Cara Pasangkan iPhone dengan Kereta Anda

Kereta hari ini penuh dengan ciri yang membolehkan anda menghubungkannya dengan pelbagai peranti pintar. Model terbaru menyokong mudah berpasangan, terutamanya dengan tablet dan telefon pintar.

Cara Pasangkan iPhone dengan Kereta Anda

iPhone sangat mudah digandingkan dengan kereta yang lebih baru. Sekiranya anda menggabungkan keduanya, anda boleh menyediakan pembantu maya anda sendiri yang akan membantu anda menavigasi bandar, mendaftarkan arahan suara, memainkan muzik, atau membuat panggilan bebas tangan.

Sekiranya anda memiliki iPhone, anda boleh memasangkannya dengan kereta dengan mudah menggunakan beberapa kaedah yang berbeza. Artikel ini akan membimbing anda melaluinya.

Memasangkan iPhone dan Kereta melalui Bluetooth

Cara paling mudah untuk memasangkan iPhone dan kereta anda adalah melalui Bluetooth. Anda hanya perlu mengaktifkan tetapan Bluetooth pada kedua sistem. Ini akan membolehkan infotainment atau sistem audio kereta menemui telefon anda.

Langkah 1: Jadikan iPhone Anda Boleh Diketahui

Pertama, anda perlu mengaktifkan Bluetooth pada iPhone anda. Ini akan membolehkan kereta anda mencarinya setelah anda menghidupkan mod pasangan. Ikuti sahaja langkah berikut:

 1. Pada skrin Utama, luncurkan dari bawah ke atas untuk membuka Pusat Kawalan.
 2. Lihat sama ada ikon Bluetooth berwarna kelabu atau tidak.
 3. Sekiranya berwarna kelabu, ketik untuk mengaktifkannya.

  Bluetooth

Ini akan mempersiapkan iPhone anda untuk langkah seterusnya.

Langkah 2: Mulakan Mod Pasangan Bluetooth Kereta Anda

Setelah menyiapkan iPhone anda untuk dipasangkan, anda juga harus mengaktifkan Bluetooth kereta anda. Oleh kerana kenderaan yang berbeza mempunyai cara yang berbeza untuk menukar pilihan ini, cara terbaik adalah dengan memeriksa manual pengguna kereta anda.

Beberapa kereta mempunyai butang yang secara automatik menghidupkan dan mematikan pilihan, sementara yang lain menghendaki anda menavigasi ke tetapan sistem. Jika anda memiliki mobil yang mendukung perintah suara, perintah "aktifkan Bluetooth" yang sederhana dapat mengaktifkan pilihan.

Langkah 3: Memasangkan iPhone dan Kereta

Setelah kedua-dua telefon dan kereta anda siap dipasangkan, anda perlu kembali ke senarai peranti iPhone yang tersedia.

 1. Pergi ke aplikasi 'Tetapan'.
 2. Pilih ‘Bluetooth’.
 3. Pergi ke menu ‘Peranti Lain’.
 4. Cari kereta anda di antara peranti yang ada. Perlu diingat bahawa sistem hiburan anda tidak perlu mempunyai nama yang sama dengan kereta anda. Kadang-kadang ia boleh dipaparkan sebagai ‘hands-free’, ‘infotainment’ atau lain-lain.

  peranti saya

 5. Pilih peranti. Sebilangan besar kereta memerlukan anda memasukkan frasa laluan atau kunci sebelum membenarkan anda menyelesaikan pemasangan. Anda biasanya boleh mendapatkan kata laluan ini dalam manual. Sekiranya tidak, anda seharusnya dapat menetapkan kata laluan anda sendiri dalam tetapan hiburan kereta. Sebagai pilihan, anda boleh mencari kata laluan lalai untuk kereta anda dalam talian.
 6. Sahkan kunci pada skrin kawalan kereta anda.

Selepas masa yang singkat, kedua-dua peranti harus dipasangkan dan anda boleh memainkan suara dari iPhone anda di pembesar suara kereta anda.

