Cara Menjadikan Seseorang sebagai Mod dalam Twitch

Mod, atau moderator, berperanan menjaga ruang sembang awam sebagai tempat yang selamat dengan menghapus kandungan yang tidak diingini atau berbahaya. Menjadikan seseorang sebagai mod pada Twitch bermaksud anda bukan sahaja memberikan mereka tanggungjawab besar tetapi juga otoritas.

Cara Menjadikan Seseorang sebagai Mod dalam Twitch

Terdapat kaedah yang berbeza untuk menjadikan seseorang sebagai mod di Twitch, dan anda boleh menemui semuanya dalam artikel ini. Bukan hanya itu, tetapi kami juga akan memberi anda beberapa petua dan trik tambahan yang harus anda ketahui sebelum menjadikan seseorang sebagai mod di Twitch.

Bagaimana Menjadikan Seseorang sebagai Mod di Twitch?

Setiap video streaming langsung mempunyai ruang sembang yang mempunyai kemungkinan meletup dalam beberapa saat. Semakin banyak pengunjung yang menarik di ruang sembang awam, semakin besar kemungkinan ia dipenuhi dengan spam dan bahasa yang menyinggung perasaan. Itulah sebenarnya mod.

Mod mempunyai kekuatan untuk menghapus mesej yang tidak diingini dari ruang sembang Twitch, melarang penonton tertentu, dan memastikan perbualan memenuhi standard tingkah laku yang telah ditetapkan sebelumnya. Anda boleh mengenali mod dengan mudah dengan ikon pedang hijau di sebelah namanya. Tidak perlu dikatakan, mod harus menjadi orang yang sama-sama boleh dipercayai dan bertanggungjawab.

Anda boleh menjadikan pengguna Twitch sebagai mod dengan menggunakan perintah mod. Ini adalah cara melakukannya dalam beberapa langkah mudah:

 1. Mula menstrim video.
 2. Pastikan orang yang ingin anda beri hak mod berada dalam sembang pada masa itu.
 3. Taip “/ mod [nama pengguna]"Di kotak sembang, dan gunakan nama pengguna mod masa depan.

Tahniah, anda telah membuat mod pertama anda. Anda boleh menambah seberapa banyak mod yang anda mahukan, tetapi itu mungkin tidak selalu diperlukan. Sekiranya anda berminat dengan berapa banyak mod yang anda perlukan, teruskan. Bahagian kedua artikel akan merangkumi spesifikasi mod.

Bagaimana Mengeluarkan Seseorang di Twitch?

Dalam beberapa kes, anda mungkin tidak berpuas hati dengan cara mod anda menjalankan tugasnya. Sesekali, anda mungkin menemui mod yang menyalahgunakan kuasa mereka dan melarang pengguna bersembang untuk bersenang-senang. Melucutkan kuasa mereka lebih mudah daripada memberikannya. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka ruang sembang di strim anda.
 2. Taip “/ unmod [nama pengguna]"Dan pastikan untuk menggunakan mod nama pengguna yang betul.

 3. Mesej yang mengatakan "Anda telah membuang [nama pengguna] sebagai moderator ruangan ini" akan muncul.

Itu sahaja yang ada! Dengan mengetik perintah, anda telah mencabut hak mod pengguna untuk selamanya.

Bagaimana Mod Seseorang di Twitch Dengan Perintah Tetikus?

Terdapat cara lain untuk menjadikan seseorang mod di Twitch dan semudah kaedah sebelumnya. Ini adalah cara melakukannya dengan arahan tetikus:

 1. Mulakan penstriman.
 2. Pastikan pengguna yang ingin anda buat mod hadir dalam aliran.
 3. Klik pada nama mereka.
 4. Ikon dengan orang dan "+" akan muncul di sebelah nama mereka.
 5. Klik pada tambah.

Bagaimana Membuat Saluran Discord untuk Mod Anda?

Setelah streamer mencapai tahap populariti tertentu, mereka dapat membuat server discord yang terbuka untuk semua penonton dan peminat mereka. Mereka dapat bercakap antara satu sama lain dan membina komuniti dalam sembang Discord. Agar mod dapat bercakap antara mereka sendiri, atau dengan streamer secara peribadi, sembang berasingan dalam saluran Discord dapat dibuat.

Oleh itu, anda boleh membuat saluran Discord yang terpisah di luar Twitch terutamanya untuk mod anda. Anda mesti memuat turun Discord di komputer anda dan mempunyai akaun percuma anda sendiri. Inilah cara melakukan selebihnya:

 1. Buka Perselisihan.

 2. Pergi ke panel Saluran dan klik di mana sahaja.
 3. Klik '' Buat saluran. ''

 4. Masukkan tajuk.

 5. Tentukan sama ada anda mahu saluran Discord anda menjadi saluran teks atau saluran suara.

 6. Klik '' Buat saluran. ''

 7. Tukar juga suis ‘‘ Saluran peribadi ’’.

 8. Klik menu lungsur di saluran, dan klik '' Jemput orang. ''

Anda akan mendapat pautan jemputan, yang boleh anda salin dan hantar kepada sesiapa sahaja yang anda mahukan.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Menjadi Moderator yang Baik di Twitch?

Terdapat beberapa panduan asas yang boleh anda ikuti untuk menjadi moderator yang sering diminta di Twitch. Berikut adalah beberapa perkara yang harus anda perhatikan:

• Ketahui Twitch dan semua yang ditawarkannya.

