Ulasan Dell PowerEdge 2970

£ 2080 Harga semasa dikaji

Semasa Dell memperkenalkan produk AMD Opteron pertamanya pada akhir tahun 2006, ia adalah kisah dua pelayan. Di satu pihak, anda mempunyai PowerEdge SC1435 (ID web: 102309) yang tidak mengesankan, dan di sisi lain, anda mempunyai PowerEdge 6950 (ID web: 104989) PC Pro, yang kelihatannya mampu memberikan ProLiant DL585 G2 (web ID: 113220) lari dari wangnya. Namun, jika Dell mempunyai peluang untuk bersaing dengan HP secara keseluruhan, ia memerlukan pelayan AMD yang lebih luas. Dalam ulasan eksklusif ini, kami memberikan pandangan pertama pada PowerEdge 2970 baru, yang bertujuan untuk mengatasi jurang ini dan memberikan jawapan kepada Dell kepada HP ProLiant DL385 pertengahan (ID web: 75073).

Ulasan Dell PowerEdge 2970

2970 dibentangkan dalam casis rak 2U dan kemampuan penyimpanannya mempunyai ukuran HP kerana ia juga dapat menyokong sehingga lapan cakera keras plug-in SAS 2.5in berprofil rendah. Seperti HP, Dell menghentikan sokongan untuk cakera keras 3.5in secara khusus kerana masalah kuasa. Apabila kapasiti untuk cakera keras 2.5in meningkat, mereka menjadi pilihan yang jauh lebih jimat, kerana mereka dapat menggunakan kuasa lebih sedikit hingga 50% daripada pemacu 3.5in. Ini juga mempunyai kesan langsung di pusat data, kerana ia juga mengurangkan keperluan penyejukan.

Sebenarnya, Dell mendorong masalah hijau dengan kuat, kerana anda boleh memilih versi Energy Smart dari pelayan ini. Model tinjauan mempunyai pemproses 2GHz Opteron HE (kecekapan tinggi) yang terpasang, tetapi anda juga boleh memilih dari konfigurasi memori yang terhad kepada modul 1GB dan 2GB untuk mengurangkan penggunaan kuasa. Anda juga boleh memilih bekalan kuasa yang seharusnya menjimatkan tenaga, walaupun kami tidak dapat melihat perbezaan antara ini dan bekalan standard yang harganya sama. Beberapa penyesuaian BIOS juga disertakan, walaupun Dell tidak dapat memberi pencerahan kepada kami di sini, dan model cekap tenaga tidak termasuk kad pengurusan jarak jauh Dell. Anda tidak membayar banyak premium, kerana kami mengkonfigurasi pelayan Energi Pintar dengan spesifikasi yang sama dengan sistem tinjauan dan harganya hanya £ 70 lagi.

Bersama dengan ruang cakera keras, masih ada ruang di depan untuk pemacu DVD dan disket, dan panel ini juga dilengkapi panel LCD khas Dell. Ini berguna, kerana ia membolehkan anda melihat sekilas bagaimana pelayannya bernasib baik. Terdapat ruang untuk gril besar di sebelah kanan, yang membantu memudahkan aliran udara melalui casis. 2970 menghadirkan bahagian dalam yang kemas yang memberikan akses mudah ke setiap komponen. Toleransi kesalahan penyimpanan kelihatan baik, kerana harganya termasuk pengawal RAID PERC 5i Dell bersama dengan memori cache 256MB dan pek sandaran bateri. Kad RAID terletak di atas ruang pemacu dan kedua-dua saluran disambungkan ke saluran belakangnya dengan pek sandaran bateri terletak di sebelahnya.

Susunan pendawaian untuk pemacu DVD dan cakera liut tidak rapi kerana pelayan mempunyai kad anak perempuan di sisi yang berlawanan dari casis, dan kabel antara muka IDE meregangkan tepat di seberang kafan penyejuk utama dan perlu dilepaskan agar pemproses dapat boleh diakses. Penyejukan umum dikendalikan dengan cekap oleh bank empat kipas yang terletak di belakang pemproses. Mereka memerlukan sedikit masa untuk menenangkan diri setelah power-up tetapi, setelah berhenti, tahap kebisingan keseluruhan serendah ProLiant DL385.

Pilihan pengembangan cukup, kerana kad riser mendatar menawarkan sepasang slot PCI-E 8x, sementara kad riser kedua di seberang menyediakan slot 4x PCI-E. Anda mendapat sepasang penyesuai Broadcom Gigabit tertanam, yang menyokong pasukan toleransi kesalahan atau beban. Seperti pelayan HP, ini juga termasuk TOE pilihan (TCP offload engine), yang disokong di bawah Windows Server 2003 dengan Microsoft Scalable Networking Pack yang dibundel.