereka tidak boleh memilih untuk tidak mengikut pesanan mengenai pesanan buatan tangan, pesanan khusus, atau wain.

Apa yang perlu dilakukan oleh pembeli untuk memilih keluar dari mesej yang tidak diingini adalah mengakses pilihan komunikasi mereka dan melumpuhkannya di sana. Sebagai alternatif, mereka boleh menghubungi sokongan Amazon dan meminta pertolongan untuk tidak ikut serta.

Maklumat Penyisihan untuk Penjual

Anda akan tahu bila pembeli memilih untuk tidak memilih mesej yang tidak diingini kerana Amazon akan menghantar mesej pemulihan yang memberitahu anda demikian. Apabila anda perlu menghantar pesanan segera mengenai pesanan pembeli, anda harus memasukkan perkataan tersebut [Penting] dalam kurungan, seperti ini dalam bidang subjek.

Ikuti langkah yang sama untuk menghubungi pembeli seperti yang dijelaskan sebelumnya, ingat sahaja [Penting] teg. Minta pembeli hanya untuk maklumat penting yang diperlukan untuk menyelesaikan pesanan. Jika tidak, mereka boleh melaporkan anda kerana menghantar mesej yang tidak sesuai.

Pemberitahuan maklumat tidak kritikal mengenai produk anda tidak ada stok, pengesahan untuk penghantaran, manual untuk produk anda, dan permintaan untuk ulasan atau maklum balas.

Pemesejan Amazon 101

Sekarang anda tahu bahawa ada pesanan di Amazon. Ia sangat berguna dalam banyak keadaan. Sebagai pembeli, anda tidak perlu membalas setiap mesej daripada penjual; anda boleh memilih untuk tidak ikut serta jika ia menyusahkan.

Sebagai penjual, anda boleh meminta maklum balas dengan sopan kerana tidak ada kesan, jangan terus berinteraksi dengan pembeli yang tidak berminat. Lebih penting lagi, anda dapat menyelesaikan masalah penghantaran atau masalah pesanan lain jika perlu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found