Ulasan Motorola Moto G4 dan G4 Plus (Hands-on): Jangan menyebutnya Moto G (Gen ke-4)

Ulasan Motorola Moto G4 dan G4 Plus (Hands-on): Jangan menyebutnya Moto G (Gen ke-4)

Gambar 1 dari 22

moto_g4_and_g4_plus_front_2

moto_g4_and_g4_plus_front
moto_g4_and_g4_plus_front_1
moto_g4_and_g4_plus_rear
moto_g4_hero_side
moto_g4_plus_camera_shot
moto_g4_plus_case_off
moto_g4_plus_finger_reader
moto_g4_plus_front_shot
moto_g4_plus_hero_side
moto_g4_plus_rear_camera
Ulasan Motorola Moto G4 Plus: Belakang
moto_g4_plus_side_button
moto_g4_plus_usb_port
moto_g4_plusrear_camera_1
moto_g4_rear_camera
moto_g4_rear_case_off
moto_g4front_screen
moto_g4front
moto_g4re__camera
skrin moto_g4
butang moto_g4side_

Motorola Moto G, selama empat tahun terakhir, menjadi salah satu telefon bimbit pertengahan terbaik di pasaran. Setiap lelaran telah mencapai keseimbangan yang sukar untuk kekal berpatutan, tetapi juga tahan lama, kuat dan cukup lengkap untuk memuaskan pengguna telefon anda di atas rata-rata.

Lihat Google Translate yang berkaitan sekarang akan berfungsi dengan teks apa pun di telefon Android anda Android Marshmallow ada di SINI: 14 ciri baru yang akan membuat anda mengemas kini telefon pintar Telefon pintar terbaik 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Sekarang, dengan pelancaran Moto G4 - bukan, kali ini tidak disebut Moto G (Gen ke-4) - Motorola ingin menarik perhatian penonton yang lebih besar daripada sebelumnya. Bagaimana? Nah, selain Moto G4 5.5in, Motorola telah menambahkan Moto G4 Plus untuk keluarga yang, bukannya layar yang lebih besar, mengikat kamera turbo-charge ke Moto G4 standard.

Motorola Moto G4 dan G4 Plus: Reka bentuk dan paparan

Untuk Moto G generasi keempat, Motorola menjadikan telefon pintar terlarisnya lebih nipis daripada sebelumnya - 9.8mm pada titik paling tebal - sambil dibungkus dalam skrin Full HD 5.5 inci yang lebih besar. Tepi Moto G4 kini dilancarkan dari logam yang melengkung halus dan bukan plastik generasi terakhir juga. Hampir boleh digunakan untuk telefon bimbit premium jika bukan untuk penutup belakang plastik yang lembut dan boleh ditanggalkan.

Perubahan reka bentuk ini bermaksud bahawa Moto G4 terasa lebih licin daripada sentuhan sebelumnya. Dengan berat 155g, beratnya tetap sama, tetapi tangan yang lebih kecil mungkin mendapati bingkai 5.5in Moto G4 lebih berat daripada Moto G (Gen ke-3).

moto_g4_plus_finger_reader

Selain pembaca cap jari yang jelas diikat di depan G4 Plus, hampir tidak ada perbezaan antara G4 Plus dan G4 standard. Secara peribadi, saya lebih suka reka bentuk G4 kerana tidak mempunyai pembaca cap jari yang agak jelek yang terpaku di bahagian depannya. Mungkin lebih masuk akal untuk menempatkan pembaca di belakang, di mana ia mungkin tersembunyi dengan rapi di sumur tempat logo Motorola "M" biasanya duduk.

Juga, tidak seperti Moto G (Gen ke-3), Moto G4 tidak lagi tahan air IPX7. Ia mengekalkan lapisan nano P2i yang menolak air dari percikan air atau percikan hujan yang aneh, tetapi Motorola tidak lagi mendakwa bahawa anda boleh membuangnya dalam satu meter air selama 30 minit. Walaupun agak mengecewakan, ia mungkin tidak akan mempengaruhi banyak pengguna Moto G. Kecuali anda adalah jenis orang yang kerap meletakkan telefon anda di tab mandi. Atau tandas.

Motorola Moto G4 dan G4 Plus: Spesifikasi

Moto G4 dan G4 Plus hampir sama dari segi perkakasan teras. Kedua-duanya menggunakan pemproses octa-core Qualcomm Snapdragon 617 dan berjalan di Android Marshmallow, bersama dengan senarai standard tweak UI dan aplikasi proprietari Motorola.