Kereta Saya Tidak Berpasangan melalui Bluetooth

Terdapat beberapa keadaan ketika iPhone anda tidak dapat menemui sistem infotainment kereta dan sebaliknya. Sekiranya ada, cubalah penyelesaian ini:

 1. Mulakan semula iPhone anda.
 2. Kemas kini sistem iPhone anda.
 3. Periksa sama ada peranti lain dipasangkan dengan kereta anda.
 4. Sekiranya tidak ada yang berfungsi di atas, hubungi perkhidmatan sokongan Apple.

Sistem infotainment kereta anda mungkin tidak akan membiarkan anda menukar tetapan semasa kereta dalam keadaan bergerak, kebanyakannya atas sebab keselamatan. Oleh itu, sebelum memilih untuk memasangkannya, anda harus memastikan bahawa kereta anda dihidupkan dan diparkir.

Gandingkan dengan CarPlay

Hampir semua kereta yang dibuat baru-baru ini menyokong CarPlay Apple. Sistem ini membolehkan anda menyambungkan peranti iOS ke kereta dengan mudah, menjadikan skrin paparan kereta anda menyerupai iPhone.

Pada masa ini, lebih daripada 500 model berbeza sesuai dengan aplikasi dan jumlahnya terus meningkat. Anda boleh menemui semua model yang ada di halaman rasmi Apple. Sekiranya kereta anda menyokong CarPlay, ikuti arahan berikut:

 1. Pautkan iPhone dengan kereta melalui kabel USB.
 2. Mulakan aplikasi CarPlay pada iPhone anda jika kereta tidak bertukar secara automatik.

aplikasi

Main Kereta Tanpa Wayar

Beberapa kereta serasi dengan CarPlay tanpa wayar. Untuk mengaktifkannya, cukup tekan kekunci ‘Voice Control’ pada stereng anda sehingga CarPlay disiapkan.

Sekiranya ini tidak berfungsi, anda perlu menyediakan mod pasangan tanpa wayar secara manual. Pastikan kereta anda dalam mod Pasangan tanpa wayar (anda mungkin menggunakan Langkah 2 dari bahagian sebelumnya), dan kemudian ikuti arahan berikut:

 1. Pergi ke aplikasi 'Tetapan' di iPhone anda.
 2. Masuk ke menu ‘Umum’.
 3. Cari ‘CarPlay’.
 4. Pergi ke ‘Kereta yang Tersedia’.
 5. Pilih kereta anda.

Selepas ini, anda seharusnya dapat menggunakan CarPlay tanpa kabel USB.

Pasangkan melalui USB

Walaupun CarPlay menawarkan pelbagai ciri, kebanyakan kereta dengan port USB dapat dipasangkan dengan iPhone anda tanpa ia.

Sambungkan satu hujung kabel USB ke port Lightning pada iPhone anda dan ujung lain ke port USB kereta anda. Kereta anda harus mendaftarkan iPhone secara automatik.

Sekiranya kereta anda tidak mengenali telefon, akses Sumber Kawalan Sumber kereta anda melalui Tetapan pada paparan. Dari sana, anda boleh beralih ke input USB secara manual. Ini akan membolehkan anda memainkan suara dari iPhone anda melalui pembesar suara kereta.

Rujuk manual pengguna kereta jika anda tidak pasti cara mengakses menu Control Source.

Jaga Mata Anda di Jalan

Seperti yang anda lihat, sangat mudah untuk memasangkan iPhone anda dengan kereta. Sistem CarPlay akan membolehkan anda menggunakannya sebagai pembantu maya anda dan mengelakkan anda terganggu semasa memandu.

Terima kasih kepada navigasi suara, dan sokongan teks suara, anda dapat mengawasi jalan sepanjang masa.

Adakah anda menganggap ciri CarPlay berguna atau adakah anda memasangkan kereta dan iPhone anda melalui USB atau Bluetooth? Tinggalkan pendapat anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found