Cara Menghantar Mesej di Patreon

Patreon adalah platform yang sangat baik untuk menyokong pencipta kandungan kegemaran anda. Tetapi secara semula jadi, itu bukan semua yang dapat anda lakukan di Patreon.

Cara Menghantar Mesej di Patreon

Selain dapat mengakses kandungan khas dan tawaran lain dari pencipta kegemaran anda semasa anda menjadi penaung / pelanggan mereka, anda juga boleh menggunakan platform ini untuk menghantar mesej kepada mereka secara langsung. Patreon juga membolehkan pencipta membalas mesej mereka atau menghantar mesej kepada pelanggan mereka secara langsung.

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menghantar mesej di Patreon, pertama sebagai pelindung dan kemudian sebagai pencipta kandungan.

Bagaimana Menghantar Mesej kepada Pencipta di Patreon?

Terdapat dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk menghantar mesej kepada pencipta di Patreon. Namun, ada beberapa peraturan yang menghalang peti masuk pencipta diserbu oleh mesej yang tidak diingini atau sampah.

Untuk menghantar mesej kepada pencipta Patreon, anda mesti menjadi pelanggan / pelindung mereka terlebih dahulu. Dengan kata lain, jika anda berjanji atau sebelumnya berjanji kepada pencipta di platform ini, anda akan dapat menghantar mesej kepada mereka. Tetapi jika anda belum pernah melanggan akaun Patreon seseorang, ciri Mesej tidak akan tersedia untuk pengguna tertentu.

Kedua-dua kaedah ini cukup mudah dan mudah. Kaedah pertama merangkumi langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Patreon anda
 2. Lawati profil Patreon pencipta
 3. Cari bahagian gambaran keseluruhan halaman mereka - bahagian ini berada tepat di bawah jumlah pelanggan pencipta ini, di sebelah kiri skrin
 4. Klik Lagi

  Cara Menghantar Mesej di Patreon

 5. Pilih Mesej dari tetingkap timbul

Setelah selesai, anda akan diarahkan ke halaman dari mana anda boleh menghantar mesej kepada pencipta. Sebagai tambahan, jika anda ingin menyekat seseorang di Patreon, langkahnya hampir sama. Satu-satunya perbezaan ialah anda harus memilih Blok Pembuat Ini dan bukannya Mesej.

Kaedah pemesejan kedua memerlukan langkah-langkah berikut:

 1. Log masuk ke akaun Patreon anda
 2. Navigasi ke sudut kanan atas tajuk navigasi
 3. Klik pada ikon Mesej

  Mesej di Patreon

 4. Klik pada Mesej Baru
 5. Taipkan nama pencipta yang menjadi penaungnya
 6. Tuliskan mesej anda

Sekiranya anda ingin menukar penerima mesej, cukup klik Change, yang terletak di sebelah nama Patreon penerima semasa.

Sudah tentu tidak ada kaedah sebelumnya yang akan berfungsi sekiranya anda telah disekat oleh pencipta yang cuba anda hantarkan.

Hantar Mesej di Patreon

Cara Menghantar Mesej Peribadi ke Pelanggan Anda

Pencipta juga mempunyai pilihan untuk menghantar mesej kepada pelanggan mereka dan menunjukkan rasa terima kasih mereka.

Sekiranya anda seorang pencipta, anda harus tahu bahawa Patreon secara automatik menghantar mesej kepada pelanggan sekiranya pembayaran mereka ditolak, jadi anda tidak perlu risau untuk melakukannya. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menghantar mesej tambahan kepada pelanggan anda sesekali.

Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan mengklik Peti Masuk anda. Dari sana, anda akan dapat membaca mesej yang anda terima dan memberi respons kepada yang anda pilih.

Anda juga dapat melihat profil pelindung anda dan klik pada butang Mesej yang terdapat di kad pelindung kanan mereka.

Bagaimana Menghantar Mesej ke Pelbagai Pelanggan?

Semakin popular pencipta, semakin banyak mesej yang mereka terima, dan bergantung pada seberapa popular anda, membalas setiap pelindung secara peribadi boleh memakan masa beberapa hari. Namun, Patreon telah menyelesaikan masalah ini dengan ciri Pengurus Perhubungan mereka.

Untuk menghantar mesej ke beberapa pelanggan sekaligus, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada pilihan Patron, yang terletak di sebelah kiri skrin anda
 2. Pilih Pengurus Perhubungan
 3. Tapis pelanggan mengikut tahap ganjaran, jenis keahlian, nilai dolar janji, dll.
 4. Tulis mesejnya
 5. Klik pada Mesej untuk menghantarnya
Hantar Mesej di Patreon

Menapis adalah langkah penting, kerana ia membolehkan anda menghantar lebih banyak mesej yang diperibadikan. Sebaiknya anda menapis bidang Jenis Keahlian terlebih dahulu, menetapkannya kepada pelanggan yang aktif atau yang ditolak.

Malangnya, anda tidak dapat memilih pelanggan tertentu dari senarai anda untuk disertakan dalam mesej pukal.

Siapa Yang Boleh Anda Mesej di Patron Relationship Manager?

Anda perlu mempunyai hubungan kewangan semasa atau masa lalu dengan seseorang untuk melihatnya di Patron Relationship Manager.

Oleh itu, anda boleh menghantar mesej kepada orang-orang berikut di Patron Relationship Manager:

 • Pelanggan aktif
 • Bekas penaung
 • Pelanggan yang ditandai sebagai penipuan
 • Pelanggan yang ditolak

Anda tidak akan dapat menghantar mesej kepada pengikut yang tidak pernah berjanji kepada anda sebelum ini, kerana ciri Mesej tidak akan aktif dalam kes tersebut.

Soalan Lazim

Sama ada anda baru di Patreon atau anda masih belajar, kami mempunyai jawapan untuk lebih banyak soalan anda yang sering diajukan di bahagian ini.

Bagaimana saya menghantar gambar seseorang di Patreon?

Malangnya, Patreon tidak menyokong mesej multimedia. Ini bermaksud anda tidak dapat menghantar gambar. Tetapi, anda boleh menghantar pautan. Sekiranya anda menemui meme yang sempurna atau anda ingin berkongsi foto dari album Foto Google awam, anda boleh menyalin pautan tersebut dan menghantarnya ke pelindung lain.

Bagaimana saya memadam mesej?

Malangnya, Patreon tidak memberi kami pilihan untuk memadam mesej. Walau bagaimanapun, syarikat telah menyatakan bahawa ciri tersebut akan muncul pada tahun 2021.

Bolehkah saya menghentikan seseorang daripada menghantar mesej kepada saya?

Ya. Anda boleh menyekat Pelindung lain yang menghalang mereka daripada menghantar mesej kepada anda. Tetapi juga, pada tahun 2021, kami mengharapkan Patreon melancarkan ciri ‘Bisukan’. Ciri ini akan menghalang pemberitahuan mesej untuk Pelanggan tertentu tanpa perlu menyekatnya.

Nikmati Ciri-ciri Patreon

Patreon lebih daripada sekadar platform yang digunakan orang untuk membantu pencipta kandungan kegemaran mereka. Mengetahui dengan tepat ciri-ciri yang dimiliki Patreon akan menjadikan pengalaman anda di platform ini lebih menyeronokkan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found