Cara Menghantar Mesej di Facebook Messenger kepada Semua Rakan Anda

Di Facebook, proses menghantar satu mesej kepada beberapa penerima adalah sama dengan menghantar mesej kepada satu orang. Walaupun Facebook menetapkan had untuk berapa banyak penerima yang dapat menerima mesej anda, sehingga 250 anggota, jika anda ingin menghubungi semua orang dalam senarai rakan anda, anda boleh membuat banyak pesanan kumpulan.

Ini adalah kaedah terbaik untuk menyampaikan surat-menyurat penting kepada semua orang maklumat yang mungkin menjadi perhatian sekaligus. Anda bahkan boleh membuat "Kumpulan Rahsia" yang membolehkan anda memasukkan seberapa banyak individu yang anda mahukan. Kumpulan ini menghadapi peraturan yang sama dengan mesej Facebook peribadi antara rakan:

  • Rakan anda boleh memilih untuk memilih atau keluar dari kumpulan pada bila-bila masa.
  • Mesej boleh dibisukan oleh ahli kumpulan yang tidak lagi mahu menerima mesej tersebut.

Kumpulan Facebook hanya tersedia untuk pengguna komputer desktop jadi ingatlah ketika mencuba langkah-langkah yang ditunjukkan di bawah.

Menghantar Mesej Kepada Beberapa Ahli Sekali Di Facebook

Kemampuan untuk menghantar satu mesej kepada semua rakan anda (atau yang penting) adalah mungkin di aplikasi Facebook Messenger dan laman web rasmi Facebook. Langkah-langkah untuk menariknya sedikit berbeza bergantung pada platform mana yang anda pilih untuk digunakan.

Aplikasi Messenger

Langkah 1

Lancarkan aplikasi Facebook Messenger dari peranti mudah alih anda (iOS atau Android).

Langkah 2

Ketik Sembang Baru ikon.

Langkah 3

Ketik nama orang yang ingin anda hantar mesej anda.

Perkara yang perlu diingat semasa membuat mesej anda:

Facebook hanya membenarkan anda menambahkan 250 penerima pada satu mesej. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada 150 rakan, anda mesti membuat banyak mesej untuk menghubungi semua orang.

Sekiranya anda harus membuat lebih daripada satu mesej, anda mungkin ingin menuliskan mesej anda dalam aplikasi lain, seperti Catatan aplikasi atau Google Keep aplikasi, jadi anda boleh memasukkannya ke dalam pelbagai mesej dengan mudah.

Sekiranya anda ingin menghubungi semua rakan anda, anda boleh memasukkan satu vokal ke lapangan dan memilih rakan yang muncul. Anda boleh melakukan ini untuk setiap vokal seterusnya dalam abjad. Ketik okey setelah anda memilih semua rakan yang anda pilih untuk mesej ini.

Pada ketika ini, anda akhirnya dapat mula menaip mesej anda. Ketuk kawasan menaip di bahagian bawah skrin untuk membuka papan kekunci dan mengetuk mesej anda. Setelah mesej selesai, ketik Hantar butang.

Setiap kali anda menerima respons terhadap mesej yang dihantar, semua orang dalam kumpulan akan melihat respons itu. Untuk menjangkau lebih dari 250 orang, anda harus mengulangi langkah-langkah yang dinyatakan di atas atau anda boleh melangkah lebih jauh ke bawah dan mengikuti proses untuk membuat Kumpulan Facebook .

Menggunakan Facebook Melalui Penyemak Imbas Web

Pergi ke laman web rasmi untuk Facebook dan log masuk menggunakan bukti kelayakan akaun anda. Kemudian ikuti langkah-langkah ini untuk menghantar mesej anda menggunakan penyemak imbas.

Langkah 1

Klik Mesej ikon (gelembung sembang hitam, bolt kilat biru) yang terletak di kanan atas halaman utama anda.

Langkah 2

Menu lungsur turun akan dibuka. Klik Mesej baru pautan dari menu lungsur turun, untuk membuka kotak sembang baru.

Langkah 3

Taipkan nama setiap rakan yang ingin anda terima mesejnya.

Anda boleh mengikuti langkah yang sama seperti yang diperincikan di bahagian sebelumnya untuk Aplikasi Messenger ketika menambah rakan. Ini sangat penting sekiranya anda ingin menambahkan sebilangan besar rakan ke senarai penerima mesej.

Langkah 4

Klik pada kotak input dan taipkan mesej yang ingin anda hantar. Apabila mesej anda selesai, tekan Masukkan kunci untuk menghantarnya.

Sekiranya tujuan menghantar mesej adalah untuk mengeratkan hubungan antara semua yang disertakan, anda boleh memilih untuk mengklik Kumpulan Baru bukannya Mesej baru seperti yang dinyatakan dalam langkah 3.

Setelah melakukan s o, ikuti langkah berikut:

Langkah 1

Kotak akan muncul dengan beberapa parameter yang perlu anda atasi sebelum anda dapat menghantar mesej.

Langkah 2

Anda dapat menamakan kumpulan dengan mengklik pada bidang teks "Namakan Kumpulan Anda" dan mengetik nama.

Langkah 3

Anda juga mempunyai pilihan untuk menambahkan ikon untuk kumpulan dengan mengklik kotak dengan ‘ + 'Di dalamnya, terletak di sebelah kiri medan nama.

Di sini, anda masih boleh menambahkan sehingga 250 penerima sahaja. Perbezaannya adalah bahawa semua rakan anda disajikan dalam senarai dan anda boleh menatal senarai untuk memilih setiap rakan yang ingin anda tambahkan pada mesej dengan mengklik butang radial di sebelah kiri nama.

