Ulasan Microsoft Windows 7 Professional

Ulasan Microsoft Windows 7 Professional

Gambar 1 dari 3

Microsoft Windows 7 Profesional

Mod Windows XP
Memori Mod Windows XP
£ 160 Harga semasa dikaji

Seperti namanya, edisi Professional Windows 7 terutama ditujukan untuk perniagaan, tetapi ia juga mengandungi beberapa ciri yang akan menarik minat peminat rumah berkat pelbagai ciri baru yang dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh mereka yang mencari lebih banyak kuasa daripada Home Premium .

Versi lengkap Pusat Sandaran dan Pemulihan membolehkan anda membuat sandaran fail peribadi dan fail sistem, dan menjadualkan sandaran (Home Premium hanya membenarkan sandaran fail peribadi secara manual). Sementara itu, Sistem Fail Penyulitan, yang menambahkan lapisan perlindungan lain untuk fail sensitif, kini menawarkan algoritma yang lebih kompleks yang hampir mustahil untuk digodam.

Mod Windows XP

Mungkin ciri yang paling menarik adalah Windows XP Mode. Ini adalah mesin maya cerdas yang melangkah lebih jauh daripada menjalankan salinan Windows XP di samping Windows 7 di desktop anda. Anda dapat melakukannya jika anda mahu, tetapi ia juga boleh berkongsi menu Mula Windows 7 dan berkongsi jenis fail. Perlu diingat bahawa, jika anda menjalankan Windows 7 Professional, anda harus memuat turun Microsoft Virtual PC secara berasingan untuk menggunakan Windows XP Mode.

Perhatikan juga bahawa kelebihan utama mod Windows XP daripada perisian seperti VirtualBox dan Vmware ialah ia merangkumi lesen untuk Windows XP.

Pengguna korporat akan senang dengan fitur lain juga, termasuk Mode Persembahan, yang dapat mengatur semula kertas dinding desktop anda ke gambar lalai, menentukan tahap kelantangan yang telah ditetapkan dan mencegah screensaver anda muncul - kedai sehenti untuk menyiapkan PC anda untuk digunakan di bilik dewan.

Tidak seperti sistem Windows 7 Starter dan Home Premium, PC Windows 7 Professional juga dapat bergabung dengan domain (ciri yang diperlukan jika komputer anda diuruskan secara terpusat oleh jabatan IT menggunakan domain).

Setiap ciri yang diperkenalkan di Windows 7 Home Premium disertakan di sini, termasuk Aero, fungsi multi-sentuh untuk mereka yang mempunyai paparan skrin sentuh, Media Player 12 dan (dalam keberangkatan berbanding Vista Business) Windows Media Center. Pasangkan ini dengan Mod Windows XP dan sejumlah penambahbaikan teknikal, keselamatan dan rangkaian dan jelas bahawa, jika kerja sesuai dengan fikiran anda, edisi Profesional adalah jalan yang tepat.

Windows 7: Kajian Lengkap

Baca tinjauan keseluruhan kami yang lengkap mengenai keseluruhan keluarga Windows 7

Kecuali bahawa tidak. Kerana kami benar-benar kecewa dengan Windows 7 Professional, kerana kami tidak percaya ia menawarkan cukup untuk perniagaan kecil - terutama yang menggunakan komputer riba kepada penggunanya.

Peninggalan pertama adalah BitLocker; BitLocker Kedua Untuk Pergi. BitLocker adalah teknologi enkripsi cakera penuh yang pertama kali diperkenalkan dengan Windows Vista Ultimate dan Enterprise, dengan idea untuk menyulitkan keseluruhan cakera keras dalam perkakasan: ini bermakna anda tidak dapat mengakses data pada cakera keras kecuali jika ia dipasang ke komputer riba, dan anda memasukkan kata laluan (yang anda tetapkan).

BitLocker To Go menawarkan penyulitan untuk pemacu USB luaran. Setelah dienkripsi, pemacu hanya dapat diakses dengan memasukkan kata laluan yang panjang atau (jika syarikat anda menyokongnya) menggesek kad pintar. Anda boleh menetapkan pemacu yang disulitkan untuk berfungsi pada PC kerja biasa anda tanpa memasukkan kata laluan setiap kali, dan pemacu juga dapat dibaca pada sistem Windows XP dan Vista (mereka hanya boleh ditulis oleh sistem Windows 7).

Kurang penting, mungkin, anda juga kehilangan ciri-ciri seperti DirectAccess: ini membolehkan pengguna mengakses rangkaian syarikat dari jauh, serupa dengan rangkaian peribadi maya (VPN). Begitu juga, alat kawalan aplikasi yang ditawarkan oleh AppLocker hanya tersedia di Windows 7 Ultimate.

Perincian

Subkategori perisian Sistem operasi

Keperluan

Keperluan pemproses Pentium 1GHz atau setaraf

Sokongan sistem operasi

Sokongan sistem operasi lain N / A

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found