Kebenaran di sebalik komputer riba berjuta-juta dolar

Kebenaran di sebalik komputer riba berjuta-juta dolar

Gambar 1 dari 2

it_photo_11249

it_photo_11248

Ini adalah ‘Laptop Satu Juta Dolar buatan tangan pertama di dunia’ menurut siaran akhbar - tetapi siasatan PC Pro telah menemui bahawa

syarikat di sebalik perwujudan mewah berlian berlian ini beroperasi dari pejabat bertingkat kecil di London Barat.

Laptop Luvaglio juta dolar telah menjadi perbincangan laman web teknologi sejak pertama kali diumumkan bulan lalu. Komputer riba yang penuh dengan permata, membersihkan diri, dan moden telah bertemu dengan intrik dan skeptis. Kemudian, minggu lalu, syarikat itu mengeluarkan siaran akhbar yang penuh dengan retorik, tetapi sangat terperinci.

Oleh itu, PC Pro memutuskan untuk mengesan CEO syarikat itu, Rohan Sinclair Luvaglio. Syarikat itu tidak menerbitkan sebarang nombor telefon di laman webnya dan menggambarkan pejabatnya sebagai 'hanya dengan janji temu', tetapi kami berjaya mendapatkan nombor telefon bimbit Mr Luvaglio.

Dia mendakwa komputer riba itu adalah produk siap dan bahawa 'kami membuatnya sendiri', walaupun dia enggan mendedahkan sebarang perincian mengenai pengalaman syarikat membuat PC, apalagi model bernilai lebih dari £ 500,000. Pemeriksaan Syarikat Syarikat menunjukkan syarikat itu ditubuhkan pada Mac tahun lalu.

Luvaglio mendakwa komputer riba akan dihasilkan di London dan bahawa kemudahan pengeluaran ‘sedang dalam proses [sic].’ Namun, ‘kami sudah menerima pesanan sekarang,’ kata Luvaglio. Sekali lagi, dia tidak akan mengesahkan berapa banyak pesanan yang dibuat.

Ketika diminta untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai latar belakang syarikat, Mr Luvaglio mengalihkan pertanyaan kami ke 'jabatan akhbar' syarikat, memberikan alamat e-mel yang dua kali gagal menjawab permintaan kami untuk mendapatkan lebih banyak maklumat selama beberapa minggu terakhir. Luvaglio berkata "mereka sangat sibuk pada masa ini," kemudian menambahkan: "Tidak banyak maklumat yang akan anda dapatkan dari saya atau mereka pada tahap ini, kerana kami membataskan apa yang kami katakan pada masa ini."

Mengunjungi HQ

Memandangkan keengganan Mr Luvalgio untuk membincangkan perniagaan, kami memutuskan untuk berkunjung ke pejabat syarikat. Terletak tidak jauh dari Jalan Fulham, dengan butik fesyen dan bilik pameran kereta sukan, syarikat ini pastinya berada di lokasi yang tepat untuk produk yang disasarkan kepada golongan yang sangat kaya. Walau bagaimanapun, pejabat syarikat ini sangat kecil dan terkurang sehingga kami berjalan melewatinya pada mulanya.

Pejabat itu adalah rumah bandar bertingkat yang ditukar, dengan nama yang tidak seberapa banyak di buzzer interkom untuk menunjukkan bahawa Luvaglio beroperasi dari sana. Mengintip melalui tingkap menunjukkan pejabat yang sederhana dan moden tanpa ada petunjuk komputer riba mewah. Walaupun lampu menyala, tidak ada orang di rumah ketika kami datang memanggil - tanpa janji temu - pada hari Jumaat petang.

Komputer riba mewah

Jadi apa yang kita tahu mengenai komputer riba itu sendiri? Siaran akhbar mendakwa peranti itu 'menggabungkan alat pintar dengan teknologi canggih; seperti storan keadaan pepejal, Blu-Ray, stik memori USB terbina dalam dan pemain MP3. 'Semua baik dan bagus, tetapi tidak dapat ditandingi untuk komputer riba bernilai £ 2,000, apalagi model berjuta-juta dolar.

Ciri uniknya hadir dalam bentuk ‘pembersihan skrin bersepadu’ dan ‘perhiasan berfungsi’ - yang nampaknya terdiri daripada butang kuasa bertatahkan berlian. Sebuah video, yang sejak itu dikeluarkan dari YouTube, menunjukkan komputer riba secara automatik keluar dari kotak kayu. Adakah itu memerlukan tanda harga, tentu saja, persoalan juta dolar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found