Anda juga masih boleh memilih untuk memasukkan nama rakan ke dalam bidang carian. Ini mungkin jalan yang lebih baik jika senarai rakan anda lengkap.

Langkah 4

Selesaikan pembuatan kumpulan dengan mengklik pada Buat butang di sudut kanan bawah. Melakukannya akan menutup tetingkap itu dan membuka tetingkap sembang baru.

Sekarang anda boleh memasukkan mesej anda dan tekan Masukkan untuk menghantarnya.

Membuat Kumpulan Facebook

Semasa berada di Facebook di desktop anda, anda juga mempunyai pilihan untuk membuat Kumpulan Facebook. Kaedah ini berbeza dengan hanya menghantar mesej kumpulan sederhana dengan had 250 penerima. Sebagai gantinya, pilihan ini membolehkan anda menjangkau lebih banyak orang dengan mengepos seperti yang anda lakukan di Dinding Facebook anda dan bukannya berada di bawah belas kasihan pilihan terhad yang ditawarkan melalui mesej. Selagi rakan-rakan itu mengaktifkan pemberitahuan kumpulan, sudah tentu.

Semua orang yang anda jemput ke Kumpulan Facebook akan diberitahu bahawa mereka telah ditambahkan. Ini juga memberi mereka pilihan untuk memilih keluar jika mereka memilih. Anda juga boleh menyediakannya untuk rakan-rakan yang anda tambahkan juga mempunyai kekuatan untuk menambahkan rakan ke kumpulan itu sendiri.

Untuk membuat Kumpulan Facebook:

Langkah 1

Navigasi ke laman web Facebook rasmi di komputer anda, di penyemak imbas pilihan anda. Dari menu sebelah kiri di Laman Utama Facebook, cari dan klik Kumpulan .

Langkah 2

Namun, di sebelah kiri, klik Buat Kumpulan . Ia akan muncul sebagai butang hijau.

Sekiranya anda perlu melalui halaman profil anda untuk mencari Kumpulan , anda boleh menemui Buat Kumpulan butang dengan menatal halaman ke bahagian "Kumpulan" dan mengkliknya di sudut kanan atas.

Langkah 3

Tetingkap baru akan muncul dengan beberapa perkara untuk diisi untuk membuat kumpulan.

Mulailah dengan mengisi kotak "Namakan kumpulan anda" dengan nama yang mewakili keseluruhan kumpulan anda.

Langkah 4

Taipkan nama rakan yang ingin anda tambahkan ke kumpulan. Semasa anda menaip, anda akan melihat cadangan rakan muncul di bawah kursor anda yang boleh anda klik untuk ditambahkan.

Lakukan ini untuk setiap ahli yang ingin anda tambahkan ke kumpulan.

Anda boleh mencapai had jemputan semasa proses ini tetapi anda dapat menambahkan orang yang anda terlepas pada mulanya setelah Kumpulan Facebook dibuat. Sekiranya ini berlaku, anda boleh melangkau membuat mesej dan membuat catatan dalam kumpulan sebagai gantinya. Seterusnya, pilih tahap privasi Kumpulan Facebook.

Secara lalai, privasi ditetapkan ke ‘Tertutup'. Ini bermaksud bahawa kumpulan itu sendiri bersifat terbuka tetapi ahli dan apa yang dikatakan itu benar-benar menyembunyikan sesiapa sahaja di luar kumpulan.

Sekiranya membuat kumpulan ini hanya untuk kemampuan bercakap untuk menghantar mesej kepada semua orang dalam senarai rakan anda sekaligus, pilih saja Rahsia dari menu privasi. Ini menghapusnya sepenuhnya dari pandangan umum.

Anda boleh menambahkan nota yang akan dilihat oleh penerima setelah mesej diterima dengan mengklik pada Catatan ikon. Ikon muncul sebagai ikon biru kecil di sebelah kanan sebelah kiri "Tambah beberapa orang" kosong.

Centang kotak di sebelah "Pin to Shortcuts" untuk memastikan bahawa kumpulan anda ditambahkan ke menu "Shortcuts" di panel kiri.

Akhirnya, taipkan mesej. Klik Buat untuk memuktamadkan penciptaan Kumpulan Facebook.

Langkah seterusnya adalah untuk mereka yang tidak dapat menambahkan semua rakan mereka ke dalam kumpulan semasa proses pembuatan di langkah 5.

Apa yang perlu anda lakukan sekiranya anda tidak dapat menambahkan penerima anda:

  1. Kembali ke laman Utama Facebook.
    • Ini adalah halaman di mana Kumpulan boleh didapati di menu sebelah kiri.
  2. Cari nama kumpulan anda di bawah tajuk "Pintasan" dan klik padanya untuk membukanya.
  3. Cari kotak "Jemput Ahli" di sebelah kanan halaman. Tambahkan ahli yang tidak dapat anda tambahkan sebelumnya dengan menaip nama mereka dan memilihnya.
  4. Setelah semua orang ditambahkan ke Kumpulan Facebook yang anda mahukan, anda boleh memasukkan mesej anda ke dalam kotak "Tulis sesuatu" di bahagian atas halaman.
  5. Tamatkan proses ini dengan mengklik Hantar butang.

Ini akan menghantar pemberitahuan kepada mereka yang mempunyai pemberitahuan yang membolehkan sesuatu yang baru telah disiarkan dalam kumpulan. Anggota kumpulan itu kemudian boleh mengklik atau mengetuk pemberitahuan untuk melihat apa yang telah ditulis.