Cara Menjual Opsyen Panggilan di RobinHood

Menjual pilihan panggilan adalah salah satu kaedah termudah untuk mengaut keuntungan di pasaran saham. Tetapi dengan begitu banyak platform perdagangan, anda pasti ingin memilih platform yang bukan sahaja melindungi wang anda tetapi juga membolehkan transaksi yang lancar seperti menjual pilihan panggilan. Itulah yang ditawarkan oleh Robinhood.

Cara Menjual Opsyen Panggilan di RobinHood

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda dapat menjual pilihan panggilan di Robinhood dan memberi anda petua dan trik yang akan membantu meningkatkan kemahiran perdagangan anda dan akhirnya meningkatkan pulangan anda.

Apa itu Pilihan Panggilan?

Idea asas menjual pilihan panggilan adalah: anda menjual hak orang lain untuk membeli stok dari anda pada harga yang telah ditentukan (harga mogok) pada tarikh yang telah ditentukan (tamatnya). Anda menerima wang tunai awal untuk perjanjian ini, yang disebut "premium." Sekiranya harga saham kurang dari harga mogok pada tarikh luput, pembeli tidak mempunyai insentif untuk memberikan (melaksanakan) pilihan, dan anda dapat mengekalkan premium. Sebaliknya, jika harga saham lebih besar daripada harga mogok, pembeli menggunakan pilihan tersebut, dan anda berkewajiban untuk menjual saham tersebut pada harga mogok.

Menjual pilihan panggilan adalah strategi yang sangat baik jika anda yakin bahawa harga aset yang mendasari akan meningkat.

Cara Menjual Opsyen Panggilan di Robin Hood

Tidak pernah semudah ini untuk memulakan di pasaran perdagangan pilihan. Robinhood telah meletakkan antara muka yang mesra pengguna pada proses yang sebaliknya rumit. Untuk menjual pilihan panggilan pada saham pilihan anda:

 1. Buka aplikasi Robinhood dan masukkan kelayakan anda untuk log masuk.
 2. Cari saham yang ingin anda jual pilihan panggilan. Untuk melakukannya, ketik kaca pembesar di sudut kanan atas skrin utama anda.
 3. Sebaik sahaja anda memilih stok, halaman baru akan dibuka, memberikan lebih banyak maklumat mengenai stok, seperti harga spotnya.
 4. Di sudut kanan bawah halaman terperinci saham, ketuk "Perdagangan."

 5. Ketuk "Pilihan Perdagangan" dan kemudian pilih "Pilihan Panggilan."

Faktor yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Menjual Pilihan Panggilan

Menjual pilihan panggilan boleh menjadi kaedah yang baik untuk menjana sejumlah wang apabila harga saham yang mendasarinya diperdagangkan di bawah harga mogok. Walau bagaimanapun, penting untuk memastikan anda telah mempertimbangkan semua perkara berikut sebelum membuat keputusan akhir:

 • Tarikh luput: Premium yang diterima oleh penjual opsyen panggilan meningkat seiring dengan peningkatan masa tamat. Argumen utama adalah mudah: apabila masa tamat tempoh meningkat, potensi saham yang mendasari untuk berpindah ke posisi dalam-wang meningkat. Sekiranya itu berlaku, panggilan akan diberikan. Oleh itu, untuk mengimbangi risiko yang lebih tinggi, premium akan meningkat.

  Tarikh luput lebih penting sekiranya anda memiliki stok pendasar. Sekiranya anda menjual pilihan panggilan tertutup dengan waktu yang lebih lama hingga habis masa berlakunya, anda akan meningkatkan jangka masa yang tegas di mana anda akan mengurangkan keuntungan yang mungkin terjadi setelah tunjuk perasaan.

 • Premium: Ini adalah pembayaran yang Anda terima dimuka untuk menjual pilihan panggilan. Premium bergantung pada jurang antara harga spot dan harga mogok. Ia akan menurun ketika harga mogok naik lebih jauh dari harga spot. Tetapi panggilan dengan premium yang lebih rendah juga cenderung dilakukan.
 • Harga Strike: Ini adalah harga di mana anda wajib menjual stok pendasar sekiranya panggilan dilakukan. Panggilan dengan harga mogok yang lebih tinggi cenderung dilakukan dan oleh itu menghasilkan premium yang lebih rendah. Sebaliknya, mereka yang mempunyai harga mogok yang lebih rendah cenderung berpindah ke posisi dalam-wang, dan oleh itu lebih cenderung untuk ditugaskan. Sekiranya semua faktor lain tetap, anda harus memilih pilihan panggilan dengan harga mogok yang lebih tinggi kerana ini memberi anda lebih banyak kelonggaran untuk mendapatkan keuntungan dari kenaikan harga saham yang mendasari.
 • Bilangan Kontrak: Setiap kontrak opsyen mempunyai 100 saham. Anda akan mendapat jumlah premium yang lebih tinggi jika anda menjual bilangan kontrak yang lebih tinggi. Tetapi untuk menjual lebih banyak kontrak, anda mesti memiliki lebih banyak saham saham pendasar.

Berapa Banyak Jenis Pilihan Panggilan Yang Boleh Anda Jual?

Anda boleh menjual sama ada panggilan tertutup atau panggilan telanjang. Untuk menjual panggilan tertutup, anda harus memiliki unit stok yang cukup untuk menutup kedudukan pendek. Sebagai contoh, untuk membuat kontrak opsyen panggilan untuk menjual 100 saham saham, anda mesti memiliki sekurang-kurangnya 100 saham saham tersebut dalam portfolio anda. Untuk menjual panggilan telanjang, anda tidak perlu mempunyai stok asas dalam portfolio anda. Walau bagaimanapun, dana di akaun anda mesti cukup untuk menutup kedudukan pendek sekiranya panggilan dilakukan.

Bilakah Masa Terbaik untuk Menjual Pilihan Panggilan?

Menjual pilihan panggilan boleh menguntungkan sekiranya anda berpendapat harga saham yang mendasari akan tetap stabil atau agak meningkat dalam masa terdekat. Anda akan bertaruh bahawa harga saham pendasar tidak akan naik di atas harga mogok pilihan.

Salah satu kelebihan menjual pilihan panggilan ialah memberi anda peluang untuk memperoleh pendapatan dari stok yang sudah ada dalam portfolio anda. Anda akan menerima premium untuk setiap stok yang dijanjikan dalam kontrak. Tetapi strategi ini disertakan dengan penangkapan: anda melepaskan potensi untuk membuat keuntungan jika harga saham meningkat di atas harga mogok kerana panggilan akan diberikan. Sudah tentu, anda harus ingat bahawa anda mempunyai tanggungjawab untuk menjual stok yang mendasari kepada pembeli sekiranya panggilan dilakukan.

Anda juga boleh menjual pilihan panggilan apabila anda pesimis mengenai prospek jangka pendek saham. Sekiranya anda menjual panggilan tertutup dan harga yang mendasari jatuh, premium yang diterima sedikit sebanyak akan mengimbangi kerugian anda. Menjual panggilan tidak melindungi anda daripada kehilangan wang tunai.

Pilihan Perdagangan Seperti Pro

Robinhood mempunyai banyak ciri hebat yang menjadikan perdagangan mudah dan senang. Aplikasi ini mengandungi semua maklumat yang anda perlukan, termasuk premium, tarikh luput, dan harga mogok. Sekiranya anda baru menggunakan jenis perdagangan ini, maklumat yang kami kongsi dalam artikel ini akan memberi kelebihan kepada peniaga lain.

Adakah anda menjual sebarang panggilan di Robinhood? Apa pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen.