Untuk apa Port USB pada Nintendo Switch?

Ketika Nintendo Switch hendak dilepaskan, ada banyak antisipasi mengenai kemampuan perangkat tersebut. Dan juga mengenai periferal dan konsol itu sendiri. Setelah dilancarkan, banyak spekulasi berpusat pada port USB di Switch, dan bahkan sekarang banyak yang tidak pasti bagaimana ia dapat digunakan. Dalam artikel ini. Apa yang baik untuk mereka?

Untuk apa Port USB pada Nintendo Switch?

Di Mana Pelabuhan USB Ini?

Secara teknikal terdapat empat port USB pada keseluruhan sistem Nintendo Switch. Salah satunya ialah port USB Type C di bahagian bawah konsol. Tiga yang lain terletak di dermaga. Dua daripadanya berada di sebelah dengan port USB terakhir di penutup belakang, yang mesti anda buka untuk mendapatkan akses. Port ini berada tepat di antara AC Adapter dan output HDMI. Walaupun palam di dalamnya ditandakan sebagai USB 3.0, Nintendo melabelkannya dalam spesifikasi teknikal kerana hanya serasi dengan USB 2.0.

nintendo menukar port usb

Pelabuhan ini untuk apa?

Port USB di bahagian bawah konsol hanya digunakan untuk dua perkara, mengecas peranti dan menyambungkannya ke dok. Elakkan memasang peranti pihak ketiga pada port USB konsol. Melakukannya berisiko merosakkan peranti itu sendiri.

Tiga port di dok, sebaliknya, boleh digunakan dalam beberapa cara. Oleh kerana serasi dengan USB 2.0, mereka dapat dipasang ke banyak peranti yang dapat menggunakan port.

nintendo beralih untuk apa port usb

Peranti Apa yang Sesuai dengan Switch USB Port?

LAN Adapter - Jika anda ingin menyambungkan Switch anda ke router, dan bukannya menggunakan Wi-Fi, anda boleh memasang LAN Adapter ke port USB yang terletak di dalam dok. Port USB kemudian boleh disambungkan ke sambungan internet berwayar atau ke modem tanpa wayar jika anda mahu.

Pengecas Joy-Con - Pengecas Joy-Con boleh dipasang ke port USB sebelah. Oleh kerana terdapat dua port di sebelah, anda boleh mengecas kedua-dua pengawal pada masa yang sama. Jangan gunakan pengecas pihak ketiga. Ini boleh merosakkan bukan sahaja pengawal anda tetapi juga dok.

Fon kepala Bluetooth USB - Anehnya, mana-mana fon kepala yang mempunyai protokol USB 2.0 tidak dapat digunakan dengan Nintendo Switch. Nampaknya sistem audio konsol dirancang untuk berfungsi dengan kabel HDMI atau Bluetooth. Kononnya, jika fon kepala Bluetooth anda dapat digunakan dengan pemanjang USB, maka anda boleh menyambungkannya ke Suis. Walaupun dapat disambungkan ke salah satu dari tiga port, lebih senang menggunakan port di sebelahnya.

Papan Kekunci USB - Walaupun anda sebenarnya tidak dapat menggunakan papan kekunci untuk bermain permainan, anda boleh memasukkan kata laluan atau menggunakan sembang teks dengan melampirkan papan kekunci USB.

Peranti Bluetooth Kompatibel USB - Selagi peranti Bluetooth dapat disambungkan ke USB, kemungkinan Switch akan berfungsi dengannya.

Hab USB - Ini adalah peranti yang digunakan untuk meningkatkan jumlah port USB dalam peranti. Cukup sambungkan hub ke port USB dan anda dapat melampirkan lebih banyak peranti ke dok anda.

Untuk apa Pelabuhan Lain di My Switch Dock?

Satu-satunya port lain di dok adalah HDMI Out dan port Adaptor AC. Port Adaptor AC, seperti namanya, menghubungkan ke soket yang anda pasangkan ke soket dinding untuk mengisi sistem anda. Port HDMI Out menyambung ke paparan anda melalui kabel HDMI.

Adakah Selamat Menggunakan Peranti Pihak Ketiga pada Port USB Tukar Saya?

Nintendo tidak menggalakkan penggunaan peranti pihak ketiga pada Nintendo Switch anda. Ini lebih kepada pembeli yang berhati-hati. Biasanya, selagi peranti USB yang anda gunakan tidak mempunyai kualiti yang disyaki, ada kemungkinan ia merosakkan sistem anda. Tidak seperti penyesuai dan dok AC pihak ketiga, port USB dimaksudkan untuk disambungkan ke periferal yang berbeza.

suis nintendo

Sokongan untuk Peranti Lain

Walaupun Switch telah keluar untuk sementara waktu, tidak semua orang mengetahui semua port dan periferal yang merangkumi sistem. Mungkin mengejutkan bahawa port USB konsol dapat menyokong sebilangan besar peranti lain.

Adakah anda mengetahui penggunaan lain untuk port USB di Nintendo Switch? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found