Cara Menghantar Mesej di Google Docs

Dokumen Google menawarkan pasukan dan rakan sekerja di seluruh dunia, kemampuan untuk berkolaborasi dalam projek dalam talian dengan lancar dan cekap. Bekerja secara solo atau serentak pada bila-bila masa sepanjang hari tanpa mengira zon waktu.

Cara Menghantar Mesej di Google Docs

"Bagus sekali. Bagaimana dengan kemampuan untuk berkomunikasi antara satu sama lain? Adakah anda terpaksa meninggalkan komen? ”

Itulah satu cara untuk melakukannya. Bukan cara yang sangat baik. Anda selalu boleh berbual menggunakan aplikasi atau platform media sosial seperti Slack atau Facebook Messenger. Mereka berfungsi dan kemungkinan besar setiap orang mempunyai akaun Facebook. Walau bagaimanapun, anda boleh mengelakkan semua pihak ketiga itu, melompat-lompat dan bersembang di sana di Google Doc.

"Google Docs mempunyai fungsi sembang juga?"

Ia berlaku! Buka sahaja dan mula menaip. Lebih suka ucapan-ke-teks daripada bunyi klik-klik pada papan kekunci anda? Selagi anda mempunyai persediaan mikrofon di PC anda, hanya beberapa langkah mudah untuk memulakan anda.

Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana anda boleh berbual dalam Google Doc.

Berkomunikasi Dalam Dokumen Google

Komunikasi dalam Dokumen Google sangat mudah dicapai tanpa menggunakan sumber atau aplikasi luar. Semasa bekerja serentak dengan rakan kerja, anda boleh membuka kotak sembang, memasukkan mesej, dan menghantarnya. Sesiapa sahaja yang bekerja dalam Dokumen akan menerima mesej yang sama dengan fungsi sembang yang digunakan untuk komunikasi terbuka.

Untuk mula menggunakan fungsi sembang:

 1. Buka Dokumen Google di hadapan anda.
 2. Anda juga memerlukan orang lain yang sedang mengerjakan Dokumen pada masa yang sama atau fungsi tersebut tidak akan dapat digunakan. Penonton tanpa nama tidak akan dikira kerana sembang hanya tersedia untuk mereka yang dokumennya dikongsi secara khusus.
 3. Terletak di kanan atas tetingkap, klik Berbual .
 4. Masukkan apa sahaja mesej yang anda mahukan dan tekan Hantar butang atau tekan sahaja Masukkan .
 5. Apabila anda tidak lagi memerlukan fungsi sembang, klik Tutup di sudut kanan atas tetingkap sembang.

Apabila anda menutup tetingkap sembang, anda belum dikeluarkan dari sembang itu sendiri. Mesej akan tetap diterima semasa perbualan diteruskan. Pengguna yang sedang dalam dokumen yang tidak membuka tetingkap sembang mereka akan muncul titik merah di atas Berbual ikon. Ini akan menunjukkan kepada mereka bahawa seseorang telah menghantar mesej bahawa mereka belum membaca. Mereka yang mempunyai tetingkap sembang terbuka akan menerima mesej semasa mereka diketik.

Setiap orang yang masuk ke Google Doc dapat melihat mesejnya. Satu-satunya pengecualian adalah dari akaun tanpa nama. Mereka tidak dapat melihat sembang atau mereka yang sedang mengambil bahagian dalam perbualan.

Setelah anda menutup Dokumen Google atau log keluar dari dokumen tersebut, dokumen tersebut akan dikeluarkan secara automatik dari sembang. Sekiranya mereka masuk kembali ke dalam dokumen, semua sembang yang telah diterima serta semua mesej yang dihantar semasa ketiadaannya tidak akan dapat dilihat.

Sembang tidak akan disimpan dan tidak ada cara untuk mengeksportnya. Sekiranya anda ingin menyimpan arkib sesi sembang sebelumnya, anda perlu melakukannya dengan mengambil tangkapan skrin perbualan. Bagi mereka yang berkolaborasi melalui penggunaan peranti mudah alih, yang perlu anda lakukan hanyalah membuka fail. Anda sudah boleh berbual tanpa langkah tambahan.

