Cara Menghantar Mesej di Facebook kepada Pelbagai Rakan

Di antara pilihan lain, Facebook memberi anda peluang untuk berbual dengan rakan anda. Mesej peribadi dulunya berada di peti masuk yang terpisah ketika Facebook pertama kali ditubuhkan, tetapi bertahun-tahun yang lalu ia digabungkan dengan sembang sehingga sekarang semua perbualan peribadi anda muncul di satu tempat.

Sekiranya anda membuka Facebook di penyemak imbas anda, anda dapat mengakses mesej anda dengan mengklik Messenger di sebelah kiri halaman rumah anda, atau pada ikon bulatan kecil di sudut kanan atas, tepat di sebelah pemberitahuan anda.

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Facebook, anda juga perlu memasang Messenger jika anda ingin menghantar mesej dari telefon pintar anda.

Cara Menghantar Mesej di Facebook

Anda boleh menghantar mesej kepada sesiapa sahaja dalam senarai rakan anda.

Kadang kala anda juga boleh menghantar mesej kepada orang lain, bergantung pada tetapan privasi mereka. Sekiranya anda mengirimi mereka mesej tanpa mengirim permintaan pertemanan, pesan anda akan muncul sebagai Permintaan Pesan dalam pemberitahuan mereka. Mereka boleh memilih untuk menerima atau tidak menerimanya.

Terdapat dua cara untuk menghantar mesej kepada seseorang. Anda boleh:

 1. Taipkan nama seseorang dalam carian Facebook.

 2. Klik untuk membuka profil orang itu.

 3. Klik butang Mesej di sudut kanan bawah foto muka depan mereka.

 4. Apabila tetingkap baru muncul, taipkan mesej anda.

Atau:

 1. Klik pada ikon bulatan yang berada di antara ikon Pemberitahuan dan permintaan Rakan anda.

 2. Senarai mesej terkini akan muncul.

 3. Di bawah mesej ini, anda akan melihat pilihan Lihat semua dalam Messenger-klik di sana.

 4. Halaman Sembang akan dibuka dengan semua mesej anda.

 5. Tatal melalui mesej di sebelah kiri untuk memilih orang yang akan dihantar.

 6. Sekiranya anda menghantar pesanan kepada seseorang untuk pertama kalinya, mulailah mengetik namanya di medan Search Messenger di sebelah kiri.

 7. Apabila profil mereka muncul, klik untuk memulakan perbualan.

Catatan: Anda juga boleh mengklik pada pilihan Mesej Baru setelah anda mengklik ikon bulatan. Tetingkap Mesej Baru akan muncul di bahagian bawah skrin dan anda akan dapat menaip nama seseorang dan menghantar mesej kepada mereka.

Bagaimana Saya Menghantar Mesej kepada Beberapa Rakan?

Messenger membolehkan anda menghantar mesej kepada beberapa rakan sekaligus. Buat masa ini, bilangan maksimum orang yang boleh anda kirimkan adalah seramai 150 orang.

Apabila anda membuka tetingkap mesej Baru dan menambahkan lebih daripada satu orang sebagai penerima, anda akan membuat sembang kumpulan. Semua orang yang termasuk dalam sembang akan dapat melihat mesej dari semua peserta. Dengan cara ini anda boleh berbual dengan beberapa rakan pada masa yang sama.

Anda juga boleh menamakan percakapan anda, menukar nama panggilan dan emoji peserta, atau menyebut peserta ketika anda ingin mengalaminya secara langsung dengan menggunakan @ di hadapan nama mereka. Sekiranya anda merasakan lebih banyak orang yang mengambil bahagian dalam perbualan, anda juga boleh menambahkannya kemudian.

Bolehkah Saya Menghantar Mesej Secara Berasingan?

Anda tidak boleh mengirim mesej secara berasingan dan mengelakkan membuat sembang kumpulan, kecuali jika anda mengirim pesanan kepada tetamu mengenai acara yang anda adakan. Sekiranya ini berlaku, lakukan perkara berikut:

 1. Cari acara anda di menu kiri di laman utama anda dan buka.

 2. Klik pada nama acara anda untuk membuka.

 3. Tatal ke bawah dan cari Senarai Tetamu.

 4. Pilih tetamu yang ingin anda hantarkan.

 5. Ketikkan mesej anda dan klik pada butang Hantar.

Anda akan menghantar mesej ini secara individu kepada setiap tetamu melainkan jika anda mahu menjadikannya mesej kumpulan. Sekiranya demikian, anda perlu menggunakan pilihan Rakan Mesej dan memilih rakan yang ingin anda hantar mesej.

Bagaimana Sekiranya Saya Tidak Mahu Bercakap Lagi?

Anda mempunyai pilihan yang berbeza jika anda memutuskan tidak mahu menjadi sembang kumpulan. Anda boleh keluar dari kumpulan sepenuhnya, atau anda boleh membisukannya. Sekiranya anda memilih untuk mematikannya, anda akan dapat melihat mesej yang dihantar oleh peserta lain, tetapi anda tidak akan menerima pemberitahuan apabila ada mesej baru.

Bolehkah Saya Memadam atau Menghantar Mesej?

Ya awak boleh. Sekiranya anda rasa telah membuat kesalahan dengan menghantar mesej tertentu, anda boleh menghapusnya baik untuk diri sendiri atau untuk semua orang dalam sembang.

Di aplikasi Messenger, ketik mesej yang ingin anda alih keluar dan tahan. Pilih Alih Keluar. Dua pilihan akan muncul, jadi pilihlah satu. Mesej anda akan dikeluarkan, tetapi perlu diingat bahawa ahli perbualan yang lain mungkin sudah melihatnya (dan mengambil tangkapan skrin).

Mesej dapat dikeluarkan dalam masa 10 minit dari pengiriman.

Berbual dengan beberapa rakan boleh menjadi sangat menyeronokkan dan pasti menjimatkan masa. Apakah jenis sembang kumpulan kegemaran anda? Beritahu kami di bahagian komen!