Kajian Sistem IBM x3550 M2

Kajian Sistem IBM x3550 M2

Gambar 1 dari 3

Sistem IBM x3550 M2 - depan

Sistem IBM x3550 M2 - dalaman
Pengarah Sistem IBM
£ 3457 Harga semasa dikaji

IBM mengumumkan sokongan untuk pemproses Xeon 5500 baru Intel pada masa yang sama dengan Dell dan HP, tetapi diperlukan lebih lama untuk menghantarnya ke pasaran.

Kualiti binaan sesuai dengan standard tinggi biasa IBM, dan ia meningkatkan jumlah simpanan. X3550 memiliki ruang di depan untuk enam cakera keras SFF SAS atau SATA 2.5in dalam pembawa hot-swap, meletakkannya setanding dengan PowerEdge R610 A-Listed, tetapi dikalahkan oleh DL360 G6 baru HP, yang mempunyai ruang untuk lapan SFF pemacu.

IBM menawarkan pelbagai pilihan RAID yang baik dan anda boleh memulakan tanpa alat kawalan dan menaik taraf ke kad PCI Express ServeRAID-BR10i, yang memberikan sokongan untuk jalur dan cermin. Selanjutnya adalah ServeRAID-MR10i dalam sistem tinjauan, yang membawa sokongan untuk array RAID5 dan RAID6 berkurangan dua, ditambah dengan pakej sandaran bateri pilihan.

IBM sibuk dengan reka bentuk dalaman dan x3550 menampilkan bahagian dalaman yang kemas. Penyejukan dikendalikan oleh sekumpulan enam modul kipas hot-swap dual-rotor yang disusun di bahagian depan papan induk, dan setelah menghidupkan, x3550 mengendap ke hening.

Sistem IBM x3550 M2 - dalaman

Virtualisasi menjadi tumpuan tahun ini, dengan kedua-dua Dell dan HP menambah slot kad memori SD ke pelayan rak mereka, yang membolehkan mereka boot hypervisor tertanam. IBM belum cukup jauh - x3550 hanya menawarkan antara muka USB dalaman khusus yang terletak di sisi riser kad RAID - tetapi ini boleh digunakan untuk boot pelayan dengan VMware ESXi 3.5.

Walaupun Dell telah menyematkan empat port Gigabit di R610, IBM tetap menggunakan dua port, walaupun ini dapat ditingkatkan dengan menambahkan kartu Gigabit dual-port terpisah. Pengembangan selanjutnya kelihatan baik kerana pelayan mempunyai sepasang kad riser, masing-masing dengan slot PCI Express x16. Terdapat ruang untuk satu kad berprofil panjang, tinggi penuh dan satu kad profil rendah, dan anda boleh memilih riser PCI-X sebagai gantinya.

Kekurangan kuasa disokong, kerana bekalan palam panas kompak 675W dapat digabungkan oleh unit kedua. X3550 mudah dihidangkan, dengan meter in-line kami berukuran 16W dalam keadaan bersedia dan 100W dengan Windows Server 2003 R2 tidak aktif. Dengan SiSoft Sandra menembus semua lapan teras logik ini memuncak hanya pada 154W.

Untuk konfigurasi pelayan awal, selamatkan BIOS dan ucapkan salam kepada UEFI baru IBM (antara muka firmware yang boleh diperluas yang disatukan). Ini memberikan akses ke menu penyediaan untuk konfigurasi, pengurus peranti boot dan GUI diagnostik pintar. Ia serupa dengan yang disediakan dengan pelayan PowerEdge baru, tetapi Dell melangkah lebih jauh kerana Lifecycle Controllernya menawarkan ciri seperti alat kemas kini pelayan dan keupayaan untuk menyimpan pemacu peranti untuk ketersediaan segera.

Jaminan

Jaminan 3 tahun di tempat kerja pada hari berikutnya

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Rak
Konfigurasi pelayan 1U

Pemproses

Keluarga CPU Intel Xeon
Kekerapan nominal CPU 2.53GHz
Pemproses dibekalkan 1
Kiraan soket CPU 2

Ingatan

Kapasiti RAM 128GB
Jenis memori DDR3

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 2 x 300GB IBM 10k SAS SFF cakera keras dalam pembawa pertukaran panas
Jumlah kapasiti cakera keras 600
Modul RAID IBM ServeRAID-MR10i
Tahap RAID disokong 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60

Rangkaian

Port LAN Gigabit 2

Papan induk

Jumlah slot PCI konvensional 0
Jumlah slot PCI-E x16 0
Jumlah slot PCI-E x8 2
Jumlah slot PCI-E x4 0
Jumlah slot PCI-E x1 0

Bekalan kuasa

Peringkat bekalan kuasa 675W

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 100W
Penggunaan kuasa puncak 154W

Perisian

Keluarga OS Tiada