Cara Menukar Kilojoules ke Kalori di MyFitnessPal

Mengira kalori adalah cara untuk mendapatkan pandangan penting mengenai diet anda yang dapat membantu meningkatkan kesihatan anda. Sudah tentu, tidak sihat apabila seseorang terobsesi dengan menghitung kalori dan kita tidak menggalakkan tingkah laku itu.

Cara Menukar Kilojoules ke Kalori di MyFitnessPal

Walau bagaimanapun, memperhatikan apa yang anda masukkan ke dalam badan anda dan mengira kalori untuk tujuan bermaklumat dapat membantu anda mencapai matlamat kecergasan dan menurunkan berat badan. Ia juga dapat membantu anda mengenali badan anda dengan lebih baik. Malah pakar pemakanan mengesyorkannya, kerana maklumat ini sangat berharga bagi mereka dan mereka dapat menggunakannya untuk membuat makanan yang sempurna untuk anda.

Apakah Perbezaan Antara Kilojoule dan Kalori?

Kalori dan kilojoule adalah dua unit berbeza yang mengukur jumlah tenaga yang terdapat dalam makanan. Mereka juga mengukur jumlah tenaga yang dikeluarkan oleh tubuh kita ketika melakukan aktiviti yang berbeza.

Satu-satunya perbezaan adalah sistem unit yang menjadi miliknya. Joule (kJ adalah 1000J) adalah unit SI yang tergolong dalam sistem metrik. Jadi, anda sudah tahu negara mana yang lebih suka menggunakan kilojoule untuk menentukan jumlah tenaga dalam makanan. Sebilangan label makanan menggunakan kalori, sementara yang lain menggunakan kilojoule, bergantung pada negara pengeluaran.

Kebanyakan orang terbiasa dengan satu atau unit yang lain, bergantung pada tempat mereka dibesarkan atau tempat mereka tinggal sekarang. Walau bagaimanapun, "kalori" pastinya lebih biasa dalam bahasa biasa di kalangan penutur bahasa Inggeris. Walaupun anda menonton rancangan Inggeris atau Australia, anda mungkin tidak sering menemui "kilojoules".

Bagaimana Menukar Kilojoule ke Kalori?

Satu kalori sama dengan kira-kira 4.184 kilojoule (sering dibulatkan hingga 4.2kJ). Oleh itu, kilojoule adalah unit yang lebih kecil daripada kalori di mana satu kilojoule adalah 0.24 kalori.

Sekiranya seseorang memberi anda kandungan tenaga sepotong kek dalam kilojoule, anda boleh membaginya dengan 4.2 (atau kalikan dengan 0.24) untuk menukar menjadi kalori. Pada masa kini, terdapat banyak penukar yang terdapat dalam talian. Terdapat juga banyak aplikasi yang dapat menukar kilojoule kepada kalori untuk anda dalam hitungan milisaat.

Bagaimana Menukar Kilojoule ke Kalori di MyFitnessPal?

Menukar kilojoule menjadi kalori pada aplikasi MFP pada telefon anda sangat mudah kerana aplikasi ini menyokong kedua-dua unit. Ikuti langkah mudah ini untuk melakukannya:

 1. Masukkan aplikasi MFP dan klik Lagi (sudut kanan bawah).
 2. Selepas itu klik Tetapan.
 3. Apabila anda memasuki Tetapan, klik pada Profil.
 4. Dalam Profil, klik pada Unit.
 5. Melihat Unit, pergi ke bahagian Tenaga dan pilih Kalori dan bukannya Kilojoules.

  lebih banyak lagitetapanprofilunitkalori

Di bawah Unit, anda akan melihat kemungkinan menggunakan banyak unit yang berbeza, beberapa di antaranya mungkin belum pernah anda dengar. Anda boleh memilih sama ada anda mahu berat badan anda ditunjukkan dalam kilogram, kilogram, atau batu. Atau sama ada anda mahu ketinggian anda ditampilkan dalam kaki / inci atau sentimeter.

Mungkin ciri yang paling penting ialah anda juga dapat memilih sama ada anda mahu jarak berjalan kaki anda ditunjukkan dalam jarak batu atau kilometer. Fungsi ini menjadikan aplikasi MyFitnessPal sangat intuitif dan boleh disesuaikan.

Bagaimana Menukar Kilojoule ke Kalori dalam Penyemak Imbas?

Bagi mereka yang menggunakan MyFitnessPal di desktop, ada cara serupa untuk menukar kilojoule menjadi kalori. Berikut adalah langkah-langkah yang harus anda ikuti:

 1. Pertama, pergi ke Laman Utama MyFitnessPal.
 2. Kemudian klik pada Tetapan.
 3. Klik pada butang Tukar Unit.
 4. Pilih Kalori dan bukannya Kilojoules.

Di sana anda memilikinya. Ini adalah kaedah terpantas untuk menukar MyFitnessPal ke unit pengukuran yang anda sukai.

Maklumat Pemakanan

Kami berharap maklumat ini dapat membantu. Selalu lebih mudah untuk mengetahui apa yang kita makan (atau apa sahaja dalam kehidupan) di unit yang paling kita kenal. Menjadi rumit dan tertekan untuk mengira dan menukar unit setiap hari (kecuali mungkin anda seorang saintis dan anda dibayar untuk melakukannya).

Walau bagaimanapun, walaupun di Amerika Syarikat, kebanyakan bungkusan makanan menggunakan kcal dan bukannya kalori. Adakah anda tahu bahawa 1kkal sama dengan 1 Kalori walaupun kcal adalah kilokalori? Apa cerita di sana? Beritahu kami pendapat anda dan jika anda mempunyai pertanyaan lain mengenai MyFitnessPal dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found