Cara Menghantar Suis Nintendo untuk Pembaikan

Walaupun produk Nintendo telah dikenali sebagai peranti yang sangat mantap, yang tidak dijangka selalu berlaku. Memiliki Nintendo Switch yang rosak tidak pernah ideal.

Cara Menghantar Suis Nintendo untuk Pembaikan

Sekiranya pusat servis Nintendo ditutup atas sebab apa pun dan kedai fizikal tidak tersedia, anda perlu menghantarnya untuk dibaiki. Dan kami akan menunjukkan kepada anda semua langkah bagaimana melakukannya.

Adakah Pesanan Pembaikan Mel-In Tersedia untuk Negeri Saya?

Orang-orang di Nintendo mengawasi pelbagai bidang untuk melihat apakah mereka dapat meneruskan operasi Pusat Servis Pembaikan mereka. Sekiranya pusat dibuka untuk perniagaan, maka pembaikan melalui pos akan dihentikan. Sekiranya anda ingin melihat apakah kawasan anda masih menyokong pembaikan e-mel, terus ke halaman FAQ Pembaikan Mel-In Nintendo atau hubungi Perkhidmatan Pelanggan.

cara menghantar suis nintendo untuk dibaiki

Bagaimana Saya Menghantar Nintendo Switch Saya?

Sekiranya pembaikan e-mel masih tersedia di negeri anda, anda boleh menghantar Nintendo Switch melalui pakej dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

 1. Sediakan pesanan pembaikan.

  Anda tidak boleh menghantar peranti anda ke Pusat Perkhidmatan Pembaikan Nintendo melainkan anda telah membuat pesanan pembaikan terlebih dahulu. Syarikat mungkin mengenakan bayaran tambahan kepada anda untuk sebarang peranti yang dihantar tanpa satu. Hubungi Sokongan Pelanggan untuk menyediakan tiket, atau jika Anda hanya mengirim Joy-Cons, lanjutkan untuk menyediakan tiket anda secara online.

  Setelah membuat pesanan pembaikan, anda akan dihantar label penghantaran atau surat yang mengandungi Waybill melalui e-mel. Anda akan menggunakannya sebagai alamat penghantaran pakej pembaikan anda. Perhatikan, jika anda hanya memperbaiki Joy-Cons, jangan sertakan Switch Device. Nintendo mungkin mengenakan bayaran tambahan jika anda melakukannya.

 2. Setelah anda mempunyai label waybill atau penghantaran, tunggu Nintendo menghantar e-mel kepada anda bila anda boleh menghantar bungkusan anda untuk diperbaiki. Setelah anda menerima e-mel ini, buat surat pembaikan yang merangkumi butiran berikut:

  a. Nama, alamat pengembalian, dan nombor telefon anda.

  b. Nombor pesanan pembaikan yang diberikan kepada anda oleh Sokongan Pelanggan.

  c. Penerangan ringkas mengenai masalah yang dialami oleh peranti anda.

  d. Senarai semua item yang anda sertakan dalam pakej. Lebih disukai.

  hantar suis nintendo untuk dibaiki

 3. Letakkan kedua-dua huruf dan Nintendo Device di dalam kotak berlabel biasa. Pastikan anda memasukkan padding, mengemas kacang, atau bungkus gelembung untuk melindunginya semasa transit. Anda juga perlu memperhatikan perkara berikut:

  a. Sekiranya anda mengirim seluruh Sistem Nintendo Switch, bungkus keseluruhan peranti dengan bungkus dapur yang jelas sebelum mengemas.

  b. Pastikan tidak ada permainan atau aksesori yang terpasang pada perangkat, kecuali jika anda mengirimnya untuk diperbaiki juga.

  c. Pastikan tidak ada label lain di dalam kotak yang boleh mengelirukan penghantaran. Sekiranya kotak itu mempunyai label lama, keluarkan atau tutupnya.

 4. Rekatkan waybill atau label penghantaran yang dihantar kepada anda di kotak anda. Sekiranya surat itu tidak memberikannya, anda mungkin akan melihat Alamat Pusat Servis Pembaikan pada mesej tersebut. Sekiranya ada, tuliskan alamat penghantaran di kotak. Sekiranya anda dikirimkan waybill, pastikan ia telah diisi dengan betul sebelum melampirkannya ke bungkusan.
 5. Tuliskan alamat penghantaran balik anda di kotak. Di bahagian bawah alamat anda, tulis Nombor Pesanan Pembaikan.
 6. Hantar pakej dan tunggu kemas kini. Anda boleh menyemak status pakej anda dengan pergi ke ini.

Nintendo akan mengutamakan pembaikan mengikut urutan yang menerimanya. Sekiranya anda sudah menghantar pakej dan kedai fizikal anda yang terbuka di kawasan anda, pakej anda akan diutamakan. Sekiranya pusat pembaikan di kawasan anda telah dibuka, tetapi anda sudah membuat pesanan pembaikan, anda masih boleh mengirim bungkusan tersebut.

Nintendo juga akan menghormati sebarang jaminan selagi kebenaran pembaikan disediakan sebelum tamat tempohnya, walaupun jaminan tersebut luput semasa peranti dalam perjalanan. Segala pesanan pembaikan yang disusun dengan betul dengan sokongan pelanggan akan tetap berada dalam sistem selama 180 hari. Sehingga tempoh itu tamat, anda boleh menggunakan label penghantaran yang disediakan untuk menghantar peranti Nintendo Switch anda.

hantar suis nintendo untuk dibaiki

Pilihan Pembaikan yang Hebat

Nintendo Switch yang rosak adalah perkara terakhir yang anda mahukan terutama ketika anda berada di rumah. Memulihkannya sementara sejumlah tempat masih mempunyai sekatan perjalanan boleh menjadi sukar, jadi menghantarnya melalui pos adalah pilihan yang bagus. Cukup ikuti prosedur yang betul supaya peranti anda dapat diperbaiki dengan sekecil mungkin.

Adakah anda pernah menghadapi masalah menghantar Nintendo Switch untuk dibaiki? Kongsi pengalaman anda di bahagian komen di bawah.