Cara Mencari Facebook Tanpa Akaun atau Log Masuk

Sama ada anda enggan membuat akaun Facebook atau mempunyai akaun yang tidak dapat anda akses pada masa ini, mungkin sukar untuk mencari maklumat yang dihoskan di platform media sosial ini.

Artikel ini merangkumi cara anda boleh menggunakan pilihan carian bawaan Facebook tanpa log masuk. Adakah cara untuk mencari profil Facebook tanpa akaun? Bagaimana jika anda ingin mencari acara atau lokasi? Teruskan membaca untuk mengetahui.

Direktori Facebook

Tempat terbaik untuk memulakan ialah //www.facebook.com/directory/people.

Sekiranya anda tidak log masuk, anda harus membuktikan bahawa anda bukan robot sebelum dapat meneruskannya. Selepas pemeriksaan keselamatan pantas ini, anda boleh melayari Facebook di bawah tiga kategori berbeza.

Untuk mendorong orang masuk, Facebook menjadikan proses ini sedikit tidak selesa. Setiap kali anda mengklik kategori atau hasil carian, anda mesti menunggu pemeriksaan keselamatan. Ini juga berlaku setiap kali anda menggunakan bar carian.

Sekarang mari kita lihat tiga kategori yang boleh anda lihat:

Orang ramai

Di sini, anda dapat melihat senarai pengguna Facebook, disusun mengikut abjad.

Gunakan bar carian di sebelah kanan untuk memasukkan nama orang yang anda cari. Hasil carian akan bergantung pada tetapan privasi pengguna masing-masing.

Di Facebook, pengguna tidak dapat menarik diri daripada carian sepenuhnya. Namun, mereka dapat membuang nama mereka dari Direktori. Mereka juga dapat mengehadkan seberapa banyak maklumat mereka yang dapat anda akses.

Halaman

Kategori ini merangkumi profil selebriti yang disahkan, serta restoran dan perniagaan lain. Sekiranya anda mencari kelab atau NGO, ini adalah tempat yang baik untuk bermula. Anda juga boleh melihat jenama yang mempunyai profil di Facebook.

Tempat Tab

Di sinilah anda boleh mencari acara dan hotel, serta perniagaan. Semasa anda log masuk, Places menunjukkan rakan anda yang mana yang berdekatan. Tetapi walaupun tanpa akaun, mencari tab ini dapat membawa anda ke maklumat yang anda perlukan.

Bagaimana dengan Carian Orang?

Direktori Facebook bertindak seperti buku telefon macam-macam, tetapi halaman carian rasmi Facebook ada di sini: //www.facebook.com/people-search.php

Dengan Carian Orang, anda boleh menggunakan maklumat pengenalan untuk mengesan seseorang. Contohnya, anda boleh menyempitkan carian menggunakan lokasi, tempat kerja, atau sekolah mereka. Walau bagaimanapun, anda mesti log masuk untuk menggunakan Carian Orang. Sekiranya ini adalah kaedah penyemakan imbas yang ingin anda gunakan, anda boleh membuat akaun Facebook palsu.

Anda Sentiasa Boleh Mencuba Google

Sekiranya Direktori Facebook tidak memberikan hasil, mengapa bukan Google sahaja?

Inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Buka Google

  2. Masukkan ‘site: facebook.com’ ke Search Bar
  3. Tambahkan Nama Orang, Kumpulan, atau Acara yang Anda Cari

Anda boleh menggunakan langkah yang sama di Bing, DuckDuckGo, dan mesin carian lain.

Enjin Carian Sosial

Inilah pilihan lain yang boleh membantu.

Enjin carian sosial mengumpulkan data dari media sosial. Anda boleh menggunakannya untuk membuat penyelidikan umum di pangkalan pengguna Facebook. Sebagai contoh, ini adalah kaedah terbaik untuk mengetahui pendapat pengguna Facebook mengenai subjek tertentu.

Anda boleh menggunakan mesin carian sosial untuk melihat komen Facebook mengikut topik. Apabila anda mempunyai kata kunci, anda dapat mengetahui demografi mana yang paling banyak membincangkannya di Facebook. Anda juga akan mengetahui sama ada perbincangan itu positif atau negatif. Meneliti trend pasaran di media sosial adalah mustahil tanpa alat seperti ini.

Mereka juga dapat membantu anda mencari orang dan acara tertentu. Oleh itu, enjin carian sosial mana yang sesuai untuk anda?

Pipl

Pipl membantu anda mencari orang yang namanya terlalu umum untuk dijumpai di Direktori Facebook. Ini adalah pilihan yang bagus jika anda mempunyai lokasi seseorang dan juga nama mereka. Dengan menggunakan Pipl, anda juga dapat mencari orang berdasarkan nombor telefon atau alamat e-mel mereka.

Laman web ini bebas digunakan, dan mempunyai antara muka yang sangat mudah. Pipl melayari pelbagai laman media sosial selain Facebook. Sekiranya anda mencari orang tertentu, laman web ini adalah pertaruhan terbaik anda.

Carian Sosial Talkwalker

Talkwalker adalah enjin carian sosial yang menyeluruh dan serba boleh. Versi percuma membolehkan anda melihat sebutan selama tujuh hari terakhir. Ini boleh sangat membantu jika anda mencari maklumat mengenai konsert, persidangan, atau acara lain. Anda juga boleh meningkatkan ke versi berbayar, yang membolehkan anda melihat data dari lebih dari setahun.

Sosial Pencari

Inilah satu lagi pilihan percuma yang hebat. Anda boleh menggunakan Pencari Sosial untuk mencari orang atau kata kunci di Facebook. Laman web ini juga membolehkan anda menyaring dan menyusun hasil carian.

Perkataan Akhir

Pada suku kedua 2018, Facebook mencapai sekitar 2.23 bilion pengguna. Walaupun skandal Cambridge Analytica mengilhami beberapa pengguna untuk menghapus, pangkalan pengguna Facebook masih berkembang. Walaupun anda lebih suka menjauhi Facebook, anda tidak dapat menolak jangkauannya.

Kadang kala anda perlu mencari di laman web ini untuk mendapatkan maklumat yang tidak dapat anda dapatkan di tempat lain. Contohnya, anda mungkin memerlukan mesin carian sosial untuk mengesan rakan lama. Anda juga dapat mencari di Facebook semasa anda meneliti organisasi, jenama, dan perniagaan kecil. Sebenarnya, beberapa perniagaan kecil mendasarkan keseluruhan kehadiran dalam talian mereka di laman web ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found