Cara Menghidupkan Permintaan HTTP di Roblox

Roblox membolehkan pengguna memprogram dan membuat kod permainan mereka sendiri. Fleksibiliti dan kebebasan inilah yang menyebabkan pemain dapat menikmati berjuta-juta pengalaman hari ini. Pada tahun 2013, para pembangun menambahkan perkhidmatan baru bernama HttPService, tetapi tidak diaktifkan secara lalai.

Cara Menghidupkan Permintaan HTTP di Roblox

Terdapat banyak sebab untuk menggunakan HttpService, tetapi anda mesti mengaktifkannya sebelum mungkin. Prosesnya tidak rumit dan hanya memerlukan satu minit atau lebih. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi menarik ini di Roblox.

Apakah Permintaan HTTP pada Roblox?

Sebelum kita mengetahui kaedah untuk mengaktifkannya, adalah bijak untuk memahami permintaan HttpService dan HTTP. Mengetahui apa yang ada akan membantu anda menjadikan yang terakhir lebih mudah diakses.

Permintaan HTTP adalah permintaan digital yang dibuat oleh klien ke host bernama. Host berada di pelayan, dan proses sedemikian dibuat untuk mengakses sumber tertentu di dalam pelayan.

Semua permintaan HTTP mempunyai tiga komponen:

 • Garis permintaan
 • Tajuk HTTP atau tajuk tajuk
 • Sekiranya majlis memerlukannya, badan mesej

Di Roblox, pencipta memuat naik Pengalaman mereka sendiri untuk dinikmati oleh dunia, tetapi mereka tidak menggunakan permintaan HTTP pada masa lalu. Sebabnya, fungsi seperti itu belum tersedia. Semuanya berubah pada tahun 2013 dengan kemampuan pencipta untuk mengaktifkan permintaan HTTP.

Hari ini, dengan HttpService, sesiapa sahaja yang mempunyai pengetahuan pembuatan Pengalaman Roblox dapat memanfaatkan permintaan HTTP. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan dengan mengaktifkannya:

 • Sambungkan Pengalaman Roblox anda ke banyak laman web lain
 • Urus pelayan permainan dari jauh
 • Simpan data dalam pangkalan data luaran
 • Sambungkan catatan blog dari laman web anda ke pelayan permainan
 • Kumpulkan data permainan anda untuk Analitis Google
 • Sambungkan pelbagai permainan dan aktifkan penjimatan silang dan kemajuan

Terdapat banyak cara untuk melaksanakan permintaan HTTP dalam Pengalaman anda. Walau bagaimanapun, sebilangannya agak rumit.

Setiap pelayan permainan membolehkan 500 permintaan HTTP dihantar setiap minit. Sekiranya anda melampaui had ini, HttpService akan berhenti buat sementara waktu selama sekitar 30 saat.

Walaupun anda boleh membiarkan permainan anda berkomunikasi dengan banyak laman web di internet, pembangun Roblox menghalang anda daripada menghantar permintaan HTTP ke laman web rasmi permainan.

HttpService mewarisi beberapa pengekodan dari Instance. Yang terakhir adalah kelas asas untuk semua kelas lain di Roblox. Walau bagaimanapun, anda tidak dapat membuat HttpService dengan Instance.

Cara Menghidupkan Permintaan HTTP di Roblox Studio

Untuk menghidupkan permintaan HTTP, anda memerlukan akses ke Roblox Studio. Dari situ, hanya beberapa klik untuk mengaktifkannya.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Lancarkan Roblox Studio.

 2. Buka permainan yang ingin anda aktifkan ciri permintaan HTTP.

 3. Klik kanan pada tetingkap Explorer di Roblox Studio.

 4. Pilih "Masukkan Objek" dan pilih "Skrip."

 5. Keluarkan semua kod pada skrip baru anda.

 6. Taipkan perkara berikut tanpa tanda petik:

  "HttpService = permainan tempatan: GetService (" HttpService ")"

 7. Jalankan kod.

Kod ini menghidupkan HttpService, dan anda seharusnya dapat memasukkan kod yang diperlukan untuk permintaan HTTP.

Pertimbangan Dengan Menggunakan Permintaan HTTP

Selain setiap pelayan permainan dibatasi hingga 500 permintaan HTTP, ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan. HttpService mempunyai beberapa batasan yang harus anda ketahui seperti:

 • Permintaan mungkin gagal

Permintaan HTTP anda mungkin gagal kerana pelbagai sebab. Pembangun Roblox mengesyorkan pengekodan "secara defensif" dan mempunyai rancangan sandaran sekiranya berlaku. Contohnya ialah menggunakan "pcall" ketika membuat pengekodan.

 • Gunakan HTTPS sebanyak mungkin

Walaupun HttpService membolehkan anda menggunakan protokol HTTP, lebih baik menggunakan HTTPS daripada yang anda boleh. HTTPS mempunyai enkripsi, dan hasilnya lebih selamat. Keselamatan yang meningkat menjadikan pengguna jahat lebih sukar untuk mencuri atau mengubah maklumat.

 • Dapatkan permintaan anda

Sebaiknya permintaan HTTP anda mempunyai bentuk perlindungan serius. Langkah keselamatan tambahan akan mengelakkan pengguna lain menyamar sebagai pelayan permainan anda. Salah satu bentuk perlindungan adalah kunci rahsia yang hanya anda ketahui.

 • Jangan memuatkan pelayan web yang berlebihan

Oleh kerana anda dapat menghantar banyak permintaan dengan cepat, anda berpotensi membebani pelayan web dengan membiarkan pelayan permainan anda berkomunikasi dengannya. Rancang agar permintaan anda lebih rendah daripada had yang dilayan oleh pelayan ini.

Anda tidak akan menghadapi masalah jika anda melindungi pelayan permainan anda dan menyederhanakan jumlah permintaan yang dibuat. Pengalaman Roblox yang selamat akan membolehkan semua pemain menikmati permainan tanpa rasa takut akan privasi yang terganggu.

Memberi dan menerima

Dengan permintaan HTTP, pembangun Roblox bermaksud menjadikan permainan lebih mudah diakses. Pemain yang mempunyai pengetahuan pengekodan dapat membuat idea unik muncul, dan kemungkinannya tidak terbatas. Seorang pengguna bahkan membuat aplikasi untuk menguruskan permainan mereka di peranti mudah alih semasa dalam perjalanan.

Adakah anda menggunakan permintaan HTTP untuk permainan anda? Apa pendapat anda mengenai permintaan ini? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.