Netflix vs Amazon Prime Video: Manakah Perkhidmatan Streaming yang Lebih Baik?

Amazon Prime Video dan Netflix adalah dua perkhidmatan streaming yang paling banyak digunakan di AS. Oleh kerana semakin ramai orang berminat untuk melakukan streaming dalam talian, pasaran menjadi lebih kompetitif. Kekeliruan ini bermaksud bahawa banyak pengguna dibiarkan tertanya-tanya mana antara dua pemain industri "memotong tali pusat" yang lebih baik.

Netflix vs Amazon Prime Video: Manakah Perkhidmatan Streaming yang Lebih Baik?

Sudah tentu, kedua-dua perkhidmatan mempunyai kandungan yang berbeza, jadi mempunyai kedua-duanya bukanlah idea yang buruk. Tetapi, membuat pilihan antara keduanya boleh menjadi sukar jika anda hanya menggunakan satu. Semasa membuat keputusan mengenai Netflix atau Amazon Prime Video, artikel ini memberikan penerangan terperinci mengenai kedua-dua perkhidmatan tersebut sehingga anda dapat menentukan mana yang terbaik untuk anda.

Fungsi Netflix vs Perdana Video

Mari bandingkan kedua fungsi perkhidmatan, bermula dengan Netflix.

Pengalaman Netflix

Hari ini, Netflix terutamanya digital. Dengan menggunakan aplikasi telefon pintar, penyemak imbas web, peranti Roku, atau bahkan peranti Chromecast, pengguna log masuk dan mengklik 'main' pada apa sahaja yang ditawarkan oleh Netflix. Tidak ada bayaran sewa, bayaran pembelian, atau pendaftaran untuk menikmati apa sahaja di Netflix. Anda melanggan bulanan perkhidmatan ini dan menonton apa sahaja yang anda mahukan.

Elemen navigasi Netflix menampilkan karusel bergulir dengan beberapa baris bahagian berlabel, seperti:

  • "Senarai Saya"
  • "Kini Trend"
  • "Asal Netflix"
  • "Realiti TV"
  • "Filem aksi"
  • "Rancangan TV Jenayah"
  • dan banyak lagi

Untuk melihat katalog, anda menatal baris di setiap bahagian. Tidak ada pilihan "Lihat Semua" di akhir setiap baris, seperti di Video Perdana. Walau bagaimanapun, Netflix menyertakan bar "Kategori untuk anda" di antara gelongsor karusel untuk mencari semua kandungan yang berkaitan dalam setiap kategori.

Halaman Kandungan Netflix

Pengalaman Video Perdana

Sekarang, mari kita bahas beberapa perkara yang ditawarkan oleh Video Perdana.

Antaramuka mudah digunakan dan serupa dengan Netflix, yang menampilkan karusel gelongsor kandungan atau aplikasi di setiap baris.

Terdapat pilihan "Lihat Semua" di akhir senarai, yang tidak disertakan oleh Netflix.

Perkhidmatan ini menawarkan banyak kandungan percuma, tetapi beberapa filem dan rancangan adalah kos tambahan, sama ada melalui penyewaan, langganan kepada pihak ketiga, atau pembelian. Bagaimanapun, ahli Prime banyak menonton melalui senarai panjang kandungan Perdana yang ada.

Untuk penggunaan serentak, tiga pengguna dapat menonton kandungan yang berbeza sekaligus, tetapi hanya dua peranti yang dapat mengalirkan video yang sama secara serentak.

Membandingkan Netflix dan Harga Video Perdana

netflix_amazon_prime_stranger_things

Kedua-dua Netflix dan Amazon Prime Video kini menawarkan percubaan percuma selama 30 hari jika anda ingin menguji sebelum anda membeli, ini adalah peluang untuk melihat apa yang masing-masing tawarkan dan bagaimana fungsinya. Sekiranya anda seorang pelajar, Amazon juga menawarkan percubaan enam bulan percuma, jadi tidak ada alasan untuk tidak mengambil Amazon Prime Video jika anda masih belajar.

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, Netflix mengenakan bayaran setiap bulan, sementara Prime Video mempunyai beberapa pilihan. Dengan Video Perdana, anda membuat akaun dan mendapat akses ke kandungan percuma dan kemampuan untuk membeli lebih banyak kandungan yang ingin anda tonton, membayar bulanan untuk akaun Amazon Prime, atau membayar setiap tahun untuk perkhidmatan tersebut. Sekiranya anda memilih keahlian Prime Prime, anda akan mendapat penghantaran dua hari percuma, perkhidmatan muzik Prime dan banyak lagi!

Harga Netflix

Netflix menagih pengguna setiap bulan menggunakan PayPal atau kad debit. Anda boleh membatalkan perkhidmatan pada bila-bila masa, dan Anda dapat menonton hingga empat pengguna sekaligus, bergantung pada paket mana yang Anda beli.

Netflix menawarkan tiga peringkat perkhidmatan. Yang pertama adalah pakej asas dengan harga $ 8.99 / bln. Anda mendapat streaming tanpa had pada kandungan, streaming Definisi Standard, dan satu peranti dapat mengalirkan kandungan pada satu masa.

Tahap kedua menawarkan sedikit lebih banyak pada $ 12.99 / bln. Pakej ini memberi anda dua peranti penstriman sekaligus dan penstriman Definisi Tinggi.

Terakhir, tahap tertinggi ialah $ 17.99 / bln. Anda mendapat empat aliran pada satu masa dan streaming 4K. Kosnya lebih tinggi daripada pilihan lain, tetapi ada lebih banyak nilai untuk pemerhati yang gemar.

