Kajian Sistem IBM x3650 M4

Kajian Sistem IBM x3650 M4

Gambar 1 dari 4

Sistem IBM x3650 M4

Sistem IBM x3650 M4
Sistem IBM x3650 M4
Sistem IBM x3650 M4
£ 4007 Harga semasa dikaji

Sistem x3650 selalu menjadi pelayan rak pekerja IBM, dan dalam tinjauan eksklusif ini kami menguji model M4 baru. Bersama dengan sokongan untuk Intel XEons E5-2600, IBM telah merancang pelayan ini untuk membolehkan perniagaan memulakan kecil dan membayar ketika mereka berkembang.

Anda boleh memilih dari pelbagai pilihan storan dan RAID. Sampel ulasan kami dilengkapi dengan lapan ruang pemacu SFF SAS / SATA hot-swap, dan anda boleh meningkatkan ke 16 teluk. Berguna, peningkatan 8 Pac mempunyai kad pengembang SAS di pesawat belakangnya. Tidak seperti HP DL380p Gen8, anda tidak memerlukan kad RAID kedua dan tidak akan kehilangan slot PCI Express.

Mereka yang mempunyai poket dalam dapat memesan pelayan dengan hingga 32 SSD 1.8in IBM. Sekiranya kapasiti lebih penting, anda boleh memiliki enam ruang hard disk swap LFF, dan kemudian ada model konfigurasi untuk memesan (CTO) yang mengurangkan kos dengan menggunakan enam teluk SATA pertukaran sejuk.

Sistem IBM x3650 M4

IBM telah meningkatkan pilihan RAIDnya, kerana pengawal ServeRAID M5110e asas tertanam di papan induk. Ini menyokong pemacu SAS dan SATA 6Gbits / saat, tetapi jika anda mahukan lebih daripada jalur dan cermin, satu peningkatan memberi RAID5 dan 50, dan yang kedua membawa RAID6 dan 60.

Cache bermula pada 512MB dengan pek bateri, atau anda boleh mendapatkan cache 512MB atau 1GB yang disokong kilat. Oleh kerana RAID berdasarkan cip SAS2208 LSI, anda mempunyai pilihan untuk mengaktifkan ciri CacheCade untuk mengoptimumkan aktiviti membaca dari cache berasaskan SSD.

X3650 M4 mempamerkan pengawal pengurusan terbenam IMM2 IBM. Versi asas adalah penggunaan terhad kerana tidak menyokong pengurusan penyemak imbas web atau alat kawalan jauh KVM melalui IP. Sistem kami merangkumi peningkatan Lanjutan IMM2, yang mengaktifkan port Gigabit di bahagian belakang. Antara muka penyemak imbas melihat reka bentuk semula yang besar berbanding IMM lama dan memberikan lebih banyak maklumat mengenai komponen kritikal.

Walau bagaimanapun, ia tidak mempunyai iDRAC7 Dell untuk ciri dan dipukul dengan kuat oleh iLO4 baru HP. Pada kenyataan yang lebih positif, utiliti Pengarah Sistem IBM lebih senang digunakan daripada Dell's Management Console dan HP Insight Control.

Direka untuk menguruskan peranti rangkaian, Direktur Sistem menyediakan penemuan, penyebaran perisian, inventori, pemindahan fail dan alat kawalan jauh berasaskan VNC. Plugin Pengurus Tenaga Aktif bercakap dengan IMM2 dan memberikan had kuasa, serta grafik trend penggunaan kuasa dan suhu sistem.

IBM ketinggalan dalam penyebaran, kerana anda masih perlu melakukan boot dengan ServerGuide DVD untuk mendapatkan OS. Dell berjaya melakukannya sejak tiga tahun lalu, dan pelayan Gen8 HP kini mempunyai ciri Penyediaan Pintar yang baru.

Sistem IBM x3650 M4

IBM siap untuk virtualisasi kerana port USB dalamannya menggunakan kunci untuk boot ke VMware ESXi atau vSphere 5. HP DL380p Gen8 menyediakan slot kad USB dan SD dalaman, tetapi Dell melangkah lebih jauh kerana R720-nya mempunyai slot kad SD dalaman dua untuk kelebihan pekerja hypervisor.

Pilihan memori luas, dan x3650 M4 adalah pelayan IBM pertama yang ditawarkan dengan HyperCloud DIMMs (HCDIMM). Ini mahal tetapi menyokong sehingga 384GB berjalan pada 1,333MHz dengan tiga DIMM setiap saluran, dan menuntut peningkatan prestasi 25% berbanding RDIMM standard.

Sambungan rangkaian juga lebih fleksibel: IBM mempunyai empat port Gigabit tertanam ditambah penyambung khusus untuk kad mezzanine dual-port 10GbE Emulex. HP mempunyai satu penyambung yang menyokong kad quad Gigabit atau dual 10GbE.

Harga yang disebutkan merangkumi sepasang bekalan elektrik 750W, yang akan merangkumi sebahagian besar beban kerja, tetapi anda boleh memilih modul 550W atau 900W. Dengan Windows Server 2008 R2 Enterprise melahu, kami mencatat undian 98W, dan dengan SiSoft Sandra meletakkan pemproses di bawah beban maksimum ini memuncak hanya 222W.

Penyejukan dalaman dikendalikan oleh bank empat kipas hotplug di hadapan pemproses. Dengan HP yang duduk di sebelah x3650 M4, tahap kebisingan rendah dan tidak ada antara keduanya.

SMB yang mencari pelayan rak 2U untuk tujuan umum atau sesuatu untuk menjalankan aplikasi kritikal mereka akan mendapati x3650 M4 IBM layak. Ia tidak secanggih seperti HP, tetapi bagus pada ciri dan nilai, dan akan mudah ditingkatkan.

Jaminan

Jaminan Waranti 3 tahun NBD

Peringkat

Fizikal

Format pelayan Rak
Konfigurasi pelayan 2U

Pemproses

Keluarga CPU Intel Xeon
Kekerapan nominal CPU 2.30GHz
Pemproses dibekalkan 2
Kiraan soket CPU 2

Ingatan

Kapasiti RAM 256GB
Jenis memori DDR3

Penyimpanan

Konfigurasi cakera keras 2 x 300GB IBM 10k SAS
Jumlah kapasiti cakera keras 600GB
Modul RAID IBM ServeRAID-M5110e
Tahap RAID disokong 0, 1, 10

Rangkaian

Port LAN Gigabit 4

Papan induk

Jumlah slot PCI-E x16 6

Bekalan kuasa

Peringkat bekalan kuasa 750W

Kebisingan dan kekuatan

Penggunaan kuasa terbiar 98W
Penggunaan kuasa puncak 222W