Petua dan Trik Netflix: 15 ciri tersembunyi dari pintasan papan kekunci hingga cara menonton dengan rakan

 • Apa itu Netflix?: Semua yang perlu anda ketahui mengenai perkhidmatan langganan TV dan filem
 • Tayangan baru terbaik di Netflix pada bulan Ogos
 • Rancangan TV terbaik di Netflix
 • Filem terbaik di Netflix untuk ditonton SEKARANG
 • Kandungan terbaik di Netflix pada bulan Ogos
 • Netflix Originals terbaik untuk ditonton SEKARANG
 • Dokumentari Netflix terbaik
 • Cara mendapatkan Netflix Amerika di UK
 • Cara mencari kategori tersembunyi Netflix
 • Cara menghapus sejarah tontonan Netflix anda
 • Cara mengeluarkan peranti dari Netflix
 • Cara menonton Netflix dalam Ultra HD
 • Petua dan trik Netflix
 • Bagaimana untuk mengetahui kelajuan Netflix anda
 • Cara membatalkan Netflix dalam 3 langkah mudah

Dengan lebih daripada 180 juta pelanggan, Netflix kini menjadi platform penstriman terbesar di planet ini. Ini adalah gabungan pemenang rancangan TV klasik, siri asli, dan filem lama dan baru. Perkhidmatan ini telah mengubah cara kita menikmati hiburan kita selama-lamanya dan menjadikan 'menonton pesta' sebagai salah satu hiburan moden yang paling popular.

Petua dan Trik Netflix: 15 ciri tersembunyi dari pintasan papan kekunci hingga cara menonton dengan rakan

Tetapi walaupun anda seorang penagih Netflix yang diakui sendiri, kemungkinan anda tidak menggunakan perkhidmatan ini sepenuhnya dan kemungkinan anda akan kehilangan beberapa ciri berguna dan kandungan hebat yang anda tidak tahu ada di sana . Sekiranya anda tidak pernah melanggan Netflix, anda mungkin tidak menyedari berapa banyak yang ditawarkan, selain daripada streaming Rumah kad dan Mahkota.

Dalam ciri ini, kami mendedahkan petua dan trik kegemaran kami untuk memanfaatkan Netflix dan mengesyorkan lima rancangan yang mesti anda tonton.

Petua dan Trik Netflix

Berikut adalah senarai petua dan trik Netflix pada tahun 2020:

Cari Apa yang Ditambah (dan yang akan datang)

Tayangan dan filem baru ditambahkan ke Netflix secara berkala, tetapi dengan begitu banyak kandungan untuk dilayari, sukar untuk mengikuti penambahan terkini - terutamanya kerana banyak tajuk tidak muncul di laman utama.

Begitu juga, perkhidmatan penstriman secara berkala membuang kandungan untuk memastikan semuanya segar, jadi anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda tidak dapat menemui sesuatu yang sebelumnya anda ingin tonton. Yang perlu anda lakukan untuk melihat kandungan terbaru adalah dengan mengklik ‘Terkini’ di bahagian atas Netflix. Anda akan melihat keseluruhan senarai rancangan TV dan filem yang baru di Netflix. Tatal ke bawah sedikit dan anda akan melihat apa yang akan datang seterusnya.

Minta rancangan TV dan filem tertentu

Selalu ada sesuatu yang menarik dan menghiburkan untuk ditonton di Netflix, tetapi mengecewakan apabila anda tidak menemui filem atau rancangan TV tertentu. Untuk mengatasinya, perkhidmatan penstriman memungkinkan Anda mengirimkan permintaan untuk apa pun yang ingin Anda tonton tetapi yang saat ini tidak tersedia. Cukup pergi ke halaman Permintaan Tajuk dan masukkan hingga tiga cadangan.

Tidak ada jaminan bahawa tajuk yang anda cari akan sampai ke Netflix - mungkin ada masalah pelesenan atau selera anda mungkin terlalu menarik atau mengerikan untuk ditampung! - tetapi jika cukup orang meminta perkara yang sama, Netflix pasti akan duduk dan mengambil perhatian, jadi tidak ada salahnya untuk mendaftarkan minat anda. Namun, ingatlah bahawa perkhidmatan streaming melihat dirinya lebih sebagai kurator kandungan daripada perpustakaan setiap filem dan rancangan TV yang pernah dibuat.