Dalam keadaan tidak biasa, Motorola belum memberikan pilihan RAM tetap untuk kedua-dua telefon. Pengguna Moto G4 Plus dapat memilih antara 2, 3 atau 4GB RAM, dengan pelanggan Moto G4 memilih 2 atau 4 GB RAM semasa dibeli. Pilihan penyimpanan lebih konvensional, bagaimanapun, dengan kedua-dua versi hadir dalam versi 16, 32 atau 64GB.

[galeri: 3]

Mereka yang bimbang tentang hayat bateri tidak perlu kerana Motorola telah melengkapkan telefon bimbit G barunya dengan pek kuasa 3.000 mAh, 20% lebih banyak daripada pada model generasi ke-3. Kedua-dua telefon ini juga mampu mengecas pantas melalui ciri TurboPower, yang membolehkan anda menyuntikkan kuasa 6 jam hanya dalam 15 minit. Anehnya, hanya Moto G4 Plus yang dilengkapi dengan pengecas TurboPower yang disertakan di dalam kotak, sehingga pengguna G4 biasa dibebani dengan kabel dan palam USB standard. Walau apa pun yang anda beli, Motorola tetap menggunakan USB mikro standard - USB Type-C belum berjaya ke keluarga Moto G.

Motorola Moto G4Motorola Moto G4 Plus
Skrin5.5in, 1,920 x 1,080p IPS5.5in, 1,920 x 1,080p IPS
PemprosesQuad-core 1.5GHz Qualcomm Snapdragon 617 Quad-core 1.5GHz Qualcomm Snapdragon 617
GPUAdreno 405Adreno 405
Storan dan RAM16GB / 32GB (RAM 2GB) 16GB (RAM 2GB); 32GB (RAM 3GB); 64GB (RAM 4GB)
Kamera belakang; depan13MP, f / 2, kontras mengesan autofokus, denyar LED dua kali; 5MP16MP, f / 2, fasa mengesan autofokus
Kapasiti bateri3,000mAh 3,000mAh
Dimensi (WDH) 77 x 9.8 x 153mm 76.6 x 9.8 x 153mm
Berat155g155g

Motorola Moto G4 dan G4 Plus: Kamera

Perbezaan sebenar antara Moto G4 dan G4 Plus terdapat pada kameranya.

G4 standard dilengkapi dengan kamera 13-megapixel dengan flash LED ganda, sementara G4 Plus mempunyai kamera 16-megapixel yang lebih baik dengan autofokus dibantu laser dan fasa-deteksi fasa. Bagi yang tidak celik kamera di antara kita, yang diterjemahkan ke G4 Plus mengambil gambar yang lebih besar dan lebih tajam dengan fokus automatik yang lebih pantas daripada yang terdapat pada Moto G4 standard.

Setelah menggunakan kedua kamera di acara langsung Motorola, jelas untuk melihat bahawa Plus mempunyai kamera yang lebih baik dan lebih pantas. Namun, kedua snappers cepat, tajam dan nampaknya menghasilkan gambar dengan keseimbangan warna yang sekata. Malah lampu kilat juga boleh digunakan.

moto_g4_plus_rear_camera

Kami akan mendapat penjelasan yang lebih baik dari kedua-dua kamera apabila kami mendapatkannya untuk disemak dalam beberapa minggu.

Motorola Moto G4 dan G4 Plus: Harga dan tarikh pelepasan

Kedua-dua telefon bimbit Motorola akan dilancarkan pada bulan Jun 2016 tetapi nampaknya ketersediaan agak terhad pada mulanya. Walaupun kedua-dua Moto G4 dan Moto G4 Plus terdapat di Moto Maker sehingga anda dapat menyesuaikannya sesuai keinginan, model set Moto G4 hanya akan tersedia dari Tesco Mobile, Argos dan Amazon dan Moto G4 Plus hanya akan tersedia boleh didapati melalui Amazon.

Bergantung pada spesifikasi Moto G4 dan G4 Plus yang Anda gemari, harga mulai dari £ 169 untuk Moto G4 dan £ 199 untuk Moto G4 Plus.

Motorola Moto G4 dan G4 Plus: Putusan

[galeri: 16]

Dari waktu singkat kami dengan kedua-dua telefon, jelas bahawa mereka lebih pantas, lebih anggun dan lebih cantik daripada yang sebelumnya. Sebenarnya, selain kekurangan kalis air, satu-satunya yang mudah dibaca yang saya rasa boleh menghalang Moto G adalah penjenamaan G4 Plus yang sedikit wol: sementara penjenamaan "Plus" memaparkan gambar Moto G4 bersaiz king, semua yang ditambahkan adalah kamera yang lebih baik.

Sekiranya pasaran dapat mengatasi hal itu, saya yakin Motorola akan menjadi pemenang lain.

BACA SETERUSNYA: Telefon pintar terbaik tahun 2016


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found