Windows 8.1: tarikh pelepasan, ciri baru, tangkapan skrin

Windows 8.1: tarikh pelepasan, ciri baru, tangkapan skrin

Gambar 1 dari 7

Windows Biru

Skrin perpecahan di Windows Blue
Aplikasi penggera
Aplikasi Windows Blue
IE 11
SkyDrive
Tetapan aplikasi

Windows 8.1 telah dilancarkan pada persidangan Build Microsoft di San Francisco.

Pratonton Windows 8.1 tersedia untuk dimuat turun dari Microsoft di sini atau melalui Windows Store.

Klik di sini untuk membaca ulasan kami mengenai Windows 8.1

Tukar log

Fungsi ini dikemas kini pada 13 Ogos dengan kemas kini pada tarikh pelepasan

Perhatikan bahawa jika anda memasang Pratonton Windows 8.1 berbanding pemasangan Windows 8 semasa anda, anda perlu memasang semula semua aplikasi Windows Store dan desktop apabila versi terakhir dilepaskan, jadi anda mungkin tidak ingin menguji OS baru pada PC utama anda. Semua data dan akaun pengguna harus disimpan.

Di sini kami mendedahkan ciri baru, tangkapan skrin dan video kemas kini utama pertama ke Windows 8 - baca ulasan kami mengenai Windows 8.1 di sini.

Tablet lebih kecil

Windows 8.1 akan mempunyai sokongan yang lebih baik untuk tablet yang lebih kecil. Skrin Mula disesuaikan dengan faktor bentuk yang lebih kecil untuk berfungsi dengan lebih baik dalam mod potret. Pembangun akan dapat merancang aplikasi khusus untuk faktor bentuk yang lebih kecil.

Papan kekunci maya telah direka semula untuk mencadangkan kata-kata semasa anda menaip. Daripada melepaskan tangan anda dari papan kekunci maya untuk memilih kata tersebut, Windows 8.1 mengenali gerak isyarat, membiarkan anda memilih kata yang anda inginkan dengan mengusap spasi.

Butang mula kembali

Jubin desktop

Butang Mula yang terlewat kembali ke desktop - walaupun tidak dalam bentuk yang diharapkan ramai.

Tidak ada menu Mula kuno. Sebaliknya, menekan butang Mula melapisi jubin skrin Mula Windows 8 di atas kertas dinding desktop. Jauh lebih menggelegar daripada sebelumnya, menjadikan skrin Mula baru terasa seperti penceroboh pada PC desktop.

Klik kanan pada butang Mula juga memunculkan menu pengguna kuasa.

Menu itu kini mempunyai pilihan untuk mematikan dan memulakan semula, yang bermaksud pengguna boleh melakukan but semula secara langsung dari butang Mula, sama dengan versi Windows sebelumnya.

Terus ke desktop

Windows 8.1 juga akan mempunyai pilihan untuk memintas Skrin Mula berasaskan jubin yang banyak difitnah.

Skrin Mula baru terbukti kontroversial, dengan banyak pengguna desktop dan komputer riba meratapi kenyataan bahawa mereka tidak boleh melangkau terus ke desktop lama yang lebih mesra tetikus dan papan kekunci.

Pilihan untuk boot terus ke desktop kini ditawarkan, walaupun tidak dihidupkan secara lalai.

Mulakan kertas dinding skrin dan kunci skrin

Windows 8.1 akan membolehkan pengguna menetapkan kertas dinding mereka sendiri pada skrin Mula. Pada masa ini, pengguna hanya dibenarkan memilih dari pilihan "aksen" yang telah ditetapkan dan untuk memilih skema warna.

Pesona Tetapan merangkumi pilihan Peribadikan baru yang memberikan kawalan yang lebih terperinci terhadap penampilan latar belakang dan warna menu Mula, termasuk warna aksen dari daya tarikan Mula itu sendiri.

Windows 8.1 juga termasuk "aksen gerak" baru - wallpaper animasi yang bergerak semasa anda menatal ke skrin Mula.

Skrin kunci kini dapat digunakan sebagai bingkai foto digital, menampilkan tayangan gambar yang disimpan di PC pengguna atau dalam perkhidmatan awan seperti SkyDrive.

Saiz jubin baru

Windows Biru

Windows 8.1 menawarkan sokongan untuk lebih banyak saiz jubin. Windows 8 menyokong dua - "lebih kecil" dan "lebih besar" - tetapi Blue melemparkan dua ukuran lagi ke dalam campuran. Jubin aplikasi kini dapat dikurangkan menjadi ukuran gambar kecil, hanya menempati seperempat ruang jubin "lebih kecil" yang ada.

Terdapat juga jubin bersaiz super baru, ukuran dua jubin Windows 8 yang "lebih besar". Ini membolehkan anda memaparkan lebih banyak maklumat langsung mengenai jubin seperti Surat dan Cuaca, memberikan sinopsis terperinci mengenai mesej terkini di peti masuk anda atau ramalan cuaca jarak jauh, misalnya.

Aplikasi baru

Windows 8.1 merangkumi alat penyuntingan foto baru yang dibangun langsung ke dalam OS, dengan kawalan radial untuk memudahkan penambahan penapis dan tweak gambar.

Bing Food & Drink mempunyai resipi, dan senarai belanja, dan dapat digunakan dengan mod bebas tangan - ini menggunakan kamera web untuk mengenali gerak isyarat untuk membolak-balik halaman, jadi anda tidak perlu menyentuh layar.

Xbox Music telah didesain semula, menampilkan streaming muzik percuma dan pemain radio yang diperibadikan yang membuat senarai main berdasarkan pilihan anda.

Terdapat aplikasi Mail baru dalam karya, tetapi tidak akan muncul sehingga versi terakhir pada musim luruh. Ini akan menampilkan alat "Sapu" yang sama dari Outlook.com yang memungkinkan anda membersihkan buletin dan pesan lain secara automatik.

Mel

Microsoft juga mempamerkan versi "pra-alpha" PowerPoint untuk Windows RT, tetapi tidak memamerkan versi sentuhan lain dari aplikasi Office.

Windows 8.1 juga akan dilengkapi dengan alat percetakan 3D bawaan, yang membolehkan pengguna mencetak ke peranti seperti MakerBot terus dari peranti mereka tanpa perisian khusus.

Pencarian yang diperbaharui

Pencarian bersatu Windows 8.1

Salah satu kritikan terbesar Windows 8 adalah bahawa menu carian telah diganggu, hanya menghasilkan hasil untuk aplikasi secara lalai. Windows 8.1 kembali ke menu carian terpadu, yang seperti yang anda lihat dari tangkapan skrin di atas, mengembalikan hasil untuk aplikasi, tetapan dan fail ketika anda mula mengetik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found