Buka sub-genre rahsia menggunakan kod

Salah satu kaedah termudah untuk melayari kandungan Netflix adalah mengikut genre. Sebagai contoh, jika anda mencari keseronokan, anda mungkin memilih kategori Tindakan, kemudian perhatikan sub-genre tertentu seperti Action Comedies, Spy Action & Adventure, Westerns, dan sebagainya. Apa yang mungkin anda tidak sedar ialah Netflix menyediakan banyak sub-genre yang kurang mudah diakses, masing-masing dengan kod unik, untuk memperhalusi carian anda.

netflix_secret_categories

Lihat yang berkaitan Apa itu VPN dan Mengapa Sangat kontroversial? Komedi terbaik di Netflix UK 2018: Dari Peep Show ke The Good Place The Netflix Originals terbaik yang mesti ditonton oleh semua orang

Sekiranya anda mengetahui kod yang betul, anda dapat melihat, misalnya, filem 'romantis beruap' yang boleh ditonton sekarang, atau meneroka pilihan penuh filem seram laut dalam. Yang perlu anda buat ialah ketik www.netflix.com/browse/genre/ dan tambahkan kod yang berkaitan ke hujung URL.

Sekiranya komedi politik (kod 2700), anda akan melayari www.netflix.com/browse/genre/2700. Anda boleh mendapatkan kod untuk semua sub-genre yang tersedia dari Netflix ID Bible atau hanya klik terus ke dalamnya melalui laman Netflix Secret Category. Tidak semua sub-genre tersedia di setiap negara, tetapi kebanyakan pautan mesti berfungsi di UK.

Akses Kategori Tersembunyi di Penyemak Imbas Anda

Sekiranya anda tidak menghadapi masalah untuk mengunjungi laman web yang berasingan untuk mencari kategori dan kod Netflix yang tersembunyi, terdapat tambahan penyemak imbas yang meletakkan maklumat ini di hujung jari anda. Kategori Netflix untuk Chrome (bit.ly/ncchrome431) dan FindFlix untuk Firefox kedua-duanya membolehkan anda melayari sub-genre tersembunyi yang tersedia dengan mengklik butang dan membukanya secara langsung untuk melihat kandungannya.

Cari di perpustakaan Netflix global

Banyak rancangan TV dan filem yang tidak tersedia di Netflix ditawarkan oleh perkhidmatan di salah satu daripada 95 wilayahnya yang lain, beberapa di antaranya mempunyai pilihan yang jauh lebih besar daripada filem kami. Anda boleh mengetahui apa yang ada dengan menggunakan 'Alat Carian Global dalam talian Netflix tidak rasmi' (uNoGs untuk pendek, unogs.com), yang membolehkan anda sama ada melayari genre atau memasukkan nama filem, rancangan TV, pelakon, atau pengarah untuk melihat padanan kandungan dari seluruh dunia. Anda akan terkejut berapa banyak filem dan siri popular yang tidak tersedia di Netflix tempatan kami, termasuk Star Wars (boleh ditonton di 23 negara), Harry Potter (hanya Australia), dan Lord of the Rings (70 negara).

Anda mungkin dapat mengakses variasi wilayah ini dengan menggunakan VPN, walaupun Netflix sedang menggunakan alat seperti itu dan telah menjadi sangat baik dalam melihatnya. Beberapa VPN berbayar mungkin masih menipu atau anda boleh mendaftar untuk percubaan percuma langganan VPN, tetapi kejayaan anda akan berbeza-beza bergantung pada kandungan negara yang ingin Anda akses. Dengan berguna, uNoGs memberitahu anda filem bahasa mana yang diberi sari kata, dan membolehkan anda melihat hanya filem yang mempunyai sari kata dalam bahasa Inggeris.

Tonton rancangan TV atau filem secara rawak

Kadang-kadang rancangan TV atau filem yang paling menyeronokkan yang anda tonton adalah rancangan yang anda temui secara kebetulan dan tidak tahu apa-apa. Netflix Roulette menambah tontonan anda dengan memilih hiburan di skrin anda secara rawak. Cukup katakan sama ada anda mahu menonton filem atau rancangan TV dan klik butang Putar.

flix_roulette

Anda boleh menimbang peluang anda untuk mencari permata tersembunyi daripada jumlah yang sangat buruk dengan memilih kategori, menyempitkan hasil berdasarkan julat penilaian tertentu, dan / atau menentukan nama pengarah, nama pelakon, atau kata kunci. Terus putar 'roda' sehingga anda menjumpai sesuatu yang menjanjikan, kemudian klik butang Tonton di Netflix untuk mula menonton. Ia serupa dengan melancarkan saluran TV pada larut malam dan tersandung pada sesuatu yang tidak wajar.