Menggunakan Ucapan ke Teks

Dalam Dokumen Google, yang anda perlukan hanyalah mikrofon yang berfungsi dan PC untuk membuang sembang asas untuk pilihan ucapan-ke-teks yang lebih bebas tangan. Anda dapat menjeda dan menyambung imlak pada bila-bila masa melalui penggunaan perintah lisan.

Sebelum anda memulakan:

 1. Pastikan mikrofon anda disiapkan dengan betul dan beroperasi sepenuhnya.
 2. Pada masa ini, ucapan-ke-teks hanya tersedia untuk pengguna PC dan tidak berfungsi dari peranti mudah alih anda.
 3. Fungsi berfungsi paling baik apabila suara anda terdengar dengan jelas, jadi pastikan persekitaran kerja anda bebas dari bunyi latar yang tidak perlu.

Apa yang perlu anda lakukan untuk mula menggunakan ucapan-ke-teks:

 1. Buka Dokumen Google di dalam Penyemak Imbas Chrome.
 2. Dari menu di bahagian atas, klik Alat dan kemudian Menaip suara ...
 3. Kotak mikrofon akan muncul jika aktif. Anda perlu mengkliknya untuk membolehkan mikrofon anda mula mendikte ucapan-ke-teks.
  • Bercakap dengan jelas dan dengan kadar yang normal supaya ucapan mudah diambil dan bebas dari kesilapan.
 4. Setelah selesai dengan imlak, klik kotak mikrofon sekali lagi untuk menutupnya.

Sekiranya pada bila-bila masa semasa ucapan anda merasa bahawa anda telah melakukan kesalahan atau tersandung pada kata-kata anda, anda boleh menggunakan tetikus untuk membetulkannya. Pindahkan kursor ke tempat kesalahan dibuat dan perbaiki sebelum mematikan mikrofon.

Setelah kesalahan itu diperbaiki, untuk meneruskan imlak, anda boleh menggerakkan kursor kembali ke tempat yang anda tinggalkan.

Perintah Suara & Tanda Baca

Penggunaan arahan suara hanya tersedia dalam bahasa Inggeris. Bahasa akaun dan bahasa untuk Google Doc juga mesti ditetapkan ke bahasa Inggeris atau tidak akan berfungsi. Untuk melihat senarai lengkap semua perintah yang ada, anda boleh melihat artikel Pusat Bantuan rasmi atau menyebut "bantuan perintah suara" ke dalam mikrofon anda semasa mengetik suara.

Perintah yang tersedia untuk anda dapat membantu anda dalam mengedit dan memformat Dokumen Google ketika anda menggunakan ucapan-ke-teks. Anda juga boleh menyebut tanda baca untuk meletakkannya di tempat yang sesuai. Senarai tanda baca dan petunjuk yang boleh digunakan:

 • Tempoh
 • Koma
 • Titik seru
 • Tanda soal
 • Baris baru
 • Perenggan baru

Tidak dapat Menggunakan Fungsi Sembang

Anda dan pengguna lain berada dalam Dokumen Google dan berusaha untuk berkomunikasi, tetapi atas sebab tertentu, ikon Sembang tidak dapat dijumpai. Ini mungkin kerana beberapa sebab yang berbeza:

 • Bermula dengan kemungkinan yang paling tidak mungkin anda mungkin di bawah umur. Ya, anda betul membaca. Sekiranya anda berusia di bawah tiga belas tahun (dapat ditemui melalui profil akaun Google Gmail anda), ciri Sembang dimatikan secara automatik.
 • Seperti yang dinyatakan di atas, pengguna tanpa nama tidak dapat melihat atau mengambil bahagian dalam perbincangan di Google Docs. Mungkin anda tidak log masuk ke akaun Gmail anda (atau yang salah) atau anda telah dikeluarkan dari projek tersebut. Periksa yang pertama sebelum menggila pemilik Dokumen untuk membuat boot tanpa anda perhatikan.
 • Pentadbir boleh mematikan ciri Sembang jika anda sedang bekerja dengan G Suite. Perlu mengambilnya dengan sesiapa sahaja yang menjalankan keselamatan sistem anda di tempat kerja untuk mengaktifkannya. Anda juga boleh dijemput untuk melihat dokumen oleh seseorang yang kini menggunakan G Suite di mana pentadbirnya telah melumpuhkan Sembang juga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found