Cara Memperbaiki Sistem Tempatan Host Host yang Menyebabkan Penggunaan CPU atau Memori yang Tinggi

Kembali ketika Pembaruan Pencipta Windows 10 dilancarkan terdapat beberapa masalah di mana Windows Service Host akan menggunakan banyak CPU dan / atau RAM. Ini adalah masalah sementara kerana Microsoft kemudian melepaskan hotfix untuk menyelesaikan masalahnya. Dengan kemas kini Windows 10 Fall Creators kini tiba, nampaknya masa yang tepat untuk menutup ini sekiranya berlaku lagi.

Cara Memperbaiki Sistem Tempatan Host Host yang Menyebabkan Penggunaan CPU atau Memori yang Tinggi

Apa itu Host Windows Service?

Windows Service Host adalah perkhidmatan payung yang digunakan Windows untuk merangkumi sebarang perkhidmatan teras yang mengakses Dynamic Link Libraries (DLL). Apabila anda melihat Host Host di Task Manager, anda juga melihat anak panah ke bawah di sebelah kiri. Sekiranya anda memilihnya, anda akan melihat perkhidmatan apa yang disertakan di bawah payung itu.

Ideanya adalah untuk mewujudkan perkhidmatan payung ini untuk menyusun sumber ke dalam kumpulan logik. Sebagai contoh, Host Host tunggal akan merangkumi semua Windows Update dan pemindahan fail latar belakang. Yang lain boleh menjadi host Windows Firewall, Defender dan sebagainya. Teorinya adalah untuk membolehkan Windows mengelompokkan sumber-sumber ini sehingga program apa pun dapat menggunakannya sedemikian rupa sehingga jika salah satu gagal atau dihentikan, sistem yang lain akan tetap stabil.

Sekiranya anda memeriksa komputer anda sendiri, anda mungkin akan melihat banyak contoh Windows Service Host. Pilih anak panah di sebelahnya dan lihat apa yang dihoskan masing-masing.

Dalam sistem Windows Pre Creators Update, anda akan melihat beberapa perkhidmatan Host Service dengan pelbagai proses di dalamnya. Selepas Pembaruan Pembuat, anda kini melihat lebih banyak Host Host dengan perkhidmatan individu di dalamnya. Ideanya adalah untuk menjadikan proses penyelesaian masalah lebih mudah dengan membongkarnya.

Windows Service Host menggunakan CPU atau RAM yang tinggi

Oleh itu, sekarang anda tahu bahawa Windows Service Host adalah betul-betul, perkhidmatan host yang menjaga perkhidmatan lain. Apabila anda melihat Windows Service Host menggunakan banyak CPU atau RAM, anda sekarang juga tahu bahawa itu bukan Host sendiri tetapi salah satu sub-perkhidmatannya.

Ini biasanya disebabkan oleh proses yang tersekat atau semacam kesalahan konfigurasi atau kerosakan fail. Berita baiknya ialah terdapat beberapa cara untuk mengatasi perkara ini. Berita buruknya ialah Pengurus Tugas tidak selalu melaporkan dengan tepat apa sub-perkhidmatan yang menimbulkan masalah.

Setiap kali anda menemui sebarang ralat Windows, urutan pertama perniagaan adalah but semula. Simpan kerja yang anda tidak mahu kehilangan dan but semula komputer anda. Sekiranya masalah itu hilang, hebat. Sekiranya tidak, selesaikan langkah ini sehingga masalahnya diselesaikan.

Salah satu penyebab umum penggunaan CPU atau RAM yang tinggi adalah Windows Update. Pemeriksaan pertama anda adalah untuk mengetahui sama ada terdapat kemas kini yang sedang dijalankan.

 1. Klik kanan butang Mula Windows dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Kemas kini & Keselamatan dan periksa untuk melihat apakah Windows sedang menjalankan kemas kini.

Sekiranya kemas kini Windows berjalan, anda akan melihat bar kemajuan. Sekiranya tidak, anda akan melihat mesej yang memberitahu bahawa peranti anda sudah terkini.

Pemeriksaan kedua adalah untuk memperbaiki sebarang kesalahan Windows dengan Pemeriksa Fail Sistem.

 1. Klik kanan butang Windows Start dan pilih Command Prompt (Admin).
 2. Taip atau tampal 'sfc / scannow' dan tekan Enter.
 3. Benarkan proses selesai.

Sekiranya Pemeriksa Fail Sistem mengesan sebarang kesalahan, ia akan memperbaikinya secara automatik. Sekiranya anda masih melihat penggunaan yang tinggi setelah menjalankan proses ini, ada perkara lain yang boleh kami cuba.

 1. Ketik 'powerhell' ke Prompt Perintah yang baru anda gunakan.
 2. Taip atau tampal ‘Dism / Online / Cleanup-Image / RestoreHealth’ dan tekan Enter.
 3. Benarkan proses selesai.

DISM adalah pemeriksa integriti fail Windows yang membandingkan fail Windows ‘langsung’ dengan cache Windows yang mempunyai salinan asalnya. Sekiranya ia mengesan sesuatu yang tidak sesuai yang belum diubah suai oleh pengguna atau program yang dibenarkan, fail tersebut akan menggantikan fail dengan yang asli.

Hentikan perkhidmatan

Sekiranya tidak ada penyelesaian yang berjaya, mari kita mengesahkan perkhidmatan yang menyebabkan masalah ini. Kita perlu mengenal pasti perkhidmatan di bawah Host Host menggunakan CPU atau RAM. Maka kita perlu menghentikan perkhidmatan itu, memantau dan kemudian pergi dari sana.

 1. Buka Task Manager dan pilih Host Host menggunakan semua CPU atau RAM anda.
 2. Periksa proses di bawahnya. Contohnya, mungkin Windows Audio.
 3. Klik kanan perkhidmatan tersebut dan pilih Buka Perkhidmatan.
 4. Klik kanan perkhidmatan dan pilih Berhenti.
 5. Pantau komputer anda untuk melihat apakah penggunaannya berkurang.

Anda tentu akan menukar Windows Audio untuk perkhidmatan apa pun yang menggunakan CPU anda. Semua akan mempunyai entri perkhidmatan yang sesuai sehingga prosesnya akan berjalan tanpa mengira apa sebenarnya.

Sekiranya penggunaannya berkurang, anda tahu apa penyebabnya. Dalam contoh di atas, Windows Audio, kami akan menyahpasang dan memasang pemacu audio baru. Apa yang anda lakukan seterusnya bergantung sepenuhnya pada apa yang anda dapati. Memandangkan banyak kemungkinan, mustahil bagi saya untuk memberitahu anda apa yang harus dilakukan dari sana tetapi menaip 'PROCESSNAME' menyelesaikan masalah ke dalam mesin pencari adalah tempat yang baik untuk memulakan. Cukup ubah PROCESSNAME untuk proses yang anda dapati dalam Langkah 2 di atas.

Sekiranya Sistem Tempatan Host Host anda menyebabkan penggunaan CPU atau memori yang tinggi, langkah-langkah di atas harus memperbaikinya dalam kebanyakan kes. Sekiranya tidak, anda sekurang-kurangnya sekarang tahu bagaimana mengenal pasti pelakunya.