Buat Profil Peribadi

Apabila anda menyertai Netflix, anda akan dibimbing melalui proses penyediaan akaun untuk semua ahli keluarga yang akan menggunakan perkhidmatan ini. Ini membolehkan sehingga lima orang mempunyai pengalaman Netflix yang diperibadikan dengan cadangan tontonan dan senarai tontonan yang relevan. Anda boleh menambahkan profil baru kapan saja dengan pergi ke halaman Edit Profil dan mengklik butang Tambah Profil.

Sunting profil

Masukkan nama untuk pengguna, kemudian edit butirannya, pilih gambar profil, dan tetapkan tahap kematangan untuk program dan filem TV yang dibenarkan - Untuk Kanak-kanak Kecil sahaja, Untuk Kanak-kanak Tua dan di bawah, Untuk Remaja dan Di Bawah atau Semua Tahap Kematangan. Profil yang diperibadikan ini menghalang penonton muda daripada terdedah kepada apa-apa yang mungkin mengganggu mereka, dan ini bermakna ibu bapa tidak akan bosan dengan cadangan untuk kartun dan Musim Panas Amerika yang Basah.

Muat turun Kandungan Netflix untuk Tonton di Luar Talian

tersedia_untuk turun

Netflix adalah perkhidmatan streaming, yang bermaksud memerlukan sambungan internet untuk menyampaikan kandungannya. Walau bagaimanapun, jika anda melakukan perjalanan atau terjebak di alam liar, anda masih dapat menikmati rancangan TV dan filem kegemaran anda dengan memuat turunnya terlebih dahulu untuk menonton di luar talian. Untuk memuat turun sesuatu, pilih tajuk yang ingin anda tonton dan klik ikon Muat turun di halaman keterangannya. Anda boleh memilih kualiti video yang anda perlukan, untuk memastikan anda tetap berada dalam had data dan penyimpanan anda.

Tidak semua kandungan Netflix tersedia untuk dimuat turun - sekurang-kurangnya, belum. Sekiranya anda hanya ingin melihat rancangan dan filem yang boleh dimuat turun, ketuk butang menu tiga baris dalam aplikasi, dan pilih 'Tersedia untuk muat turun'.

Pintasan papan kekunci Master Netflix

Netflix mempunyai beberapa pintasan papan kekunci yang berguna yang memberikan kawalan segera dan menjimatkan klik yang tidak diperlukan semasa anda menonton kandungan di PC anda. Berikut adalah beberapa kegemaran kami:

 • F: Tukar ke skrin penuh (tekan kekunci Escape untuk mundur)
 • Bar ruang atau kekunci Enter: Jeda dan sambung semula main semula
 • M: Bisukan (dan nyahaktifkan) suara
 • Anak panah ke atas / bawah: Naikkan dan turunkan kelantangan
 • Shift + anak panah kiri: Putar balik 10 saat
 • Shift + anak panah kanan: Maju pantas 10 saat
 • CTRL + ALT + SHIFT + D: Lihat statistik mengenai aliran anda
 • CTRL + ALT + SHIFT + S: Lancarkan panel kawalan untuk memperbaiki buffering

Jeda dan sambung semula akaun Netflix anda

Netflix adalah perkhidmatan langganan, yang bermaksud anda perlu membayar dari $ 8.99 setiap bulan untuk terus melihat kandungannya. Walau bagaimanapun, jika anda perlu berehat dari Netflix - mungkin anda akan pergi dalam perjalanan, misalnya - mudah untuk membatalkan akaun anda dan kemudian mulakan semula apabila anda sudah bersedia.

Netflix menyimpan aktiviti tontonan anda selama 10 bulan setelah anda menutup akaun, jadi apabila anda memulakan semula langganan, anda dapat mengambil dari tempat yang anda tinggalkan, dan bukannya membuat akaun baru. Untuk menjeda keahlian anda, pergi ke halaman Akaun anda dan klik butang Batal Keahlian. Apabila anda seterusnya mengunjungi Netflix, anda akan ditanya sama ada anda ingin memulakan semula keahlian anda.