• Tahu bagaimana mengenali spam dan kandungan yang menyinggung perasaan.

• Pastikan anda mengingat semua perintah dengan betul.

• Bersikap aktif, jangan tertidur di tengah aliran.

• Pastikan untuk memahami apa yang ingin dan tidak mahu dilihat oleh pita di ruang sembang mereka.

• Layan semua orang dengan hormat!

• Hentikan masa atau larangan pengguna yang terus mengirim mesej negatif dan menghantar spam.

• Pastikan aliran perbualan berjalan lancar ketika ia perlahan.

• Jangan mengharapkan apa-apa sebagai balasan.

Apa Artinya Mengubah Seseorang di Twitch?

Apabila anda "mod" seseorang di Twitch, ini bermakna anda memberi mereka kekuatan untuk membuat perubahan ketara pada ruang sembang anda. Sudah tentu, anda harus bercakap dengan mod anda sebelum anda memberikan peranan kepada mereka. Mereka perlu cukup dipercayai agar anda memberikan mereka wewenang seperti itu. Oleh itu, penting bagi anda untuk jelas mengenai tingkah laku yang boleh diterima di ruang sembang dan perkara yang anda tidak akan bertolak ansur.

Apa itu Moderator Stream?

Menjadi moderator aliran bukanlah sesuatu yang hanya boleh anda lakukan di Twitch. Hampir setiap perkhidmatan streaming langsung memerlukan mod yang berterusan. Anda juga boleh mencarinya di sembang video langsung YouTube. Anda biasanya dapat mengenalinya dengan ikon pedang hijau kecil di sebelah namanya di kotak sembang.

Tidak kira jenis perkhidmatan yang mereka jalani; keterangan pekerjaan mereka biasanya sama. Platform yang lebih serius adalah; semakin banyak mod tanggungjawab harus menjaga persekitaran yang mesra.

Dalam kes streamer permainan, mod sangat membantu. Antara lain, mereka membenarkan pita berfokus pada permainan dan tidak terganggu oleh suasana yang melambung di ruang sembang.

Adakah Mod Twitch Dibayar?

Secara amnya, tidak. Mod tidak dibayar untuk melakukan apa yang mereka lakukan. Tetapi dalam beberapa kes yang jarang berlaku, jika mod tersebut popular dan aktif, mereka mungkin akan menerima bayaran untuk pekerjaan mereka. Juga, jika streamer yang dimaksud adalah syarikat media, mereka akan menggunakan dan membayar mod mereka untuk menjaga agar chat tetap bersih.

Mengapa Menjadikan Seseorang Mod di Twitch?

Anda memerlukan mod di hampir semua ruang sembang awam. Antara lain, mereka akan memastikan standard tingkah laku sembang diikuti dan sembang tersebut tidak diisi dengan mesej spam.

Mari kita lihat beberapa jenis spam yang paling biasa dan cara mengenalinya. Spam boleh muncul dalam bentuk:

• Petikan teks yang besar, terutama ketika teks itu terus muncul setiap beberapa saat

• Blok ASCII

• Kata dan corak kata berulang

• Pelbagai pautan

• Garis dan garis emoji, dan simbol yang berbeza

Bolehkah Anda Mod Berbilang Orang?

Ya awak boleh. Anda boleh mempunyai seberapa banyak mod yang anda mahukan. Bilangan mod yang ditugaskan untuk setiap sembang bergantung pada dua perkara - sama ada saluran anda popular dan sama ada terdapat banyak penonton di ruang sembang anda.

• Saluran kecil - Ini merupakan sembang dengan satu baris teks untuk setiap saat. Untuk saluran kecil, anda boleh lakukan dengan satu atau akhirnya dua mod.

• Saluran sederhana - Di sini kita merujuk saluran dengan lima baris teks untuk setiap saat. Satu mod harus bertanggungjawab untuk setiap 200 penonton.

• Saluran besar - Dengan aliran yang lebih popular, satu mod harus diberikan kepada setiap 600 penonton.

Selagi anda mempercayai mod anda, tidak ada batasan berapa banyak yang boleh anda gunakan. Walaupun terdapat lebihan mod per kotak sembang, ia tidak akan memberi kesan buruk pada saluran anda.

Apa yang Boleh Dilakukan Mod pada Twitch?

Mod mempunyai senarai tanggungjawab yang panjang, dan ini hanya beberapa di antaranya:

• Mereka mencari mesej spam dan mengeluarkannya dari sembang.

• Mereka menghapus bahasa yang menyinggung atau kandungan berbahaya.

• Mereka memiliki kekuatan untuk meluangkan masa atau melarang pengguna dari ruang sembang tertentu.

• Mereka mengekalkan keseimbangan keseluruhan ruang sembang.

• Mereka meneruskan perbualan ketika lambat.

• Mereka mengurus keseluruhan persekitaran dan memastikannya selamat dan mesra.

• Mereka membenarkan pita berfokus pada alirannya.

Jadikan Bilik Mesyuarat Twitch Anda sebagai Tempat yang Selamat Dengan Mod

Menjadikan seseorang sebagai mod di Twitch boleh bermanfaat bagi anda dan persekitaran keseluruhan sembang anda. Sekarang anda telah belajar bagaimana memberikan hak istimewa kepada pengguna Twitch, dan juga cara membatalkannya. Pastikan anda memilih orang yang tepat untuk pekerjaan itu.

Adakah anda pernah menjadikan seseorang mod di Twitch? Adakah anda menggunakan kaedah yang sama yang disarankan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found