Cara Menambah Emoji ke Teks pada Pengertian

Menambah emoji ke halaman Notion anda mungkin terdengar agak tidak masuk akal. Tetapi estetika memainkan peranan penting dalam bagaimana anda menyusun ruang kerja anda.

Cara Menambah Emoji ke Teks pada Pengertian

Emoji sebenarnya banyak digunakan dalam Notion. Anda mungkin pernah melihatnya di halaman dan senarai yang disertakan dengan platform, secara lalai. Menambah emoji ke ruang kerja anda dapat memecah kebiasaan baris teks yang tidak berkesudahan. Berikut adalah cara menambahkan emoji dalam Notion dan lebih lanjut mengenai emoji di platform, secara umum.

Menambah Emoji dalam Teks

Walaupun Notion bersifat progresif dan penuh fitur, namun tidak mempunyai fitur emoji bawaan. Tapi jangan risau. Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi kedua-dua peranti Windows dan macOS dapat menambahkan emoji di mana ia disokong - dan Notion pasti menyokongnya.

Untuk melihat senarai emoji yang tersedia untuk ditambahkan pada teks Notion, pilih di mana dalam teks yang ingin anda tambahkan dan tekan Menang +. kunci. Pastikan bahawa anda tidak menggunakan "."Kekunci yang terdapat pada Num pad pada papan kekunci anda, tetapi".” simbol di bahagian utama papan kekunci. Untuk peranti macOS, gunakan Cmd + Ctrl + Ruang.

Ini akan memaparkan senarai semua emoji yang ada. Itulah inti dari bagaimana anda menambahkan emoji pada teks di Notion dan di tempat lain.

tanggapan menambah emoji dalam teks

Menambah / Menukar Ikon

Semasa anda pertama kali membuka Notion, anda akan melihat bahawa banyak entri dalam senarai induk di emoji ciri kiri di hadapannya. Terlebih lagi, apabila anda mengklik salah satu entri ini, anda akan melihat emoji yang tepat, hanya lebih besar daripada teks biasa. Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana untuk mencapai emoji besar yang tersuai yang juga muncul di senarai kandungan sebelah kiri, jangan risau. Ini sangat mudah dilakukan.

Setiap halaman atau subpage di Notion mempunyai Tambah ikon pilihan di atas tajuk pertama. Sekiranya anda tidak melihatnya, arahkan kursor ke atas nama halaman dan ia akan muncul. Mengklik di sini akan menambah ikon rawak. Sebaliknya, mengklik ikon rawak yang baru ditambahkan akan membuka senarai semua emoji yang ada. Anda juga boleh memuat naik gambar pilihan anda, atau menambahkannya melalui pautan. Walau apa pun, ikon yang dipilih akan muncul di senarai kandungan sebelah kiri.

cara menambahkan emoji dalam teks

Anda juga boleh memilih Secara rawak di menu emoji dan ikon rawak akan diberikan ke halaman / subpage yang berkenaan. Untuk membuang ikon sama sekali, gunakan Keluarkan di sudut kanan atas menu emoji.

Menambah Sampul

Apabila anda menjumpai Tambah ikon arahan sebelumnya, anda mungkin melihat Tambahkan penutup pilihan. Anda mungkin sudah meneka - ia hampir sama dengan penutup Facebook - ia adalah gambar latar yang akan meliputi bahagian atas halaman anda, menjadikannya kelihatan lebih profesional.

Penutup dalam Notion boleh mempunyai pelbagai latar belakang. Secara lalai, setelah anda memilih fungsi Tambah penutup, gambar galeri stok Notion secara rawak akan muncul di bahagian atas halaman atau subhalaman. Tuding di atasnya dan pilih Tukar penutup. Ini akan membuka menu yang serupa seperti menu emoji dari sebelumnya. Anda boleh memilih dari pelbagai pilihan warna dan kecerunan, serta dari pelbagai galeri, seperti NASA.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan foto anda sendiri di sini, yang perlu anda lakukan hanyalah memilih Muat naik di bahagian atas menu. Kemudian, pilih Pilih gambar dan cari yang anda mahu muat naik. Terdapat juga pilihan pautan, di mana anda akan menampal pautan luar ke gambar.

Setelah selesai menambahkan penutup, anda boleh meletakkannya semula dengan mengarahkannya ke atas dan memilih Kedudukan semula. Ini akan membolehkan anda menyeret gambar untuk menggunakannya pada kedudukan pilihan anda.

Sampul ini tidak akan muncul di hadapan halaman / subpage di menu kandungan. Satu-satunya perkara yang dapat anda lihat ialah emoji ikon pilihan anda.

Menambah Imej

Untuk menjadikan teks anda kelihatan lebih baik, anda harus memuat naik atau memautkan gambar di luar. Halaman Notis anda boleh menjadi sederhana dan tidak lain hanyalah ikon emoji. Walau bagaimanapun, mereka boleh lebih berorientasikan profesional, sehingga mereka tidak akan kelihatan seperti halaman Notis, tetapi artikel profesional. Pengertian dapat membolehkan mesin pencari menampilkan artikel anda sebagai hasil carian, dan membuatnya tersedia untuk umum.

Di sinilah menggunakan gambar dalam teks bermula. Menambah gambar semudah mengklik + ikon di sebelah mana-mana kotak kandungan kosong. Sebagai alternatif, hanya ketik "/" Dalam kedua kes tersebut, menu kandungan yang sama akan terbuka. Tatal ke bawah ke Imej masukkan atau taipkan "gambar" di kotak carian. Setelah anda menambah entri Tambahkan gambar, anda akan diminta untuk memilih gambar dari komputer anda atau menempelkan pautan ke gambar di Benamkan pautan pilihan.

Letakkan gambar secara strategik dan gunakan semua pilihan pemformatan dalam Notion untuk membuat apa-apa dari Peta Jalan lanjutan hingga artikel profesional yang sah.

Bonus: Menambah Emoji dan Ikon di Mudah Alih

Menambah emoji ke teks menggunakan peranti mudah alih sama mudahnya dengan menambahkan emoji semasa menghantar teks. Gunakan menu emoji telefon / tablet yang tersedia sebagai bahagian papan kekunci peranti anda.

Ketika datang ke ikon dan sampul, setelah anda menambahkan halaman atau subpage baru, ketuk bahagian atas halaman dan Tambah ikon pilihan akan muncul. Dari sini, anda akan mempunyai pilihan yang sama seperti desktop. Perkara yang sama berlaku untuk penutup. Ketik sahaja Tambahkan penutup pilihan setelah dinyatakan dan lakukan apa yang anda lakukan di komputer anda.

Menambah Emoji dan Imej ke Gagasan

Idea tidak tegas dalam soal emoji. Sebenarnya, ia mempunyai beberapa ikon lalai yang sudah disiapkan dengan ikon emoji. Tetapi ada banyak kemungkinan lain untuk menjadikan halaman anda kelihatan seperti yang anda mahukan. Gunakan pilihan emoji, ikon, dan penutup untuk membuat ruang kerja yang sempurna untuk diri sendiri dan pasukan anda.

Adakah anda telah menambahkan emoji ke halaman Notion anda? Atau adakah anda lebih suka menjaga perkara profesional? Bagaimana rupa ruang kerja anda, secara estetik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah. Jangan ragu untuk melampirkan gambar halaman Notion kegemaran anda juga.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found