Lap Sejarah Paparan Netflix Anda

Sekiranya anda lebih suka tidak membiarkan orang yang anda kongsi Netflix mengetahui bahawa anda secara diam-diam menonton filem Adam Sandler ketika mereka tidak ada, atau anda tidak mahu cadangan berdasarkan satu episod Pretty Little Liars yang anda tonton kerana ingin tahu, anda akan gembira mendengar bahawa Netflix membolehkan anda menyemak sejarah tontonan anda dan memadam apa sahaja yang tidak diingini daripadanya.

Cukup pergi ke halaman Aktiviti Saya dan klik X di sebelah item untuk menghapusnya. Anda juga boleh memeriksa sejarah tontonan ahli keluarga lain dengan cara ini - anda hanya perlu log masuk ke profil mereka terlebih dahulu.

Tonton Netflix dengan Rakan

Selalunya lebih senang menonton filem dengan rakan daripada anda sendiri, tetapi tidak selalu mungkin - terutamanya jika mereka tinggal jauh. Pesta Netflix adalah pelanjutan Chrome yang membolehkan anda menonton Netflix dengan orang yang anda kenali, dan berbual dengan mereka dalam masa nyata semasa filem atau program sedang diputar. Dengan andaian semua peserta mempunyai akaun Netflix yang sah dan telah memasang add-on, yang perlu anda lakukan ialah menavigasi ke rancangan atau filem yang ingin anda tonton. Ini menghasilkan URL tontonan unik yang boleh anda kongsi dengan rakan anda untuk tontonan serentak.

Tingkatkan Kualiti Penstriman Anda

Sekiranya anda mahukan video berkualiti lebih baik, bersiaplah untuk membayarnya. Penonton pada rancangan Asas ($ 8,99 sebulan) hanya dapat melihat kandungan dalam definisi standard, sementara pelanggan rancangan Standard ($ 12,99 sebulan) dapat menikmati HD. Ahli premium ($ 15,99 sebulan) mendapat rawatan permaidani merah dan mempunyai akses ke kandungan Ultra HD. Netflix telah membuat pertukaran rancangan dengan sangat mudah - pergi ke halaman Tukar Rancangan dan pilih pilihan baru.

Secara lalai, Netflix akan menayangkan video dengan kualiti terbaik untuk rancangan anda, tetapi jika kelajuan internet anda turun di bawah ambang tertentu, maka pemutaran mungkin akan terganggu. Untuk memperbaikinya, pergi ke halaman Tetapan Main Balik dan ubah tetapan main balik seperti yang diperlukan.

Sesuaikan sari kata dan bahasa

Sama ada anda menikmati filem berbahasa asing atau anda sukar mendengar, sari kata boleh menjadi bahagian penting dari pengalaman menonton anda. Untuk mengetahui rancangan dan filem Netflix mana yang menyokongnya, pergi ke halaman Subtitle.

sari kata

Anda dapat menyesuaikan tampilan sari kata dengan mengubah jenis huruf, warna, ukuran, bayangan, dan latar belakang, dan pilihan tetingkap. Perubahan anda akan diterapkan ke semua perangkat yang disokong. Sebagai alternatif, semasa video Netflix dimainkan, anda boleh memilih butang Dialog dan memilih tetapan yang anda perlukan.

Cegah Netflix Memainkan Episod Seterusnya

Netflix mempunyai ciri yang disebut Post-Play yang secara automatik memainkan episod rancangan seterusnya apabila anda selesai menonton yang terkini. Ini adalah alat yang berguna apabila anda ingin 'menonton-menonton' siri kerana menjimatkan anda harus kembali ke menu utama untuk memilih episod berikut secara manual. Walau bagaimanapun, dalam beberapa keadaan, Pasca Main lebih banyak merupakan halangan daripada bantuan - mungkin anda sengaja melihat pertunjukan di luar urutan, atau anda memulakan awal pada keesokan harinya dan semestinya tidur!

Untuk mematikan ciri ini di laman web Netflix, klik nama anda di sudut kanan atas, pilih Akaun Anda dan klik ‘Tetapan main balik’. Di bawah Pilihan, batalkan pilihan 'Mainkan episod seterusnya secara automatik' dan klik Simpan. Tetapan ini juga akan diterapkan ketika anda seterusnya menonton Netflix melalui aplikasi TV mudah alih atau pintar anda.