Video Perdana

Amazon Prime akan membolehkan anda membayar untuk menonton setiap filem atau siri. Kosnya berbeza di sini, tetapi jika anda tidak mahu membayar langganan, ini adalah pilihan anda.

Sekiranya anda menginginkan sedikit keuntungan tanpa komitmen, anda boleh membeli Amazon Prime Video dengan harga $ 8.99 / bulan atau Amazon Prime dengan harga $ 12.99 / bulan dan membatalkannya bila-bila masa. Terdapat juga pilihan tahunan, pilihan pembayaran tahunan adalah $ 119 setiap tahun, yang secara automatik diperbaharui dua belas bulan dari tarikh pendaftaran anda. Juga, pelajar, penerima Medicaid, dan mereka di EBT dapat potongan harga, jadi terdapat banyak pilihan untuk simpanan. Kos Langganan Perdana Amazon

Netflix vs Amazon Prime Video: Peranti

Kedua-dua perkhidmatan kini menyambung ke pelbagai peranti, jadi tidak banyak perbezaan di antara mereka di sini. Netflix, pada dasarnya, tersedia di hampir semua perkara yang mempunyai sambungan internet dan akses ke paparan semacam.

Perkhidmatan Video Perdana Amazon juga terdapat di mana-mana. Dipasangkan dengan Fire Stick Amazon, ia adalah duo yang sempurna, dan berkat kemas kini, pengguna kini dapat melakukan streaming dengan Chromecast juga.

best_streaming_services_uk_2015

Untuk perkhidmatan penstriman, anda boleh menikmati kedua-dua pilihan pada hampir semua peranti.

Netflix vs Amazon Prime Video: Kandungan

netflix_amazon_prime_american_gods

Ini semua mengenai pertunjukan, dan Netflix dan Amazon Prime Video mempunyai lebih banyak daripada bahagian ace di lengan baju mereka. Di sudut Netflix adalah Rumah kad, Narkos, Perkara yang tidak dikenali,Jingga Adalah Hitam Baru, Mahkota,Penunggang Kuda BoJack, dan Berani, untuk menamakan beberapa Asal Netflixnya.

Terdapat asal dan kandungan Netflix dari filem dan rancangan TV hingga dokumentari dan persembahan muzik. Kandungan sering berubah, tetapi sebilangan besar tinggal sebentar untuk memberi peluang kepada semua orang untuk menontonnya.

Sudah selesai di Amazon Prime, anda ada Bosch, Lelaki di Istana Tinggi, Telus, Robot,Tangan Dewa, Dewa Amerika, Pete Sneaky, dan banyak lagi. Sekiranya anda mempunyai pertunjukan tertentu, itu pasti akan mendorong anda ke arah perkhidmatan tertentu (yang juga boleh menjadi sumber kegusaran).

Dengan senjata pengaturcaraan asli pemenang anugerah yang semakin meningkat (serupa dengan Netflix Originals) dan pangkalan pengguna siap sedia pelanggan Amazon Prime, Prime Video membawa perjuangan ke Netflix.

Pengguna Video Perdana dapat mengalirkan kandungan kegemaran mereka menggunakan aplikasi telefon pintar, penyemak imbas web, atau Chromecast sama seperti Netflix. Amazon juga memaparkan rangkaian produk Fire TV dengan built-in Prime Video. Prime menawarkan kandungan asli, kandungan baru, dan klasik, jadi tidak ada perbezaan di sini selain pilihan.

Ketika berkaitan dengan filem, Netflix menawarkan katalog klasik kultus yang terus berkembang, filem yang agak baru, dan beberapa filem indie eksklusif. Amazon Prime Video juga menawarkan katalog serupa, tetapi boleh dikatakan lebih tertumpu pada rancangan TV daripada filem, dan katalog filemnya tidak begitu luas. Perlu diingat bahawa Prime Video juga memerlukan anda membayar untuk menonton beberapa filem walaupun mempunyai keahlian Perdana.

Jumlah rancangan TV dan filem yang tersedia di kedua-dua perkhidmatan terus berubah apabila kandungan ditambahkan atau dikeluarkan.

Netflix vs Amazon Prime Video: Keselamatan

Oleh itu, bagi kebanyakan orang, keselamatan akaun bukanlah pemecah urus niaga, tetapi perlu diperhatikan bahawa Netflix tidak menawarkan pengesahan dua faktor di mana Perdana Video. Kedua-dua perkhidmatan ini membolehkan pengguna log keluar dari peranti yang tidak dibenarkan dari jarak jauh sehingga anda dapat mengawal sepenuhnya perangkap dalam hidup anda.

Jadi, Mana Yang Lebih Baik?

Kedua-dua perkhidmatan mempunyai banyak yang ditawarkan, tetapi ada sebab bahawa Netflix begitu popular. Dengan Netflix Originals seperti Orange Is the New Black, YOU, dan Stranger Things, sukar untuk tidak memastikan langganan anda tetap aktif.

Manfaat lain dari Netflix ialah tidak ada kos tambahan. Sekiranya anda memilih pelan peringkat terendah, anda tidak akan pernah membayar lebih dari $ 8.99 / bln.

Sebaliknya, Amazon Prime Video juga hanya $ 8.99 / bulan atau anda boleh membayar $ 12.99 / bulan dan dapatkan Amazon Prime yang menawarkan banyak buku, filem, muzik, dan potongan harga.

Secara keseluruhan, konsensus adalah bahawa Netflix adalah pilihan yang lebih baik jika anda hanya menumpukan perhatian pada kandungan streaming. Anda bukan sahaja mempunyai filem yang lebih baru dan lama, tetapi anda juga mendapat tawaran saluran Premium seperti Tidak tahu malu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found